aA
Praėjusiais metais didžiausia JAV naujienų tarnyba CNN kanapių sėklas įtraukė į maisto produktų, 2016 m. turėsiančių didžiausią sėkmę pasaulio virtuvėse, sąrašą.
Ispaninį šalaviją keičia naujas supermaistas
© Shutterstock nuotr.

Šio nuo seno Europoje paplitusio augalo maistinė vertė – įspūdinga, tačiau gerokai užtruko, kol mitybos specialistai savo sudaromuose sveikos gyvensenos planuose jomis pakeitė iki šiol karaliavusias chia sėklas, rašoma pranešime spaudai.

Daugybė mitybos institucijų ir maisto ekspertų visame pasaulyje, stebėdami 2016 m. gurmaniškas tendencijas, vieningai sutaria – šiemet vienas svarbiausių produktų, kuriuos privalome įtraukti į savo racioną, bus kanapių sėklos.

„Ekologiško maisto produktų lentynose jau prieš kurį laiką pasirodė gaminių su kanapių sėklomis, kurie pateikiami kaip naujausių gurmaniškų madų atspindys, tačiau retai susimąstoma, kad tokie maisto produktai prieš daugiau kaip pusę amžiaus puikavosi ant dažno lietuvio pietų stalo.

Kanapės buvo svarbi nacionalinės virtuvės dalis, toli gražu nereiškusi šių patiekalų išskirtinumo ar prabangos, tad posakis „nauja – tai užmiršta sena“, čia tinka kaip niekad, – pasakoja UAB „Biržų duona“ komercijos direktorius Andrius Kurganovas. – Mūsų maisto technologai pastebėjo vis dažnesnį žmonių išreiškiamą norą, kad kasdienis jų vartojamas produktas turėtų ir papildomos – sveikatinančios – naudos. Tai paskatino mus derinti laiko patikrintas receptūras ir šiuolaikines technologijas bei mitybos tendencijas, tad pirmieji iš didžiųjų kepyklų pristatėme „Kanapinę“ – šviesią duoną, praturtintą kanapių sėklomis.“

Kanapių sėklos Lietuvoje naudojamos jau šimtus metų, o iš jų išgaunamas pluoštas naudotas net drabužių gamyboje ir namų statyboje, tačiau 1961 m. Jungtinių Tautų Organizacija rekomendavo šalims narėms uždrausti šių augalų kultivavimą dėl neva jų narkotinės sudėties. Užtruko beveik 50 metų, kol Europos Komisija leido ūkininkams auginti kanapių rūšis, neturinčias haliucinogeninių medžiagų. 2013 m. Lietuva tapo paskutine ES šalimi, legalizavusia pluoštinių kanapių auginimą, tad šiuo metu jau visi šio augalo produktai yra laisvai prieinami ir naudojami. Universaliausia pluoštinių kanapių dalis – jų sėklos, savo skoniu ir savybėmis primenančios saulėgrąžų branduolius. Jos gali būti vartojamos labai įvairiai, pavyzdžiui, dedamos į kepinius, salotas, košes ar barstomos kaip prieskonis.

Pasak sveikos mitybos terapeuto Gedimino Čižausko, į savo kasdienį racioną kanapių sėklas turėtų įtraukti ir tie, kurie rūpinasi savo širdimi ir kraujotakos sistema, mat jų riebiosios rūgštys mažina blogojo cholesterolio kiekį. Be to, šis augalas gali padėti numesti svorio, mat jame esantys cheminiai junginiai slopina apetitą ir sukelia ilgiau trunkantį sotumo jausmą, o riebiosios rūgštys pagreitina gliukozės įsisavinimą ir suteikia daugiau energijos.

„Kanapių sėklose esančios skaidulos gerina virškinimą, valo organizmą ir greitina medžiagų apykaitą, todėl jų rekomenduojama vartoti, kai vargina vidurių užkietėjimas ir pilvo pūtimas. Šiame visaverčiame augale esantys antioksidantai taip pat gali sumažinti storosios žarnos, krūtų ir prostatos vėžio riziką.

„Stebuklingos“ sėklos pasaulinio susidomėjimo sulaukė dėl jose esančio didelio riebiųjų rūgščių omega-3 bei omega-6 kiekio – beveik du kartus didesnio nei įprastuose žuvų taukuose, taip pat daugybės mineralinių medžiagų ir vitaminų – magnio, geležies, natrio, kalcio, vitaminų E, A, D, B ir kitų. 100 gramų šio produkto yra beveik 25 proc. baltymų ir 28 proc. dietinių skaidulų, tad šios sėklos turėtų tapti visų vegetarų ir dietos besilaikančių žmonių raciono dalimi. Mums, šiauriečiams, kenčiantiems dėl saulės šviesos trūkumo, šias sėklas į savo racioną reikėtų įtraukti bent tamsiuoju metų laiku, mat jose esančios medžiagos padeda išvengti depresijos. Tai ypač aktualu nuolat stresą, įtampą, skubą patiriantiems ir nevisavertiškai besimaitinantiems žmonėms“, – sako mitybos terapeutas G. Čižauskas.

