Plintančiame įraše moteris dėl pablogėjusios situacijos kaltino Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vadovą Aurelijų Verygą.

„Veryga susapnavo sapną, kad reikia pakeisti brangius ir veiksmingus kompensuojamus vaistus į pigesnius. Taip ir padarė. Ir štai rezultatai. Vaistų, kuriuos naudojo mano dukra, negalima buvo net keisti vartojimo valandų, o vaistų pakeitimą galėjo tik neurologas nuspręsti. Pradėjus vartoti pakeistus vaistus, dukros sveikatos būklė vis blogėjo. Prieš dvi dienas ji be sąmonės buvo išvežta į ligoninę“, – viešai feisbuke rašė ji.

DELFI moteris pasakojo, kad daktarė išrašė vaistą, kurį jos dukra visą laiką įprastai gėrė ir jokio priepuolio mergina nepatyrė pusantrų metų. „Tačiau nuėjus į vaistinę, man jau padavė kitą vaistą ir tikino, kad jo veiklioji medžiaga ta pati. Bet taip nėra. Pradėjus gerti pakaitinius vaistus dukrai prasidėjo šalutiniai poveikiai, slopinimas, didelis mieguistumas, karščio mušimas. Geriant įprastus vaistus to nebuvo, ji buvo žvali, geros nuotaikos. Pakeistus vaistus ji gėrė daugiau nei pusę mėnesio“, – tvirtino ji.

Po kilusių komplikacijų, neurologai E. Gumbienei patarė grįžti prie įprasto vaisto. „Vaistus nupirkome ir nuvežėme į ligoninę“, – sakė ji.

Pasiūlė per didelę kainą

SAM Sveikatos strateginės plėtros skyriaus Ryšių su visuomene projektų vadovė Alina Žilinaitė DELFI teigė, kad ministerija apgailestauja dėl pacientės sveikatos būklės ir linki kuo greičiau pasveikti.

„Sudarant 2018 m. III ketvirčio Kainyną buvo vadovaujamasi nauja kainodara, tad į Kainyną nebuvo įtraukti tie vaistai, kurių gamintojai pasiūlė per dideles kainas. Šiuo metu į Kainyną yra įtraukti dviejų gamintojų kompensuojamieji vaistai su veikliąją medžiaga topiramatas. Tačiau nuo vartojamo vaisto stiprumo, priklauso, kurio gamintojo vaistą galima įsigyti. Nežinome, kokio stiprumo vaistą vartojo pacientė, o taip pat jos ligos eigos ir diagnozės, tad tikrai negalime komentuoti jos sveikatos būklės“, – tvirtino SAM.

Tačiau priminė, kad generinis vaistinis preparatas – tai toks vaistas, kurio veikliosios medžiagos kiekybinė ir kokybinė sudėtis ir vartojimo būdas yra tokie patys kaip originalaus vaisto (patentinio). „Generinius vaistus kurianti įmonė turi įrodyti, kad generinis vaistas žmogaus organizme įsisavinamas ir pasiskirsto taip pat, kaip ir originalus vaistas, t. y., atitinka bioekvivalentiškumas, ir tai įrodyta atlikus nustatytus tyrimus.

2018 n. IV ketvirčio Kainynas bus tvirtinamas šių metų spalio mėn. Šiuo metu gamintojai vis dar teikia paraiškas, kurios yra vertinamos. Tad atsižvelgus į gamintojo pasiūlymą ir jo atitikimą reikalavimams bus sprendžiama, ar įtraukti vaistą į Kainyną“, – komentavo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (296)