Simptomai išryškėja, kai jau pažeista didelė kepenų dalis

Pasak Santariškių klinikų gydytojos gastroenterologės Aridos Buivydienės, kepenys – tylus, bet uolus darbininkas, nuolat triūsiantis tiek organizmui reikalingų medžiagų gamyboje, tiek jų atsargų kaupime, tiek panaudotų, nereikalingų medžiagų šalinimo procese. Tai kasdienį didelį krūvį ištveriantis organas, be kurio žmogus negalėtų išgyventi net keleto dienų. Tačiau kai kepenų galimybių riba peržengiama, vietoj darniai dirbančios laboratorijos kepenys gali tapti sąvartynu, nuodijančiu visą organizmą ir trikdančiu daugelio organų veiklą.

Besitęsiantis metų metais kepenų pažeidimas keičia vis didesnę funkcionuojančių kepenų ląstelių dalį „kietu“ randiniu jungiamuoju audiniu – sutrinka normali kepenų struktūra, funkcija bei pralaidumas kraujo tėkmei, vystosi vadinamieji šuntai – nauji ydingi kraujo tėkmės keliai aplenkiant kepenis. Dėl to pažeidžiami įvairūs organai ir sistemos. Dėl širdies raumens pažeidimo vystosi hepatinė kardiomiopatija – širdies veikla silpnėja – mažėja fizinio krūvio tolerancija, greičiau pavargstama. Plaučiuose pažeidžiamos smulkiosios kraujagyslės, sutrikdomas kraujo prisotinimas deguonimi – atsiranda dusulys, palengvėjantis tik gulint. Dėl inkstų pažeidimo vystosi inkstų funkcijos nepakankamumas. Organizme kaupiantis amoniakui ir kitoms toksiškai veikiančioms medžiagoms, jos patenka ir į galvos smegenis – vystosi hepatinė encefalopatija, galinti prasidėti nemotyvuotu sujaudinimu, agresyvumo proveržiais, nemiga naktimis, vėliau pereinančia į apatiją, nuolatinį mieguistumą dieną, kol galiausiai nugrimstama į nepažadinamą miegą (komos būseną). Taip pat pavojingai plečiasi venos stemplėje, skrandyje, tiesiojoje žarnoje, iš kurių gali prasidėti sunkiai sustabdomas kraujavimas.

„Kepenų niekada „neskauda“, todėl kepenų ligos ilgą laiką nepasireiškia jokiais simptomais. Na, o organizmo siunčiami „signalai“ dažnai painiojami su lėtiniu nuovargiu: sumažėjusi fizinio krūvio tolerancija, greitas nuovargis, apetito stoka, sunkumo pojūtis pavalgius dešiniame pašonkaulyje (didėjant kepenims, tempiamas kepenis dengiantis dangalas). Žmonės sunerimsta tik vėlyvose kepenų pažeidimo stadijose pasireiškus aiškiems kepenų funkcijos sutrikimo simptomams, kai pagelsta oda, patamsėja šlapimas, ima kauptis skystis pilvo ertmėje, tinsta kojos, kraujuojama iš nosies ar dantenų arba prasideda kraujoplūdis iš virškinamojo trakto. Būna atvejų, kai dėl pasireiškiančio agresyvaus, nevaldomo ar neadekvataus elgesio sergantysis lėtine kepenų liga nukreipiamas pirmiausiai psichiatro konsultacijai ir tik tada paaiškėja, kad kepenys yra negrįžtamai pažeistos“, - įspėjo medikė.

Pašnekovė apgailestavo, kad į sveikatos profilaktinio patikrinimo programas kepenų būklės vertinimas nėra įtrauktas. Tikrinama, ar nesergame mažakraujyste, cukralige, vertinama širdies būklė, cholesterolio kiekis, įsibėgėjo storosios žarnos, vyrams – prostatos vėžio patikros programos, nepamirštami ir skydliaukės hormonai, tačiau kepenų būklę atspindintys paprasti kraujo tyrimai, pačiam žmogui nepaprašius, iki šiol nėra daromi, todėl pražiūrėti lėtinę kepenų ligą nesunku.

Pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje sergamumas lėtinėmis kepenų ligomis padidėjo daugiau nei du kartus. Remiantis mūsų šalies statistikos duomenimis virškinimo sistemos ligos vyrų mirties priežasčių sąraše įrašytos ketvirtoje, o moterų net trečioje vietoje yra - o jų tarpe dažniausiomis mirties priežastimis įvardinamos lėtinės kepenų ligos, ypač kepenų cirozė.

Kokie veiksniai sukelia kepenų suriebėjimą

Pasak medikės, pagrindinės kepenų cirozės priežastys yra alkoholis, lėtiniai virusiniai B ir C hepatitai. Tačiau pastaraisiais metais vis dažniau nustatoma nealkoholinė suriebėjusių kepenų liga saikingai ar net visai nevartojantiems alkoholinių gėrimų žmonėms. Bendrojoje populiacijoje jos paplitimas svyruoja nuo 20 iki 40 proc.

A. Buivydienės teigimu, suriebėjusių kepenų liga – civilizacijos rykštė. Ilgalaikio streso būsena, greito maisto kultūra ir nejudrus gyvenimo būdas didina metaboliniu sindromu, tai yra nutukimu, cukriniu diabetu, riebalų apykaitos sutrikimu ir padidėjusio kraujospūdžio liga sergančiųjų gretas. O tai pagrindiniai nealkoholinės suriebėjusių kepenų ligos rizikos veiksniai. Greitame maiste yra daug angliavandenių, jų perteklius organizme verčiamas riebalais. Jei žmogus nuolat sėdi, energijos išeikvoja ne daug, riebalų perteklius kaupiasi įvairiuose audiniuose ir organuose – taip pat ir kepenyse. Riebalų kaupimasis kepenyse – tai patologinė būklė, kuri esant genetiniam polinkiui gali progresuoti. Toksiškai veikiančios riebiosios rūgštys sukelia kepenų uždegimą – steatohepatitą, o tai jau pavojinga, tačiau jokių simptomų nesukelianti būklė, galinti progresuoti į kepenų cirozę ar komplikuotis pirmino kepenų vėžio išsivystymu.

„Tikimybė suriebėti kepenims nulemta genetiškai. Dažniausiai nealkoholinė suriebėjusių kepenų liga diagnozuojama antsvorį turintiems asmenims. Tačiau kepenys suriebėti gali ir badaujant ar greitai metant svorį, vartojant kai kuriuos vaistus (anabolinius steroidus, kortikosteroidus, estrogenus, amiodaroną) ir pan. Žinodami apie buvusią savo tėvų ar senelių kepenų ligą, turėtume nepamiršti profilaktiškai pasitikrinti kepenų būklę, o taip pat pagalvoti ką valgome – riboti „tuščias“ kalorijas, daugiau judėti – bent viena papildoma aktyvaus judėjimo valanda kasdien gyvenimą prailgina ne vieneriais metais“, - aiškino pašnekovė.

Kepenų pažeidimą pagreitina alkoholio vartojimas. Didžioji patekusio į organizmą alkoholio dalis skaidoma kepenyse, tačiau alkoholio skilimo produktai sukelia oksidacinį stresą, pažeidžiamos kepenų ląstelės, sutrikdomas riebalų apykaitos procesas, vėliau procesas gali progresuoti į alkoholinį hepatitą. Galiausiai išsivysto alkoholinė kepenų cirozė ir jos komplikacijos. Pasak gastroenterologės, kepenys unikalios tuo, kad procesas gali būti grįžtamas net išsivysčius cirozei. Jei pašalinamas kepenis žalojantis veiksnys, jos sugeba atsinaujinti. Todėl visiškai nustojus vartoti alkoholį, galima sustabdyti ligos progresavimą, o kartais net pilnai pasveikti.