A. Kurganovas atkreipia dėmesį į tai, kad skaičiuojantys kalorijas dažnai veltui atsisako miltinių patiekalų: „Tinkamai pasirinktas produktas gali ne tik padėti sulieknėti, bet ir praturtinti organizmą naudingais mikroelementais, todėl duonos, kaip kasdienio produkto, bijoti nereikėtų. Sveikos mitybos manijos apimti, žmonės ją vis dažniau pakeičia ryžiais ar bulvėmis, bet nevertėtų pamiršti, kad jų maistinė vertė – mažesnė, tad duonos gaminiams pakaitalų ieškoti nevertėtų. Pagal mitybos piramidę ir sveikos gyvensenos specialistų patarimus sudarytas racionas – kiekvieno žmogaus geros savijautos ir sveikatos šaltinis“, – sako „Biržų duonos“ komercijos direktorius.

„Kanapinę“ duoną pagardinkite puikiai pusryčiams tinkančia užtepėle:

Pakelio liesos varškės, valg. šaukštas natūralaus jogurto, pusė galvutės česnako,1 trumpavaisis agurkas, krapų, petražolių ar kitų žalumynų.

Varškę ištrinkite su jogurtu, išspauskite česnaką, sudėkite kubeliais pjaustytą agurką. Viską išmaišykite ir tepkite ant duonos, papuoškite smulkintais žalumynais. Duonoje esančių kanapių sėklų traškumas, riešutus primenantis skonis bei varškės ir agurko gaivumas – puikiai vienas kitą papildantis skonių derinys. Pradėkite dieną sveikai ir maistingai!

www.DELFI.lt
Ką valgyti?
Ką valgyti? Į klausimus atsakys dietistė Vaida Kurpienė.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Vilniaus COVID-19 ligoninėse – 90 proc. neskiepytų pacientų (25)

Sostinėje prastėjant koronaviruso situacijai, nuo ketvirtadienio Vilniaus miesto klinikinėje...

Tyrimas parodė: paskiepytiems „AstraZeneca“, trečiosios dozės gali prireikti ir anksčiau nei manyta (70)

Mokslininkai pritaria pasiūlymams rudenį skiepyti trečiąja (stiprinamąja) vakcinos nuo COVID-19...

Lietuvoje pastebėta keista tendencija: padaugėjo žiemą plintančios infekcijos atvejų (76)

Prieš keletą savaičių Didžiojoje Britanijoje buvo fiksuotas netikėtas noroviruso protrūkis...

Klaipėdoje pasiskiepyti nuo COVID-19 vaistinėje neatvyko vos vienas asmuo (2)

Šalyje didėjant sergančiųjų COVID-19 skaičiui, gyventojai raginami aktyviau skiepytis. Nuo...

Kauno klinikų tyrimas parodė, kada po vakcinos nuo koronaviruso antikūnų pasigamina daugiausia (172)

Sutikti gatvėje žmonės vardina pojūčius, kurie užklupo po vakcinos nuo koronaviruso . Dauguma...

Top naujienos

Dėl tariamos migranto žūties – įtartinai greita Baltarusijos reakcija: kaltę jau verčia Lietuvai (143)

Baltarusijos režimui paskelbus apie pasienyje su Lietuva tariamai mirusį Irako pilietį ši žinutė...

Vyriausybė siūlo riboti grožio salonus, apsipirkimą, keliones ir kitas paslaugas, kai kurie darbuotojai privalės skiepytis (659)

Jokių grožio salonų, apsipirkimų, remontų, renginių ar kelionių asmenims be Galimybių paso –...

Landsbergis: kontrabanda trąšų krovose verčia mus imtis priemonių (1)

Lietuva siūlo gilinti sektorines sankcijas Baltarusijai. Greičiausiai tai paliestų ir trąšų...

Į skolas įklimpę smulkieji prekybininkai lieja nuoskaudas: netikėtai atimta išmoka ir vis dar nesulaukta papildoma parama (4)

Smulkiųjų prekybininkų atstovai pasakojo, kad nors prekyba ir nebebuvo ribojama, įtampa šiam...

Lietuvoje jau atsirado viena juodoji COVID-19 savivaldybė ir beliko viena žalioji (217)

Lietuvoje beliko tik viena žalioji COVID-19 savivaldybė ir atsirado pirma juodoji. Žalioje zonoje...

Bręsta pokyčiai: susirgę koronavirusu, nepasiskiepiję negautų ligos išmokos (424)

Vidaus reikalų ministerija (VRM) trečiadienį registravo Ekstremaliosios situacijos keitimo...

Galimybių pasas nepasiskiepijusiems: reikės neigiamo PGR testo, atlikto per 48 valandas įsigaliotų nuo rugsėjo 13 dienos (156)

Vyriausybė siūlo, kad nepasiskiepiję ar koronavirusu nepersirgę žmonės galėtų apsipirkti tik...

Policija: vyriškis, grasinęs susprogdinti granatą Ukrainos vyriausybės pastate, sulaikytas papildyta (38)

Ukrainos policija trečiadienį sulaikė vyriškį, kuris pateko į vyriausybės pastatą Kijeve ir...

Vitaminu D saulė aprūpina ne visus: gydytoja perspėjo, kada laikas sunerimti

Vitaminas D užtikrina stiprius kaulus, imunitetą, širdį, saugo nuo diabeto, tam tikrų vėžio...