7 vaikai paguldyti į ligoninę. Tėvų paprašyta vaikų nevesti į darželį.

Naujienų portalui JP, Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas Žydrūnas Vaišvila patvirtino, jog yra gautas pranešimas iš Visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamento dėl lopšelyje-darželyje „Saulutė“ sukeltos ūminės žarnyno infekcijos. Ar tai galėjo būti salmoneliozės protrūkis, Ž. Vaišvila tikino dar nežinąs.

„Kol vyksta tyrimai, apie salmoneliozę kalbėti anksti. Gavome informaciją, kad darželio auklėtiniai susirgo ūmine žarnyno infekcija. Kaip tik šiuo metu Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, paėmę mėginius, tiria. Rezultatai turėtų paaiškėti iki rytojais“, – teigė viršininko pavaduotojas.

Ž. Vaišvila neslėpė, jog patikrinus lopšelio-darželio „Saulutė“ valgyklos patalpas buvo rasta pažeidimų. „Šiuo metu valgyklos veikla sustabdyta. Kai ji bus išvalyta, išdezinfekuota, specialistai spręs, ar vėl galima leisti jai dirbti“, – teigė Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas.

Lopšelio-darželio „Saulutė“ vadovės pavaduotoja ugdymui Zita Brainskienė JP teigė, jog darželis dirba, tėvai apie situaciją informuoti. „Patys tėvai sprendžia vesti vaikus į darželį, ar ne. Mes dirbame. Pas mus ekstremali situacija, daugiau ką komentuoti nenoriu“, – teigė Z. Brainskienė.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai primena, kad salmonelių gali būti bet kokiame gyvūniniame maiste. Į vartojimui paruoštą maistą salmonelės taip pat gali patekti nuo virtuvės įrankių ar aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo dorota žalia mėsa bei vištiena, taip pat nuo salmonelėmis užterštų rankų.

Tinkamas žalios mėsos ir kitų salmonelėms imlių maisto produktų terminis apdorojimas (verdant, troškinant, kepant) ir geros higienos praktikos laikymasis gali užkirsti kelią arba sumažinti pavojų užsikrėsti šia liga nuo maisto. Karščiavimas, pykinimas, vėmimas, viduriavimas ir kiti ligos požymiai dažniausiai pasireiškia po 12-72 valandų nuo užsikrėtimo.

Juos pastebėjus, reikėtų nedelsiant kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigą. Ligos sunkumas priklauso nuo prarytų bakterijų kiekio, asmens amžiaus, kitų sveikatos problemų. Sunkiau serga kūdikiai, maži vaikai, pagyvenę žmonės bei asmenys su silpnesne imunine sistema.