Tyrėjai nustatė, kad ankstyvame amžiuje su antsvorio problema susidūrę vaikai paauglystės metais suvartoja mažiau kalorijų, lyginant su lieknesniais bendraamžiais. Vis dėlto, net ir tai nepadeda atsikratyti vaikystėje priaugtų kilogramų.

Ekspertų manymu, tokie tyrimo rezultatai rodo, kad subalansuota mityba užkerta kelią nutukimui ankstyvame amžiuje, o prevencija yra geriausias nutukimo epidemijos kontrolės būdas.

Trečdalis Anglijoje ir Velse gyvenančių vienuolikamečių turi antsvorio ar yra nutukę. Tai dvigubai daugiau, nei paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje.

Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkai kelerius metus tyrė 12 600 Amerikos vaikų nuo vienerių iki septyniolikos metų mitybos įpročius ir svorį. Ekspertai sako, kad šis tyrimas tik įrodo, jog paauglystėje atsikratyti nereikalingų kilogramų laikantis dietos labai sunku, todėl tokiais atvejais ragina daugiau judėti.

Tyrimui vadovavusi Asheley Cockrell Skinner įspėja, kad jeigu nutunkama vaikystėje, tai gali „tęstis be galo“. Gali būti, jog taip yra dėl to, kad normalaus svorio vaikai daugiau juda, o nutukusių gyvenimo būdas tokiu aktyvumu nepasižymi.

„Daugumai vaikų nutukimas prasideda didesnėmis porcijomis ankstyvoje vaikystėje. Vėliau, jau paaugus, papildomi kilogramai išlieka jau nebevalgant daugiau už normalaus svorio bendraamžius, - aiškina A. Cockrell Skinner. - Viena galimų priežasčių, kodėl taip yra – antsvorio turintys vaikai mažiau aktyvus nei normalaus svorio vaikai, todėl tam pačiam energijos balansui palaikyti jiems reikia mažiau kalorijų“.

Žurnale „Pediatrics“ pristatomo tyrimo autoriai pataria tėvams kontroliuoti vaikų suvalgomų porcijų dydį, siūlyti jiems sveikus maisto produktus ir nuo mažų dienų nepermaitinti savo atžalų.

„Svarbu nuo pat ankstyvos vaikystės atidžiai stebėti suvartojamų kalorijų kiekį, o paauglystėje ir suaugusiame amžiuje dėmesį sutelkti į vis didesnį fizinį aktyvumą“, - įsitikinusi A. Cockrell Skinner.

Tamas Fry iš Nacionalinio nutukimo forumo aiškina: „Mergaitės apie 90 procentų kūno riebalų priauga iki penkerių metų amžiaus, berniukai atitinkamai iki tokių metų priauga apie 70 procentų riebalų.

Tyrimas rodo, kad nors dauguma vaikų vėliau sumažina suvartojamų kalorijų kiekį, tai nepadeda. Visada privalome prisiminti, kad 25 procentai žmonių nutunka dar prieš pradėdami lankyti pradinę mokyklą, todėl tėvai turi pamėginti kontroliuoti vaikų mitybą – ne tik maisto įvairovę, bet ir porcijų dydį“.