Gripo epidemija savivaldybėje paskelbiama tada, kai sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) per savaitę pasiekia ne mažiau kaip 100 atvejų iš 10 tūkstančių gyventojų, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų. Šiuo metu gripo epidemija Lietuvos savivaldybėse skelbiama siekiant prevenciškai apisaugoti nuo naujojo koronaviruso COVID-19.

Nereikia vykti į polikliniką

Teritorijose, kuriose paskelbta gripo epidemija, kuo daugiau karščiuojančių pacientų turi būti lankomi namuose. Susirgus ir negalint atvykti pas šeimos gydytoją, į gydymo įstaigą galima kreiptis ir telefonu.

Todėl norint gauti nedarbingumo pažymėjimą gripo simptomais besiskundžiantiems pacientams nereikia vykti pas šeimos gydytojus, užtenka paskambinti telefonu.

Tokiu atveju nedarbingumo laikotarpis prasideda nuo tos dienos, kai pacientas kreipėsi į gydymo įstaigą, o vizitas pas gydytoją nukeliamas vėlesniam laikui. Tokia yra supaprastinta ir šiuo metu galiojanti kreipimosi tvarka gripo epidemijos metu.

Koronavirusas

Sergančiajam paskambinus į savo polikliniką, paciento sveikatos istorijoje gydytojas surašo jo nusiskundimus, surinktą anamnezę, suteiktas režimo bei gydymo rekomendacijas. Tokiu atveju pacientui nebereikia vykti į gydymo įstaigą, gaišti laiko ir jis gali greičiau pradėti gydytis pagal gydytojo paskirtą režimą.

Jei gydytojas, įvertinęs pateiktą informaciją apie paciento sveikatos būklę, nenustato būtinumo jį siųsti gydyti stacionariai, pacientu paskiriamas vizito laikas, tačiau ne vėliau kaip po 3 kalendorinių dienų. Jei ši diena sutampa su poilsio ar švenčių dienomis, pacientas pas gydytoją turi atvykti ne vėliau kaip pirmąją darbo dieną po poilsio ar švenčių dienos.

Gydymo įstaigos dirba ilgiau, atšaukiamos planinės operacijos

Jei reikės, gripo epidemijos metu savivaldybės turėtų užtikrinti asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą ne tik darbo dienomis, bet ir savaitgaliais, pagal poreikį ilginti savo darbo laiką.

Siekiant apsaugoti ligoninėse gydomus pacientus, paskelbus gripo epidemiją gali būti ribojamas pacientų lankymas, taip pat, prireikus – atšaukiamos planinės operacijos, perskirstomi gydymo įstaigų veiklos prioritetai.

Gali būti uždaromos ugdymo įstaigos

Paskelbus gripo epidemiją savivaldybėse, jei reikės, taip pat gali būti uždaromos ugdymo įstaigos. Tokiu atveju tėvams, kurie neturi su kuo palikti vaikų, gali būti išduodami nedarbingumo pažymėjimai.

Rekomendacijos dėl koronaviruso

Ką daryti, jei grįžote iš šalies, kurioje yra koronaviruso protrūkis?

Rekomenduojama likti namuose (izoliuotis) 14 d. po paskutinės buvimo paveiktoje teritorijoje dienos ir būti pasiekiamam visą izoliavimosi laikotarpį telefonu ir el. paštu, kad su jumis galėtų susisiekti ir apie jūsų sveikatą pasiteirauti specialistai.

Nesilankyti viešose vietose, pvz., mokykloje, darbe, universitete, masinio susibūrimo vietose, visą izoliavimosi laiką nepriimti svečių namuose; kasdien matuoti kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir pranešti jums skambinančiam visuomenės sveikatos specialistui apie atsiradusius sveikatos pokyčius. Taip pat galima gauti 14 dienų nedarbingumą, tereikia susisiekti su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru.

Kas gali padėti apsisaugoti nuo viruso?

- Atsisakykite nebūtinų kelionių, ypač į šalis, kuriose yra koronaviruso protrūkis;

- Kuo dažniau plaukite rankas, tai darykite kaskart po kontakto su svetimais paviršiais. Rankas plaukite kruopščiai. Jei turite, galite naudoti pirštines, bet jas taip pat būtina plauti;

- Venkite rankomis liesti veidą, tai galima daryti nebent iškart, kai nusiplovėte rankas;

- Kuo dažniau vėdinkite patalpas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)