Apygardos valdžia išplatino pranešimą, kuriame įspėjo gyventojus dėl buboninio maro simptomų, įskaitant bubonus, karščiavimą ir raumenų skausmą, rašo iflscience.com.

Kokonino apygardoje surinktos blusos taip pat buvo užsikrėtusios Yersinia pestis bakterijomis, kurios žmonėms sukelia tris maro formas. Navaho apygarda paprašė gyventojų imtis prevencinių priemonių, jeigu jie lankosi tame rajone, kur buvo aptiktas maras.

„Navaho apygardos Sveikatos departamentas ragina visuomenę imtis prevencinių priemonių, kad sumažintų pavojų apsikrėsti šia rimta liga, - rašė apygarda savo „Facebook“ paskyroje. – Ši liga gali išplisti tarp žmonių ar kitų gyvūnų, jei žmogui įkąs infekuota blusa ar jis turės tiesioginį kontaktą su apsikrėtusiu gyvūnu“.

Apygarda taip pat išplatino patarimus, kaip išvengti maro ir ką daryti, jei žmogus jau įtaria juo apsikrėtęs. Ji taip pat paprašė pranešti, jei gyventojai pastebės staigiai gaištančius graužikus, triušius ar prerijų šunis – tai gali būti maro ženklas.

Pasak apygardos pareigūnų, apsikrėtus maru, nedelsiant reikia krieptis į gydytojus. Maro simptomai paprastai pasireiškia per dvi – šešias dienas. Tai būna:

Karščiavimas;

Drebulys;

Galvos skausmai;

Silpnumas;

Raumenų skausmai;

Kirkšnyse, pažastyse ar galūnėse patinę limfmazgiai (dar vadinami bubonais).

Pareigūnai įspėja, kad ši infekcija plinta per kraujotaką ir, jei nėra gydoma, pasiekia plaučius. Jei liga anksti diagnozuojama ir laiku pradedama gydyti, ją įveikia antibiotikai.

Jungtinėse Valstijose žmonės maru apsikrečia gana retai: nuo 2000 iki 2015 metų buvo užfiksuoti tik 96 šios ligos atvejai. 12 pacientų nuo maro mirė, nurodo Ligų kontrolės ir prevencijos centrai. Jei žmonės bus dėmesingi ir vos pajutę šiuos simptomis kreipsis į medikus, jie turėtų pagyti, net jei bus tuose rajonuose, kur buvo aptiktas užkratas.

Navaho apygarda pažymi, kad papildomų atsargumo priemonių reikia, jei žmonės gyvena ar lankosi minimuose rajonuose. Jie turėtų neliesti nugaišusių gyvūnų ir neleisti laisvai bėgioti savo augintiniams, kad jie neprisirinktų infekuotų blusų ir neparneštų jų namo.

Lankantis padidintos rizikos rajonuose taip pat reikėtų naudoti purškalus nuo vabzdžių ir vengti kontaktų su graužikais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)