Eksperimento metu mokslininkai naudojo magnetinio rezonanso aparatą, kad stebėtų limfos kelią – sudėtingą atliekų ir kitų kenksmingų cheminių medžiagų pasišalinimą iš smegenų.

Specialistai nustatė, kad miegojimas ant šono yra pats efektyviausias būdas pašalinti atliekas iš smegenų. Tokių atliekų sankaupos smegenyse gali prisidėti prie Alzhaimerio ir kitų neurologinių ligų išsivystymo, pažymi mokslininkai.

Kelerius metus vykusio mokslinio tyrimo metu buvo sekamas graužikų limfos kelias, kuomet smegenų skystis teka per smegenis ir pasikeičia su vadinamuoju intersticialiniu skysčiu, kuris padeda šalinti atliekas. Panašiu būdu mūsų organizmas šalina atliekas ir iš mūsų organų.

Būtent miego metu atliekų šalinimas vyksta efektyviausiai. Tarp smegenų atliekų yra beta amiloidas ir Tau baltymai, kurie kaupdamiesi neigiamai veikia smegenyse vykstančius procesus.

Minėto mokslinio tyrimo, kuris buvo aprašytas žurnale „The Journal of Neuroscience“, metu mokslininkai naudojo dinaminio kontrasto MRT ir kinetinio modeliavimo metodus, kad išmatuotų smegenų skysčio ir intersticialinio skysčio pasikeitimo rodiklius anestezuotų graužikų smegenyse jiems gulint ant šono, nugaros ir pilvo.

„Analizė parodė, kad limfos transportavimas buvo efektyviausias šoninėje pozicijoje“, – sakė Niujorke veikiančio „Stony Brook“ universiteto Medicinos mokyklos anesteziologijos ir radiologijos profesorė ir pagrindinė šio mokslinio darbo autorė Helene Benveniste.

Populiariausia poza

„Įdomiausia, kad šoninė miegojimo poza jau dabar yra populiariausia tarp žmonių ir daugumos gyvūnų, net laukinių. Rodos, kad mes esame prisitaikę miegoti ant šono, nes tai padeda efektyviausiai pašalinti medžiagų apytakos atliekas iš smegenų, kurios susidaro mums nemiegant“, – sakė prie šio tyrimo prisidėjusi mokslininkė Maiken Nedergaard, iš Ročesterio universiteto.

„Mūsų tyrimas dar labiau sustiprina nuomonę, kad miegas turi aiškią biologinę funkciją „išvalyti“ mūsų smegenis nuo medžiagų, susikaupusių per dieną. Verta paminėti, kad daugelis silpnaprotystės formų yra siejamos su miego sutrikimais, – sakė mokslininkė. – Žinoma, kad miego sutrikimai gali paspartinti atminties praradimą Alzhaimerio liga sergantiems žmonėms. Mūsų tyrimas suteikia naujos informacijos ir parodo, kokia svarbi yra svarbi miego poza.“

Mokslininkai perspėja, kad nors minėtoji tyrėjų komanda mano, kad žmonių limfos kelias taip pat veikia efektyviausiai jiems miegant ant šono, būtina su žmonėmis atlikti MRT ir kitus smegenų tyrimus siekiant tai galutinai patvirtinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)