Kuo gali baigtis piktnaudžiavimas vaistais nuo skausmo ir maisto papildais

Gastroenterologams didžiulį nerimą kelia vis dažniau diagnozuojamas vaistų, vaistažolių, maisto papildų sukeliamas pašalinis poveikis kepenims. Visi vaistai gali sukelti įvairaus pobūdžio ir sunkumo kepenų pažeidimą. Mat dauguma medikamentų transformuojami kepenyse. Pavojingiausi šiuo požiūriu nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, kuriuos įsigyti gana paprasta ir be gydytojo parašyto recepto. Geriant juos dažnai – suskaudus dančiui, pilvui, galvai, rankai, kojai ar nugarai, sukarščiavus ar pagirių metu, didėja toksinio kepenų pažeidimo rizika. Vartojant ilgesnį laiką diklofenaką, kepenų fermentų padidėjimas nustatomas apie 15 proc. atvejų. Kitas dažnai skausmui greitai malšinti vartojamas vaistas – nimesulidas gali sukelti ne tik nežymų, praeinantį kepenų pažeidimą, bet ir ūminį žaibinį kepenų nepakankamumą. Todėl kai kuriose šalyse net uždrausta juo prekiauti.

Dar vienas medikamentas, apie kurį būtina kalbėti, yra acetaminofenas (paracetamolis). „Tai tikrai geras vaistas, jei jį vartojame pagal rekomendacijas, neviršydami 4 gramų per dieną dozės ir jokiu būdu nemaišome su alkoholiu, kitais vaistais (pvz., vaistais nuo traukulių). Jei išgeriama didelė acetaminofeno dozė, įvyksta kepenų nekrozė, išsivysto ūminis kepenų nepakankamumas, galintis pasibaigti mirtimi. Tokiais atvejais svarbi kiekviena valanda – laiku pradėjus gydymą, galima išvengti negrįžtamo kepenų pažeidimo“, - pasakojo medikė.

Kita kepenis pažeisti galinčių medikamentų grupė – įvairūs antibiotikai (antituberkulioziniai vaistai, amoksicilino ir klavulano rūgšties derinys, penicilinas, oksacilinas). Todėl juos vartoti reikia, tik paskyrus ir prižiūrint gydytojui. „Rekomenduočiau periodiškai pasitikrinti kepenų fermentus, vartojant ilgą laiką bet kokius vaistus: geriamuosius kontraceptikus, anabolinius steroidus, vitamino A preparatus, nitrofurantoiną dėl šlapimo takų ar prostatos infekcijos, statinus dėl cholesterolio koncentracijos padidėjimo, alopurinolį dėl podagros, ketokonazolį dėl grybinių infekcijų, klopidogrelį dėl trombozių rizikos, kordaroną dėl prieširdžių virpėjimo. Nėra nė vieno absoliučiai saugaus vaisto. Kiekvienas gali sukelti didesnį ar mažesnį kepenų pažeidimą, o neatliekant tyrimų vėluos ir kepenų veiklos sutrikimo diagnozavimas“, – perspėjo specialistė.

Dar didesnį susirūpinimą, A. Buivydienės manymu, kelia perdėtas maisto papildų, vaistažolių vartojimo populiarėjimas: „Jie į mūsų rinką patenka daug lengviau nei nauji vaistai, jų laisvai galima užsisakyti internetu, jiems įsigyti nereikia recepto. Teoriškai tai koncentruotas maisto ar kitų medžiagų, turinčių mitybinį arba fiziologinį poveikį produktas, skirtas papildyti įprastam maisto racionui. Deja, praktiškai esame skatinami įsigyti stebuklinėmis galiomis pasižymintį preparatą“.

Toksiškiausiomis įvardinamos vaistažolės iš tokių egzotiškų šalių, kaip Kinija, Tailandas, Centrinė Amerika. Dažniausiai jos būna skirtos greitam svorio sumažinimui, imuniteto „pagerinimui“, organizmo „išvalymui“.

