Vis dėlto S. Skvernelis medikus, ir ypač jaunuosius, įskaudino netiesiogiai paraginęs važiuoti iš šalies. Apie tai feisbuke rašė LMS narė Urtė Builytė.

„Šiandien (pirmadienį – DELFI) kartu su LMS dalyvavau susitikime su Ministru Pirmininku. Kokią žinią, kalbant apie ateities perspektyvas, MP pasiuntė rezidentams ir jauniems gydytojams? Tiksli citata: „Tai važiuokite“. Ar nežinoma, ką ar kaip daryti?“ – feisbuke rašė jaunoji gydytoja.

Pasak LMS tarybos pirmininkės Živilės Gudlevičienės, dabar labiausiai širdį skauda jaunimui.

„Pavyzdžiui, kai Ministras Pirmininkas susitikimo metu su LMS pasakė „tai važiuokit!“... Na, nežinau, man norėjosi oponuoti. Nevykime vaikų iš namų, paskui verksime, – DELFI sakė Ž. Gudlevičienė.

– Studentai viską mato. Jei rezidentams sako, jei norit, važiuokit, tai ką jiems galvoti? Tai gal mesti tas medicinos studijas ir dirbti statybininku?“

Kaip praneša LMS, šįkart medikai mitinge kalbėsis, kaip dabartinėje Lietuvos sveikatos apsaugos sistemoje jaučiasi gydytojai ir pacientai, ko labiausiai trūksta, kad sistema vėl pradėtų funkcionuoti efektyviai ir kokybiškai?

Savo įžvalgomis apie sistemos problemas, finansavimo būdus dalinsis ekonomistai; politologai ir pedagogai dalinsis bendromis viešojo sektoriaus problemomis ir jų sprendimo būdais, profesinių sąjungų lyderiai pasakos apie realią šių dienų situaciją.

„Jūs klausiate – ar bus streikas? Ir apie tai mes kalbėsimės visi kartu!“ – rašoma LMS feisbuko paskyroje.

Mitingo metu LMS atstovai peticiją, kurioje reikalaujama pokyčių Lietuvos sveikatos sistemoje, pasirašytą daugiau nei 42 000 medikų ir pacientų, įteiks adresatams – Sveikatos apsaugos ministerijai, Seimui ir Vyriausybei. Tai, pasak Ž. Gudlevičienės, bus mitingo „vinis“.

Urtė Builytė, Živilė Gudlevičienė

„Sudalyvavome įvairiose diskusijose, keliose darbo grupėse, buvo vaikštoma į ministerijas ir kitas institucijas, kai kur mūsų nariai į darbo grupes buvo įtraukti kaip tikrieji nariai, kai kur leido mums dalyvauti kaip stebėtojams, kitos profesinės sąjungos dalyvavo darbo grupėse, tačiau matome, kad pirmiausia, žadėto 20 proc. (atlyginimo padidinimo – DELFI) nuo gegužės nebus, – anksčiau DELFI sakė LMS tarybos pirmininkė Ž. Gudlevičienė.

– Tai viena pagrindinių priežasčių, dėl kurios mes norime labai aiškiai paklausti – kada, kas bus ir iš tiesų – ar iš vis kažkas bus. Ar medicina lieka podukros vaidmenyje, ar mes ją turime kelti į prioritetų viršūnę. Tik tuomet tie pokyčiai turėtų vykti.“

Pasak LMS, norint, kad Lietuvos sveikatos apsaugoje įvyktų pokyčiai, būtina:

  • realus prioritetas sveikatai 2019 metų valstybės biudžete;
  • valstybės deleguotų funkcijų priskyrimas valstybės biudžeto išlaidoms ir tinkamas valstybės draudžiamųjų asmenų finansavimas;
  • bazinio medikų atlyginimo įteisinimas;
  • adekvatus medikų darbo krūvio reglamentas;
  • Lietuvos ekonomistų siūlomos kaštų ir naudos analizės metodikos diegimas;
  • medicinos specialistų poreikio planavimo metodikų diegimas;
  • viešumas ir diskusija su LMS atstovais visais sistemos reformos ir finansavimo klausimais.

„Mes garsiai ir aiškiai sakome – norime skaidrios, efektyvios ir deramai finansuojamos Sveikatos apsaugos sistemos, kurioje saugiai jaučiasi pacientai ir juos gydantys medikai“, – rašoma feisbuko įvykyje.

Atlyginimai augs mažiau nei žadėta

LMS teigia, kad medikai negaus tų 20 proc. didesnių atlyginimų nuo gegužės, kaip buvo žadėta. Kilimas bus mažesnis.

„Kalbantis su įvairių įstaigų vadovais, kai jie skaičiuoja galimus pakėlimus, gaunasi po 13-16 proc. Nematome, kad bus įvykdyta tai, kas buvo sakyta“, – sakė Ž. Gudlevičienė.

Medikų kurtas plakatas

Pasak LMS tarybos pirmininkės, medikai kelia klausimus dėl ateities perspektyvų.

„Ar bus užtikrintas ir tolesnis – finansavimo didėjimas 2019 m., ar viskas ir subliukš ties pirmuoju burbulu“, – klausė Ž. Gudlevičienė.

Pasak LMS tarybos pirmininkės, protestuojantys medikai reikalauja žiūrėti strategiškai į sveikatos apsaugą, ją įvardinti prioritetine, ir žiūrėti į priekį – bent iki 2020 m.

Emigruoti rengiasi daugiau nei pusė jaunų medikų

LMS narė, jaunoji medikė Urtė Builytė pasakojo, kad pirmadienį per premjero Sauliaus Skvernelio susikimą su LMS, profesinių sąjungų ir darbdavių atstovais ji neišgirdo jokių pažadų dėl atlyginimų kėlimo rezidentams 2019 m.

„Dėl 2019 m. procento nieko negalėjo pasakyti – net preliminarių skaičių“, – sakė U. Builytė.

Pagal trečiadienį LMS išplatintą apklausą, negalutiniais duomenimis, apie 52 proc. atsakiusiųjų, tai yra medikų iki 35 metų, yra pasiryžę emigruoti.

„Iš mano grupės 20-30 gydytojų yra išvažiavę, kiti ruošiasi. O kursas – 160-170 žmonių“, – sakė U. Builytė.

Pasak jos, daugiausiai gydytojai išvažiuoja į vokiškai kalbančias šalis – Vokietiją, Šveicariją, Austriją, taip pat – į Skandinavijos šalis, kur sąlygos tobulėti yra geresnės, ir – į Jungtinę Karalystę.

Jaunoji medikė teigė, kad jos atlyginimas nuo kolegų, kurie gyvena Vokietijoje, skiriasi apie tris kartus.

„O artimiausioje Estijoje – pradedančio rezidento atlyginimas yra nuo 1500 iki 1700 eurų. Mūsų jaunesniojo rezidento atlyginimas su stipendijomis siekia apie 750 eurų“, – sakė U. Builytė.

LMS mitingas „Ką pasiūlysite medikams rytoj“ vyks vyko 2018 m. balandžio 26 dieną, 16 val. Nepriklausomybės aikštėje, Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (790)