Niujorko valstijos sveikatos apsaugos departamentas informavo, kad poliomielitas buvo testu patvirtintas asmeniui, gyvenančiam Roklando apygardoje, už maždaug 48 km į šiaurę nuo Manhatano.

Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) duomenimis, Amerikoje pastarąjį kartą poliomielito atvejis buvo registruotas 2013 metais.

Naujausiu atveju „infekcijos šaltinis buvo asmuo, gavęs oralinės poliomielito vakcinos (OPV)", sakė pareigūnai.

Skiepijimas OPV Jungtinėse Valstijose buvo nutrauktas 2000 metais.

„Tai leidžia manyti, kad virusas galėjo atsirasti už JAV ribų, kur yra skiriamos OPV, nes mutavusios padermės negali atsirasti iš inaktyvuotų vakcinų“, – rašoma Niujorko sveikatos departamento pranešime.

Pareigūnai įspėjo sveikatos priežiūros paslaugų teikėjus budriai stebėti, ar neatsiras naujų susirgimo atvejų, ir paragino nevakcinuotus rajono gyventojus pasiskiepyti.

Pastaraisiais dešimtmečiais didžiulėmis pasaulinėmis pastangomis beveik pavyko išnaikinti poliomielitą. Liga, kuria dažniausiai serga iki 5 metų vaikai, gali sukelti negrįžtamą paralyžių.

Nuo 1988 metų, kai poliomielitas buvo endeminis 125 šalyse ir visame pasaulyje buvo užregistruota 350 tūkst. ligos atvejų, susirgimų sumažėjo 99 procentais.

Jungtinėse Valstijose 6-o dešimtmečio pabaigoje ir 7-o dešimtmečio pradžioje susirgimų drastiškai sumažėjo, kai buvo sukurta vakcina.

Paskutiniai užsikrėtimo laukiniu poliomielito virusu atvejai Amerikoje buvo užregistruoti 1979 metais.

OPV sudėtyje esantis virusas tam tikrą laiką dauginasi paskiepyto žmogaus žarnyne ir gali būti perduodamas kitiems per fekalijomis užterštą vandenį, t. y. jis nepakenks paskiepytam vaikui, bet juos gali užsikrėsti kaimynai tose vietose, kur žemas higienos ir imunizacijos lygis.

Nors vakcininis poliomielito virusas silpnesnis už laukinį, kuris šiuo metu paplitęs tik Afganistane ir Pakistane, neskiepytiems žmonėms jis gali sukelti sunkų susirgimą ir paralyžių.

Praėjusį mėnesį Pasaulio sveikatos organizacija ir Didžiosios Britanijos sveikatos apsaugos pareigūnai pranešė, kad Londono nuotekų mėginiuose aptiktas vakcininio poliomielito virusas.

Dalintis
Nuomonės