Medikė negali atsistebėti, kai net sunkiomis lėtinėmis kepenų ligomis sirgę ir pasveikę pacientai prasitaria, kad norėtų išbandyti vienus ar kitus draugų, pažįstamų ar artimųjų rekomenduotus maisto papildus. Dažnai apie jų vartojimą žmonės gydytojui tiesiog pamiršta paminėti ir gastroenterologai, negalėdami nustatyti aiškios kepenų pažeidimo priežasties, stengiasi išsiaiškinti, ar tikrai jokių papildų pacientas nevartoja. Tada paaiškėja, kad geria ne tik vaistus, bet ir įvairiausius maisto papildus, vaistažolių mišinius. Nepagalvojama, kad juose esančių biologiškai aktyvių medžiagų tarpusavio sąveika ar sąveika su kitais vartojamais vaistais gali tapti toksiška. Pavyzdžiui, jokiu būdu negalima vartoti su daugeliu vaistų jonažolės ar greipfrutų ekstrakto turinčių preparatų.

Jaunuolis išgyveno tik per stebuklą

Dėl toksinio kepenų pažeidimo kreipiasi ne vienas sportuojantis žmogus, vartojantis amino rūgštis, įvairius maisto papildus, skirtus didinti raumenų masei.

Sporto klubuose plintantis maisto papildų vartojimo kultas kelia nemažą nerimą – ne vienam savo kūną ne tik sportu, bet ir įvairiausiais papildais tobulinančiam jaunuoliui esame uždraudę juos vartoti dėl patvirtinto kepenų pažeidimo – nealkoholinės suriebėjusių kepenų ligos, steatohepatito ar toksinio kepenų pažeidimo. Įprasta tokiais atvejais jaunų žmonių reakcija jau nebestebina: „Negali būti! Propaguoju sveiką gyvenimo būdą. Maitinuosi pagal sporto klubo specialisto rekomendacijas, vartoju tik amino rūgštis, vitaminus, mineralus, nerūkau, alkoholio beveik nevartoju“, - vardina jie. Tačiau „nekalti“ maisto papildai kartais kelia grėsmę ne tik sveikatai, bet ir gyvybei. Vieną jauną žmogų nuo kepenų transplantacijos arba mirties, jos nesulaukus, išgelbėjo tik dirbtinės kepenys. Prieš tai vaikinas apie pusę metų sportuodamas vartojo amino rūgštis. Džiaugiamės, kad šiuo atveju kepenų pažeidimas neprogresavo ir, panaudojus dirbtines kepenis, pakako laiko savų kepenų funkcijai atsistatyti.

Ne menkesnį pavojų kelia ir augaliniai maisto papildai, skirti greitam svorio mažinimui - jie dažnai perkami internetu, etiketėse ne visada nurodomos, jį sudarančios medžiagos. Žinant, kad greitas efektas pasiekiamas, vartojant šlapimą varančias, stimuliuojančias medžiagas, galime užsisakyti „mirtiną“ kokteilį. Toksinio poveikio rizika didėja, vienu metu vartojant įvairias medžiagas, net ir santykinai nedideliais kiekiais. Kai kuriuos papildus sudaro daugybė komponentų – negalime net numanyti, kokį poveikį gali turėti kokių 20 egzotinių vaistažolių rinkinys. Todėl maisto papildus, žolinius preparatus pirkti reiktų atsargiai, prieš tai pasitarti su gydytoju, žinančiu tiek jūsų sveikatos būklę, tiek jau vartojamus vaistus. Tikrai nepakanka draugu, pažįstamų ar giminaičių, kuriems vienas ar kitas preparatas stebuklingai padėjo, patarimo. Ir vartoti nemaišant jų tarpusavyje ar su vaistais“, - aiškino specialistė.

