Kūdikis tuo gailiu balsu praneša mums, kad jis yra gilioje alkoholio abstinencijoje, bet tai dar nėra alkoholinis sindromas, jis praneša, kad jį reikia gelbėti, jam statyti lašelinę“, - specialiai šiai temai sukurtame VšĮ Išmanioji SVEIKATOS Akademijos trumpame filme pasakojo Vilniaus Gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė.

Kaip rodo įvairiose šalyse atlikti tyrimai, paklaustos, ar vartojo alkoholio nėštumo metu, moterys paprastai stengiasi pagražinti padėtį. Kad gėrė tada, kai laukėsi kūdikio, pripažįsta vos keli procentai. Tačiau atlikus alkoholio skilimo produktų koncentracijos naujagimio išmatose tyrimą, aiškėja tikrieji skaičiai – būdamos nėščios, svaigalų geria iki 70 proc. moterų. Vienoms – tai taurė švenčių metu, kitoms - „šaukštas konjako nuo žemo spaudimo, nes gydytoja taip sakė“.

Tačiau medikai žodžių į vatą nevynioja – nėštumo metu negalima gerti nė lašo. Dar 1987 m. amerikiečių mokslininkai paskelbė, kad nėščiai moteriai saugios alkoholio dozės nėra. Ši nuostata nepasikeitusi iki šiandien. 0 alkoholio = 0 rizikos.

Išvengti nesudėtinga

1720 – 1750 m. Anglijoje vyko vadinamoji „Džino epidemija“. Pigus alkoholinis gėrimas užplūdo šalį, tada ženkliai sumažėjo gimimų skaičius ir išaugo vaikų iki 5 metų amžiaus mirtingumas. 1726 m. Gydytojų Kolegijos ataskaitoje Britanijos Parlamentui nurodyta, kad geriančių alkoholį tėvų vaikai yra silpni, jiems sutrikusi raida.

1899 m. kalėjimo gydytojas V. Sulivanas aprašė 600 vaikų, kuriuos pagimdė 120 moterų, priklausomų nuo alkoholio ir vienas pirmųjų nurodė vaisiaus alkoholinio sindromo (toliau – VAS) požymius. Stebėdamas kalinčias moteris Liverpulio kalėjime, kurios piktnaudžiavo alkoholiu, jis taip pat nustatė, kad didėja persileidimų rizika, dažniau tokios moterys pagimdo negyvagimius, kūdikystėje vaikai dažniau miršta. 1910 m. suomių gydytojas T. Laitenenas įrodė, kad moterims, vartojančioms alkoholį, gimsta mažesnio svorio vaikai.

Spaudos konferencijos dalyvių paklausus, kiek jų yra absoliutūs abstitentai, ranką pakėlė tik vienas žmogus – Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dekanas ir žmogaus genetikos specialistas prof. Algimantas Utkus. Jis pabrėžė, kad didžiausią žalą būsimam kūdikiui alkoholis daro 3-10 savaitę po pastojimo. Būtent tada formuojasi gyvybiškai svarbūs organai – širdis, akys, ausys, dantys, išoriniai lytiniai organai ir kt. Labiausiai alkoholis pažeidžia mažojo žmogaus smegenis.

Skaičiuojama, kad VASS (vaisiaus alkoholinio sindromo sutrikimo) dažnis yra maždaug 1 iš 1000 gyvagimių.

„Šį sutrikimą lemia alkoholio vartojimas nėštumo metu. Šio žalingo egzogeninio veiksnio metabolitai gali sutrikdyti normalią žmogaus embriono, vaisiaus raidą. Dažnis labai įvairus, priklausomai nuo populiacijos. Įprastai nurodoma, kad VASS dažnis nustatomas vienam iš 1000 gimusiųjų, tačiau norėčiau pabrėžti, kad VAS (vaisiaus alkoholinis sindromas) yra pats sunkiausias pažeidimo laipsnis. Esant vaisiaus alkoholiniam sindromui yra būdingi ne tik centrinės nervų sistemos pažeidimo požymiai, intelektinė negalia, elgesio problemos, bet taip pat ir įvairūs vidaus organų dauginiai defektai. VASS – kiek lengvesnis pažeidimas, kai moteris vartoja mažesnius alkoholio kiekius arba alkoholį vartoja vėlesniu nėštumo laikotarpiu, jau pasibaigus intensyviajai organų genezei (po 3 nėštumo mėnesio). Vystantis VASS, vidaus organų defektų dažniausiai nėra, tačiau centrinė nervų sistema – smegenys – yra pažeidžiama“, - vardijo gydytojas.

Profesorius pabrėžė, kad būtina kalbėti apie šį sutrikimą, nes jo labai lengva išvengti – tokių vaikų nebūtų mūsų visuomenėje, jei moteris nėštumo metu visiškai nevartotų alkoholio.

„Šaukštas konjako, taurė vyno – tai jau alkoholis, kurio privalu atsisakyti. Be to, nėštumo metu šiek tiek skiriasi alkoholio metabolizmas – procesas, kurio metu organizme suardomas alkoholis. Nėščiai moteriai išgėrus alkoholio jis patenka ne tik į embrioną. Kūdikis iki gimimo plaukioja vaisiaus vandenyse. Alkoholis ir jo metabolitai patenka į vaisiaus vandenis. O ką daro vaikas? Jis nėštumo laikotarpiu vis išgeria to vandens ir jį vėl pašalina. Gauname užburtą ratą – vaikas reguliariai gauna alkoholio, kuris ilgai cirkuliuoja ir užsilieka šiame vandenyje. Todėl būsimai mamai nėra saugios alkoholio dozės. Nėščia moteris ir alkoholis yra nesuderinami dalykai“ - kalbėjo jis.

Iškreipti veidrodžiai

Tiesa, jei vakar moteris turėjo audringą vakarėlį, kurio metu nevengė alkoholio, o šiandien, pasidariusi nėštumo testą, išvydo teigiamą rezultatą, ji neturėtų iškart griebtis blogiausio - darytis abortą.

„Šiandien medicina siūlo modernią diagnostiką, todėl galima anksti ištirti, ar vaikas turi kokius nors pažeidimus, ar ne. Tos galimybės yra ir Lietuvoje“, - sakė profesorius.

Literatūros duomenimis, nuo 2 iki 70 proc. moterų nėštumo metu vartoja daugiau ar mažiau alkoholio.

„Dažniausiai literatūros duomenys gaunami remiantis paprasčiausiomis apklausomis žodžiu, kai žmogus pasisako, ar vartoja, kiek vartoja. Bet tai nebūtinai būna tiesa. Šiais metais pradėjome anoniminį tyrimą, neidentifikuojant personalijų, ir iš naujagimio kraujo mėginių atliekami tyrimai, kurie identifikuoja alkoholio metabolitų koncentraciją. Tai yra objektyvus instrumentinis tyrimas, kuris aiškiai parodo, ar moteris vartojo alkoholį nėštumo metu. Šiemet jau turėsime šiuos rezultatus, išvis anonimiškai ištyrę apie 10 tūkst. naujagimių. Tada galėsime pasakyti realią situaciją Lietuvoje“, - kalbėjo A. Utkus.

Pirmieji duomenys, profesoriaus teigimu, yra stulbinantys.

„Matome, kad iki 60 proc. moterų nėštumo metu vartoja alkoholį“, - su kartėliu informavo jis.

O tai turi net vizualias pasekmes. Kūdikį su VASS sindromu išduoda net jo veidas.

„Kūdikiui būdingi specifiniai veido bruožai - plona ir siaura viršutinė lūpa, sutrumpėję akių plyšiai, papildoma odos klostė akių vidiniuose kampuose, įdubusi nosies nugarėlė, suplokštėjęs vadinamasis filtras - atstumas tarp nosies apačios ir viršutinės lūpos. Taip pat, nepamirškime, yra augimo atsilikimas, centrinės nervų sistemos pažeidimai bei vidaus organų defektai“, - vardijo gydytojas.

VAS rizika kūdikiui kyla tada, jei jo laukdamasi mama kasdien išgeria apie 340 g alaus, apie 140 g vyno arba apie 42 g degtinės. Tačiau net daug mažesni kiekiai gali turėti dramatiškų pasekmių, todėl tik visiškas alkoholio atsisakymas padės išvengti VAS rizikos.

Šalyse, kuriose vaisingo amžiaus moterys linkusios vartoti alkoholį, sutrikimų turi 2-5 proc. vaikų. Lietuvos kūdikių namuose nuo VASS sukeltų sutrikimų kenčia net 40 vaikų iš 1000.

Kviečia jungtis prie akcijos

Susibūrę šalies menininkai kviečia jungtis prie socialinės akcijos, kurią pažinsite iš grotažymės #neVASSkink.

„Su jaunais žmonėmis pasirinkome kalbėti vaizdu, simboliais. Todėl į šią akciją įsitraukė menininkai, galintys žinią perduoti daug stipriau, įtaigiau, paveikiau“, - pasakojo akcijos vadovė Loreta Majauskienė.

Jai antrino ir parodos kuratorius, menininkas Vytautas Tomaševičius: „menininko užduotis – parodyti problemą, o ne ją išspręsti. Sprendimu jau turi užsiimti kiti“.

Prie akcijos jungiasi ir Lietuvos šeimos centras, kuris daug dirba su jaunimu.

„Jaunoms šeimoms ši žinia labai aktuali. Vakar buvome susirinkę ir kai kurios moterys prisiminė, kad jos gydytoja patarė išgerti šaukštą konjako, nes spaudimas nukritęs. Savo jaunystėje iš močiutės, mamos girdėdavau – gink Dieve, nė lašo alkoholio. Šiandien to beveik nebegirdžiu ir pati to nesakau, tad jaučiu tarsi pareigą pradėti apie tai kalbėti“, - sakė Lietuvos šeimos centro vadovė Dalia Lukėnienė, pabrėždama, kad šeima turėtų būti ta vieta, kurioje vaikui garantuojama teisė gimti ir augti sveikam.

Jos teigimu, už moters ir kūdikio sveikatą atsakinga ne ji viena - padėti, remti, informuoti turėtų visa ją supanti aplinka.

Daugiau informacijos apie kilnojamąją Vytauto Tomaševičiaus parodą „Išmatuok savo skausmą promilėmis“ čia.

Prie akcijos #neVASSkink galite daugiau paskaitydami čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)