Maisto ir veterinarijos laboratorijos specialistai atliko bandymą ir turgelyje pirktas salotas tyrė prieš ir po plovimo.

„Pasirodo, vos tik parsinešus daržo ar sodo gėrybių iš lysvės ar turgaus, kiekvieną uogą ar lapą reikia kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu. Neplautos daržovės ir vaisiai gali mus susargdinti, o neplautos laikomos šaldytuve mikroorganizmais gali užteršti kitus maisto produktus ir šaldytuvo aplinką, mat daugelis mikroorganizmų dauginasi ir gana žemoje temperatūroje“, – sakė Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktoriaus pavaduotoja Snieguolė Ščeponavičienė.

Ne visi teršalai pasišalina plaunant

DELFI primena, jog ne visos medžiagos pasišalina plaunant vandeniu. Kaip pabrėžė cheminių medžiagų ekspertė Laura Stančė, vaisiai ir daržovės gali būti užteršti pesticidais, nitratais, kitomis medžiagomis.

Vieni vaisiai ar daržovės jas kaupia luobelėje, kiti – minkštime. Gausus daržovių plovimas vien švariu vandeniu padeda sumažinti sveikatai pavojingų nitratų kiekį, nes jie – neorganinės kilmės, gerai tirpsta vandenyje.
Plauna daržoves
Literatūroje primenama, jog valgomoji soda tinka rūgštinėms medžiagoms neutralizuoti, pvz., skrandžio rūgšties pertekliui šalinti. Be to, ji neblogas abrazyvas, tad naudojama emalei, sidabrui, kitiems paviršiams šveisti. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad rūgštinės medžiagos, tokios, kaip acto arba citrinos rūgštis, geriau už valgomąją sodą naikina infekcinių ligų sukėlėjus. Norint jų išvengti, patariama kelioms minutėms pamerkti daržoves ar vaisius vandenyje su nedideliu kiekiu citrinos sulčių arba acto.

O štai sintetiniai pesticidai nenusiplauna. Teigiama, jog nenusitrina ir soda, nepadeda mirkymas jos tirpale, nes dauguma pesticidų nepasižymi rūgštinėmis savybėmis. Klaida manyti, kad nuplovus citrusinius vaisius soda jų žievelę jau galima naudoti maistui.

Geriamoji soda nepašalina ir vaško, kuriuo yra padengti atvežtiniai vaisiai bei daržovės, tad protingiausia būtų juos nuplovus dar ir nulupti.