Per kokį laiką gali išsivystys kepenų pažeidimas, prognozuoti sudėtinga. Tačiau kuo ilgiau veikia toksinis veiksnys, tuo kepenų pažeidimo tikimybė didėja. Tam tikrais atvejais dėl genetinių ypatumų galimos iškreiptas organizmo reagavimas į tam tikras medžiagas – kepenų pažeidimas gali išsivystyti po pirmųjų vaisto dozių. Todėl pradėjus vartoti bet kokį naują preparatą, nepamirškime pasitikrinti kepenų būklės, o tai padaryti nesudėtinga – kepenų fermentų įvertinimą kraujo tyrime galima atlikti bet kurioje gydymo įstaigoje.

„Anksti diagnozavus kepenų pažeidimą ir laiku pašalinus jį sukėlusią priežastį – tikimybė pasveikti didelė. Net esant ūmiam kepenų nepakankamumui, laiku pradėjus gydymą, kepenys dažniausiai atsistato. Tačiau gyventi tik šia diena, galvojant, kad jos atlaikys visus keliamus iššūkius ir nekreipti dėmesio į organizmo siunčiamus signalus (nuovargį, darbingumo sumažėjimą, apetito stoką, jau nekalbant apie akių, odos pageltimą) - neprotinga, galime sulaukti labai liūdnų pasekmių. Jei didesnė kepenų dalis žuvusi, norint išgelbėti žmogaus gyvybę, būtina per 2-3 paras atlikti kepenų transplantaciją. Net naudodami visas šiuolaikinės medicinos priemones dar nesugebame ilgai kompensuoti visų kepenų atliekamų funkcijų. Su dirbtine širdimi žmogus gali laukti donorinės širdies keletą mėnesių, su dirbtinėmis kepenimis, deja, tik keletą parų. Per tokį trumpą laiką sulaukti donorinių kepenų beveik neįmanoma“ - teigė A. Buivydienė.

Egzotiškų žolelių preparatuose – pavojingos medžiagos

Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos vadovas prof. Limas Kupčinskas DELFI taip pat ya pasakojęs, kad turėjo ne vieną atvejį, kai žmonės, liaudiškai tariant, saujomis vartojantys maisto papildus arba pasirinkę neaiškios kilmės preparatus, dėl kepenų pažeidimų ir kitų sveikatos problemų atidūrė ligoninėje.

„Aš, kaip ir dauguma gydytojų, esu tos nuomonės, kad jeigu žmogus valgo normalų maistą, jo mityba yra subalansuota, jis gauna pakankamai baltymų, angliavandenių, skaidulinių medžiagų, taip pat mineralinių medžiagų ir vitaminų, jam maisto papildų iš principo nereikia. Dabar susidaro įspūdis, kad galima valgyti bet ką, jeigu vartosi maisto papildus. Klausimas – kas pigiau: valgyti bet ką ir pirkti brangius maisto papildus ar valgyti taip, kad papildų nereikėtų? Žmonės pernelyg sureikšmina maisto papildų poveikį ir ima jų daug vartoti. Vieni esą atstatys plaukus, kiti – nagus, treti – odą“, - šmaikštavo gastroenterologas“, - aiškino medikas.

Medikas atkreipė dėmesį, kad ne visi internetu bei turguose platinami maisto papildai iš egzotinių šalių registruoti mūsų šalyje, todėl juose gali būti netgi visai ne tos medžiagos, kurios deklaruojamos. Prieš keletą metų labai nuskambėjo istorija, kai internetu buvo platinamos kiniškų vaistažolių liekninamosios piliulės, kuriose vietoj vaistažolių buvo dviguba dozė gerai žinomo apetitą mažinančio vaisto, uždrausto dėl pašalinių reiškinių. Ši apgavystė paaiškėjo tik tuomet, kai piliules ištyrė vokiečių teismo medicinos tarnyba.

„Kita kategorija pacientų – nuo maisto papildų sportuojantiems priklausomi vyrai, kurie auginasi raumenis. Teko susidurti su jaunais vyrais, kurie atsidūrė ligoninėje. Kai paprašėme jų parodyti, kiek maisto papildų jie vartoja, paaiškėjo, kad rekomenduojamas normas jie viršijo kelis kartus ir vienu metu vartojo keletą rūšių papildų“, - teigė medikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (380)