O garsus treneris Mattas Robertsas abejoja jogos efektyvumu.

Jo teigimu, žmogui gali atrodyti, kad geriau jaučiasi, tačiau taip nėra. Daugeliui patinka joga, nes ji nesudėtinga, nereikia prakaituoti, sako teneris. Su juo sutinka akademikas Johnas Breveris: „Užsiiminėjant joga niekada nesulieknėsite. Neverta tikėti žvaigždėmis, kurios tvirtina priešingai. Svarbiausia tai, kad atliekant jogos pratimus netreniruojamas širdies raumuo.“

Viskonsino universiteto mokslininkai nusprendė laboratorijoje palyginti jogos efektyvumą, lyginant su sportu. Tyrimui atrinko 34 sėdimą darbą dirbančias moteris. Du mėnesius tris kartus per savaitę po 55 minutes joms vykdavo jogos užsiėmimai. Paaiškėjo, kad jogos pratimai negerina aerobikos rodiklių, nes tam reikia, kad širdies ritmas tam tikru metu pasiektų 70 – 80 proc. maksimalių rodiklių.

Net fizinės ištvermės reikalaujanti jogos rūšis – hatha joga neatstoja aerobikos metu gaunamo krūvio. Eksperimentas parodė, kad 50 minučių atliekant šios jogos pratimus sudeginama tik 144 kalorijos. Jos metu širdies ritmas pasiekia tik 62 proc. maksimalaus rodiklio, to nepakanka visavertei širdies ir plaučių veiklai.

Na o įsitikinusiems jogos nauda sąnariams ir nugarai ekspertai sako: iš esmės joga gali panaikinti nugaros skausmus, tačiau gali ir pabloginti padėtį. Gydytoja Karen Sherman konstatuoja: „Pavyzdžiui, jei aštanga jogos (tam tikra jogos rūšis) ir kitų rūšių jogos pratimų moko nekompetentingas mokytojas, skausmai gali sustiprėti, galima pakenkti stuburo diskams.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)