Anksčiau vykę „Transform 1.0”, „Transform 2.0”, „Transform 3.0” išsamiai analizavo būtent šias problemas, turinčias nemažai įtakos ne tik studento ar gydytojo, bet ir paciento gerovei. Vykusios diskusijos ir priimti sprendimai jau atnešė rimtų sveikatos sistemos pokyčių – šiuo metu vyksta rezidentų ruošimo pertvarka – pradedamos įgyvendinti etapinėmis kompetencijomis grįstos studijų programos, leisiančios užtikrinti kokybiškesnį specialistų ruošimą. Be to, susibūrė stipri, vieninga ir neabejinga jaunųjų gydytojų bendruomenė, kurios narių skaičius kasmet sparčiai auga. Renginių metu visuomet stipriai akcentuojamos ir ,,minkštosios“ kompetencijos – mokomasi geriau pažinti save, kaip palaikyti dvasinę ir psichologinę pusiausvyrą, stiprinant visas tris ašis – kūną, protą ir dvasią. Šįkart didžiausias jaunųjų gydytojų metų renginys „Transform 4.0“ skirtas sveikatos priežiūros vadybai ir gerajai valdysenai.

Jaunieji gydytojai vis dažniau ima kalbėti būtent apie pacientų gerovę. Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos (LPOAT) minimoje deklaracijoje akcentuojama, kad „Visuose pasaulio regionuose sveikatos apsaugos sistemos jaučia spaudimą <…>, jeigu jose didžiausias dėmesys skiriamas susirgimams, o ne pacientams; tokioms sistemoms reikia, kad jose dalyvautų patys pacientai, kurie prisidėtų prie savo pačių gydymo, keistų elgseną ir patys užsiimtų vadyba. Į pacientą orientuota sveikatos priežiūra gali būti rentabiliausias būdas pagerinti sveikatos apsaugos rezultatus pacientų atžvilgiu.” Taigi būtent į pacientą orientuota sveikatos priežiūra su gerai veikiančia vadybos sistema gali pagerinti pacientų gerovę, tačiau Lietuvoje tam vis dar skiriama per mažai dėmesio.

Pacientų gerovei įtakos turi daugybė veiksnių, vienas iš jų – gydymo įstaigos funkcionalumas. Gydymo įstaigos veikia kaip gyvas organizmas, kuriame egzistuoja daugybė procesų ir siekiant, kad tie procesai būtų orientuoti į galutinį tikslą, yra būtina įgyvendinti progresyvius vadybinius sprendimus. Vadybos sistema gali padėti suefektyvinti vykstančius procesus, sukurdama nuolatinio tobulėjimo kultūrą organizacijos viduje – taip padedama taupyti lėšas ir nešvaistyti pinigų neefektyviems sprendimams. Tokiu būdu pakinta ne tik organizacijos kultūra, bet ir vadovo, darbuotojų bei klientų, kuriais sveikatos sistemoje yra pacientai, santykių kokybė ir pasitenkinimas.

Pavyzdžiui, vadybos sistemos pritaikymas praktikoje gali sumažinti eiles, pagerinti pacientų rotaciją skyriuje bei taip sumažinti vietų trūkumą ligoninėje, sutrumpinti laiką iki suteiktos paslaugos priėmimo skyriuose, pagerinti suteikiamos paslaugos kokybę. Tokios vadybos formos yra orientuotos į pacientą, nes efektyvinant procesus, gerėja pacientų pasitenkinimas suteikiamomis paslaugomis ir viso personalo pasitenkinimas. Juk žymiai smagiau dirbti, kai viskas veikia sklandžiai?

Pasaulinėje praktikoje dažnai, pritaikoma praktika – Lean vadybos sistema. Metodiką sukūrė ,,Toyota” ir pirmuosius rezultatus buvo galima išvysti gamybos ir paslaugų sektoriuose. Sveikatos sektoriuje vadybos tikslai yra pagerinti sveikatos priežiūros kokybę bei pacientų pasitenkinimą, supaprastinti sveikatos paslaugų teikimo tvarką, geriau naudoti materialiuosius ir žmogiškuosius resursus. Funkcionuojančių Lean sistemos gerųjų diegimo pavyzdžių sveikatos priežiūroje apstu ne tik už Atlanto, bet ir Europoje. Ligoninėms dalinantis patirtimi ir pasiektais rezultatais, Lean ligoninės vadybos metodai greitai išplito ir toliau plinta daugelyje išsivysčiusių šalių. Lietuvoje vienas pirmųjų šios vadybos sistemos sėkmingo pritaikymo sveikatos sektoriuje pavyzdžių – Kulautuvos reabilitacijos ligoninė.

Gegužės 18-20 d. Jaunųjų gydytojų asociacija organizuoja didžiausią metų renginį „Transform 4.0", kurio metu su Lean vadybos bei kitais ekspertais ir sprendimų priėmėjais diskutuosime apie gerosios valdysenos ir vadybos praktikos taikymą Lietuvos sveikatos sektoriuje. Jaunieji gydytojai siekia prie vieno stalo susodinti ligoninių vadovus, atsakingus politikus, pacientų bei verslo atstovus ir kartu ieškoti sprendimų, kaip gerinti sveikatos priežiūros paslaugų kokybę šalyje.

Daugiau informacijos ir registracija – jauniejigydytojai.lt/transform4 bei facebook.com/jauniejigydytojai/

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)