1) Žarnyno valymas – jokiais būdais

Žarnyno valymas – pats nemaloniausias būdas praleisti pusdienį, kokį tik galėjo sugalvoti žmonija. Nepaisant to, tikite, kad tai veiksmingas būdas išvalyti savo organizmą ir pasijusti geriau? Klystate.

Nors žarnyno valymo gerbėjai ir primygtinai tvirtina, kad toksinai kaupiasi ne kur kitur, o būtent žarnyne, iš kur keliauja po visą organizmą, medikai sako turintis per mažai įrodymų, galinčių paremti teiginį, esą žarnyno valymas – veiksmingas būdas išvalyti visus teršalus. Maža to, ši nemaloni procedūra gali prakiurdyti žarnas.

2) Organizmą valančios sultys

Garsenybės ir apie sveiką gyvenimą rašantys tinklaraštininkai išpopuliarino žaliąsias sultis ir jų kokteilius. Jie šlovinami dėl savybių, padedančių valyti organizmą ir atsikratyti kelių nereikalingų kilogramų. Ar tai tiesa, klausimas lieka iki galo neatsakytas. Kvalifikuota mitybos specialistė Emma Brown „Daily Express“ teigia: „Neįmanoma priversti organizmą išsivalyti tiesiog iš jo atimant konkrečius maisto produktus ir verčiant maitintis vien vaisiais ir daržovėmis“.

Kalbant apie toksinus, specialistė pridūrė: „Jeigu organizme per šventes susikaupė nemenkos toksinų atsargos, nieko keisto, kad jaučiamės ne per geriausiai, tačiau ar žaliosios sultys veiksmingas būdas juos pašalinti, tikslių įrodymų nėra“.

3) Detoksikuojančios arbatos

Pastaruoju metu itin populiarios ir detoksikuojančios arbatos, kurias ant kiekvieno kampo geria garsenybės. Teigiama, kad šios arbatos padeda padailinti figūrą ir, kaip jau greičiausiai galite nuspėti, iš organizmo išplauna toksinus. Ar jos tikrai naudingos sveikatai, klausimas lieka atviras.

Straipsnyje, skelbiamame Health.com, dietologė Cynthia Sass teigia, kad dauguma iš rekomenduojamų tokių detoksikuojančių arbatų, derinamų kartu su sveika mityba ir fizine veikla – tai, kas iš tikrųjų padeda atsikratyti antsvorio. C. Sass pabrėžia, kad „detoksikuojančios arbatos pasižymi vidurius laisvinančiu poveikiu, tad valosi žarnynas“. Kitaip tariant, pilvas tampa plokštesnis, tačiau riebalai niekur nedingsta.

4) Bolivinė balanda – neišvengiamas blogis?

Bolivinė balanda pastaruoju metu džiaugiasi neįtikėtinu populiarumu, neretai vadinama ir supermaistu bei sveika makaronų ir kitų sunkiųjų angliavandenių alternatyva. Tiesa labai įdomi: nors bolivinė balanda ir gali būti naudinga valgančiųjų organizmui, ji nėra tokia jau gera tiems, kurie ją augina. Bolivinė balanda daugiausia auginama Bolivijoje, kur sudaro bene svarbiausią dietos dalį. Išaugus bolivinės balandos populiarumui ir į viršų šoktelėjus kainai, Bolivijos žmonėms šiuo metu pigiau maitintis importuotu maistu, o ne savo tradiciniu.


5) Kokosų vanduo
Kokosų vanduo – gėrimas, kuriam taip pat priskiriamos kone stebuklingos savybės. Jame mažai kalorijų, tačiau tos, kurios visgi yra, gaunamos iš cukraus. Kalbant apie natūralų kokosų vandenį, 100 mililitrų šiuo gėrimo yra 1 arbatinis šaukštelis cukraus, o tai reiškia, kad jis tikrai nėra jau toks nekaltas, kaip kad norėtųsi manyti.

Kaip iš tikrųjų veiksmingai padėti sau ir išvalyti organizmą?

Tiesą sakant, organizmas jau savarankiškai dirba šitą darbą. Jeigu prireiktų papildomų priemonių, vertėtų kreiptis į medicinos profesionalus, o ne į gyvenimo būdo guru.

Sveiki inkstai ir kepenys patys be didesnio vargo valo kraują nuo toksinų, pašalina visus nešvarumus ir užtikrina organizmo švarą. Jeigu minėtieji organai dirba kaip turėtų, jokių papildomų priemonių ir sprendimų tikrai nereikia.

Jeigu po vakarėlių ir, atrodo, nesibaigiančių puotų, norite pasijusti geriau ir lengviau, tereikia pasirinkti sveikesnį mitybos planą – pavyzdžiui, valgyti daugiau šviežių vaisių ir daržovių, reguliariai sportuoti. Sveikatos priežiūros specialistai rekomenduoja: suaugę žmonės aktyviai fizinei veiklai turėtų skirti bent po pusvalandį penkias dienas per savaitę.

Jeigu rūkote, atsikratykite šio žalingo įpročio, ribokite alkoholio vartojimą.

Tik tiek – nereikia jokių specialių arbatų, žarnyno valymo procedūrų. Tereikia sveikai maitintis ir judėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)