Natūralu, kad augant baimei, vis daugiau žmonių nusprendžia patys įsitikinti vandens kokybe, ir, deja, kartais turi smarkiai nusivilti.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Mikrobiologinių tyrimų skyriaus vedėja Rūta Jankauskienė DELFI aiškino, kad į jų laboratoriją kreipiasi žmonės su vandens mėginiais – jiems pasakoma, vanduo užkrėstas ar ne, galima net ištirti, kiek bakterijų esama.

Pašnekovė pripažįsta, kad šių metų vasario mėnesį išties išaugęs kreipimųsi skaičius.

„Per šių metų porą mėnesių buvo atlikti 134 tyrimai dėl legionelių. Gauti 25 teigiami rezultatai. Sausį – tik viename mėginyje rasta bakterijų, o vasarį – 24“, - informavo ji.

Tiesa, jei vilnietis negyvename viename iš trijų daugiabučių, kuriame jau nustatyta legioneliozė, už vandens tyrimą jam teks mokėti iš savo kišenės.

„Infekuoto vandens spalva, kvapas nėra niekuo ypatingi. Vienintelis skirtumas – vandens karštumas. Atsukus karštą vandenį jis turi būti ne vėsesnis nei 60 laipsnių. Jei žmogus atsuka karštą vandenį, jo net nereikia skiesti ir jis drungnas – tokių skundų girdime iš žmonių, tada jau reikia sunerimti, tada vanduo gali būti pavojingas“, - perspėjo skyriaus vedėja.

Nuo praėjusios savaitės, kai pasipylė informacija apie užterštą vandenį, ne vienas skaitytojas kreipėsi į DELFI redakciją, informuodamas, kad jų karšto vandens temperatūra nesiekia 60-65 laipsnių Celsijaus.

Siekiant sumažinti legioneliozės riziką, karšto vandens vartotojams rekomenduojama nesinaudojus karštu vandeniu bent 2 paras prieš naudojimąsi leisti jam nutekėti 3-30 min.

„Stovintis vanduo gali būti pavojingas, tačiau jei jis pakankamai karštas – nebūtina net nuleisti. Bakterijoms pavojingiausia temperatūra. O jei vanduo drungnas, tai nuleidimas jo nieko nepadės, tik dar labiau bus paskleistos legionelės, juk jos plinta oro lašeliniu būdu“, - reziumavo ji.

Šia liga gali susirgti įvairių amžiaus grupių žmonės, bet dažniau - vyresnio amžiaus asmenys. Dažniau legionelioze serga vyrai (profesiniai rizikos faktoriai: statybos, žemės ir santechnikos darbai, darbas pramonės įmonėse, naudojančiose terminį vandenį, darbas su įvairiomis vėdinimo ir oro kondicionavimo sistemomis). Dėl susilpnėjusio imuniteto didelis pavojus susirgti šia liga yra ligoniams, besigydantiems ligoninėse, atliekant įvairias vandens procedūras.

XXI a. - tai netoleruotina

Esama situacija papiktino ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkę Agnę Širinskienę. Jos teigimu, legioneliozės mirtys yra netoleruotinos.

„Savivaldybės insitucijos, butų ūkiai turėtų užtikrinti saugų vandenį. Vienareikšmiškai jis turi atitikti higienos normas, kurios yra patvirtintos. Baimės yra pagrįstos. Bus daromas terminis šokas, keliama vandens temperatūra, nes tik aukšta vandens temperatūra padeda išvengti šios infekcijos. Tikiuosi, kad savivaldybė ir tie asmenys, kurie atsakingi už saugų vandenį vilniečiams, padarys žingsnius, kuriuos turi padaryti. Tikrai yra netoleruotina, kad XXI a. žmonės miršta nuo legioneliozės“, - DELFI sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (294)