Šiai moteriai kiaušidžių vėžį sukėlė kelis dešimtmečius naudoti šios gamintojos talko produktai „Baby Powder“ ir „Shower to Shower“, rašo Reuters.com.

Nuosprendyje, kuris vėlai pirmadienį buvo paskelbtas Sent Luiso apygardos teisme, Jacqueline Fox šeimai buvo priteista 10 mln. dolerių kompensacija už patirtą žalą ir dar 62 mln. dolerių, kurie laikomi bausme pačiai gamintojai, teigė šeimos advokatai.

Toks verdiktas yra pirmasis, kai JAV prisiekusiųjų teismas dėl tokių skundų priteisė kompensaciją, pažymi advokatai.

„Johnson & Johnson“ buvo kaltinama tuo, kad norėdama padidinti pardavimus, dešimtmečiais nesistengė įspėti vartotojų, kad jos talko produktai gali sukelti vėžį. Misūrio valstijos teisme yra iškelta maždaug šimtas panašių bylų, o dar 200 – Naujajame Džersyje.

Alabamos Birmingamo mieste gyvenusi J. Fox tvirtino, kad „Baby Powder“ ir „Shower to Shower“ produktus moteriškai higienai naudojo daugiau kaip 35 metus. Tačiau prieš tris metus jai buvo diagnozuotas kiaušidžių vėžys. Moteris mirė praėjusių metų spalį, būdama 62 metų.

Prisiekusieji nusprendė, kad „Johnson & Johnson“ yra kalta dėl apgaulės, aplaidumo ir sąmokslo, teigė šeimos advokatai. Prisiekusiųjų svarstymai po trijų savaičių teismo truko keturias valandas.

Foxų šeimos advokatas Jere`as Beasley tvirtino, kad „Johnson & Johnson“ „apie tokią riziką žinojo dar nuo 9-ojo dešimtmečio“, bet nusprendė „meluoti visuomenei, meluoti priežiūros institucijoms“. Su žurnalistais jis kalbėjo per konferencinį skambutį.

Tuo tarpu „Johnson & Johnson“ atstovė spaudai Carol Goodrich sakė: „Neturime didesnės atsakomybės negu vartotojų sveikata ir saugumas, ir esame nusivylę teismo nutartimi. Užjaučiame ieškovės šeimą, bet tvirtai tikime, kad kosmetinio talko saugumą patvirtina dešimtmečiai mokslinių tyrimų“.

Vėliau šiais metais numatyti dar keli teismai dėl talko, teigė Danielle Mason, kuri teisme taip pat atstovavo Foxų šeimai.

2013 metų spalį vienas Pietų Dakotos federalinis prisiekusiųjų teismas nusprendė, kad „Johnson & Johnson's“ kūno miltelių produktai taip pat buvo vienas iš veiksnių, sukėlusių kiaušidžių vėžį ieškovei Deane Berg, tačiau jai kompensacija nebuvo priteista, rodo teismo dokumentai.

Prekės ženklas „Shower to Shower“ dabar priklauso įmonei „Valeant Pharmaceuticals International“, bet ji nebuvo įvardyta J. Fox bylos atsakove.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)