Iš 20 apklaustųjų asmenų 7 nurodė, kad jiems nuo rugsėjo 6 dienos pasireiškė gastroenterito simptomai, dviems susirgusiesiems išsivystė hemolitinis ureminis sindromas (HUS).

Kaip skelbiama ULAC pranešime spaudai, vienam hospitalizuotam ligoniui su HUS sindromu nustatyta E. coli O104:H4 padermė, labai panaši į šiais metais Vokietijoje ir Prancūzijoje sukeltus E. coli protrūkius, tačiau pagal tam tikrus tipavimo rezultatus nėra identiška. Kitų viduriavusių ligonių (be HUS) laboratorinio diagnozės patvirtinimo nėra.

Epidemiologinio tyrimo duomenimis, prieš kelionę į Turkiją susirgę asmenys tarpusavyje nebendravo. Atsižvelgiant ligos inkubacinį periodą ir į tai, kad šią turistų grupę prieš kelionę nesiejo bendri rizikos veiksniai, labiausiai tikėtinas užsikrėtimas Turkijoje.

Manoma, kad turistai galėjo užsikrėsti pirmą kelionės dieną nuo maisto, valgyto viename restorane. Nors jie valgė skirtingus patiekalus, tačiau nė vienas iš jų nevalgė pupelių daigų nei kelionės Turkijoje metu, nei prieš turistinę kelionę. Prancūzijoje ir Vokietijoje infekcija plito per sojų pupelių daigus.

ULAC specialistai primena, kad ešerichiozė – tai patogeninių Escherichia coli (E. coli) sukelta infekcinė liga, pasireiškianti viduriavimu, neretai su krauju ar gleivėmis, karščiavimu, pilvą raižančiais skausmais. Šiga toksiną gaminančių E. coli infekcija dažnai komplikuojasi hemolizinės uremijos sindromu (HUS).

ULAC specialistai pataria, kaip išvengti per maistą plintančių infekcijų:

vartoti pakankamai termiškai paruoštą mėsą ir jos produktus, kadangi žalioje mėsoje gali būti pavojingų sveikatai bakterijų;

• nevartoti nepasterizuoto ar nevirinto pieno ir jo produktų;

• žalias daržoves kruopščiai plauti tekančiu vandeniu, nulupti vaisių ar daržovių žievelę, nuvalytas ir nuplautas daržoves perpilti verdančiu vandeniu. Daržovės, užaugintos galvijų mėšlu tręštoje dirvoje, taip pat gali būti užterštos pavojingomis bakterijomis;

• plauti rankas po kiekvieno sąlyčio su žalia mėsa, žaliomis daržovėmis, po sąlyčio su ligonio ekskretais, prieš gaminant maistą, prieš valgį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją