Savo studijos metu mokslininkai stebėjo, kaip keičiasi alkoholio dozę gavusių pelių elgesys, kai joms būdavo užblokuojami receptoriai, atliekantys svarbų vaidmenį imuninėse reakcijose. Tyrėjai alkoholiu girdė laboratorines peles, kurioms šie receptoriai būdavo panaikinti genetiškai, ir tas peles, kurioms šie receptoriai būdavo „atjungti“ vaistais. Paaiškėjo, kad abiem atvejais užblokavus imuninės sistemos receptorius, alkoholio poveikis pelių elgesiui susilpnėdavo.

Nors tyrimai kol kas buvo atlikti tik su pelėmis, mokslininkai įsitikinę, kad jų rezultatus būtų galima pritaikyti ir žmonėms. „Vaistai, kurie užblokuotų šiuos receptorius, padėtų kovojant su priklausomybe nuo alkoholio ir gydantis nuo smarkaus apsinuodijimo alkoholiu“, - įsitikinęs tyrimo vadovas, daktaras Markas Hutchinsonas iš Adelaidės universiteto Medicinos mokslų fakulteto. Savo tyrimo rezultatus mokslininkai taip pat planuoja panaudoti tam, kad nustatytų rizikos grupę alkoholizmo sukeltiems smegenų pažeidimams.

Studija, kurios rezultatai skelbiami Didžiosios Britanijos farmakologijos žurnale „British Journal of Pharmacology“, prisideda prie pastangų išaiškinant alkoholio mechanizmus, kuriais jis daro poveikį organizmui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)