Ministras konferencijoje gyrė medikus, kad šie operatyviai dirba, ir sutiko susitikti dėl algoritmo gairių patvirtinimo.

„Visi suprantame, kad tai yra naujas virusas, nauja problema sveikatos sistemoje, tai viską reikia greitai ruošti. Ir gydymo algoritmus, ir pagalbos visas schemas“, – sakė A. Veryga.

Medikai paruošė rekomendacijas ir algoritmus, kad būtų galima teikti pagalbą asmens priežiūros sveikatos įstaigose.

„Nors kol kas to neturime kam teikti, kol kas tas mūsų (patvirtintas koronaviruso COVID-19 – Delfi) atvejis nebuvo sudėtingas sveikatos priežiūros prasme, jis mums buvo svarbus epidemiologiškai, kad būtų galima suvaldyti situaciją, atsekti kontaktus. Bet turime pasiruošti ir judėti į priekį“, – komentavo ministras.

Ministerija subūrė ekspertų grupę, į kurią įtraukė ir infekcinių ligų specialistus, pediatrus, greitosios medicinos pagalbos medikų atstovus.

Patvirtintos gairės bus publikuojamos Sveikatos apsaugos ministerijos tinklalapyje.

Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų centro vadovė Auksė Mickienė sako, kad kol kas turime būti ramūs, kol virusas neplinta visuomenėje ir susirgimai įtariami tik tiems žmonėms, kurie į Lietuvą atvyko iš rizikingų šalių, regionų.

„Aš esu infekcinių ligų specialistė, turinti beveik 20 metų patirtį, ir mano svarbiausia žinutė, kurią tikrai norėčiau perduoti visai visuomenei, kad ši liga turi dvi stadijas: pirmoji, kai tai yra tik tų žmonių problema, kurie iš kažkur grįžo ir susirgo ta liga; ir antroji, kai prasideda šito viruso plitimas visuomenėje, – sakė A. Mickienė.

– Mes kol kas turime džiaugtis, kad esame toje pirmoje stadijoje, kai tik įtariame ligą žmonėms, kurie yra grįžę iš pavojingų regionų. Kritinis momentas, kad stadija A nepereitų į stadiją B, kad liga neišplistų visuomenėje, yra izoliuotis namuose pagal labai aiškiai įvardytas 14 dienų rekomendacijas. Aš labai norėčiau paprašyti tų žmonių, kad jie laikytųsi šitų rekomendacijų. Ir visi žmonės, kurie grįžo iš tų regionų, kur jau virusas plinta visuomenėje, kad jie izoliuotų save ir padarytų viską, kas nuo jų priklauso, kad mūsų visuomenėje šitas virusas neišplistų.“

Infektologė sakė, kad visi šiandien turimi algoritmai yra dėliojami pagal planą A, kai kol kas ši liga yra atvežtinė, tačiau kartu ruošiamasi planui B.

„Labai norėtume, kad jo neprireiktų, nes ir darbo apimtys, ir ligonių srautai bus žymiai didesni, o žmonės nenustos sirgti įprastinėmis ligomis, tomis, kurių yra visada. Visi resursai, įskaitant medicinos, žmogiškuosius, jie yra baigtiniai, jie nėra begaliniai. Taigi labai norėčiau, kad žmonės klausytų šitų nurodymų, kad ta savęs izoliacija būtų tikrai vykdoma, ir tai yra pagrindinis žingsnis, kuris mums gali maksimaliai leisti šitą situaciją suvaldyti tame etape, kuriame dabar esame“, – sakė Kauno klinikinės ligoninės gydytoja.

Greitosios medicinos pagalbos medikai – bene pirmieji, kurie susiduria su galimais koronaviruso atvejais. Visgi minėti medikai visuomet pasiruošę panašiems atvejams, sakė Greitosios medicinos pagalbos asociacijos valdybos pirmininkas Nerijus Mikelionis.

Medikų atstovas pabrėžė sveikatos priežiūros specialistų ir visuomenės bendradarbiavimą.

„Bendradarbiauti – sekti informaciją, kuri yra skleidžiama, kuri publikuojama SAM tinklalapyje. Be abejo, prieš skambinant 112 arba 033, pasinaudoti galimybe ir pasikonsultuoti su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistais ir įsitikinti, ar jums tikrai reikalinga tokia pagalba, – sakė N. Mikelionis.

– Mes turime teikti būtinąją pagalbą nukentėjusiems, susirgusiems.“

Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovė Ligita Jančorienė kalbėjo, kad dabartinė situacija yra labai dinamiška, viskas labai greitai keičiasi, tos rekomendacijos nuolatos bus peržiūrimos ir atnaujinamos.

„Norėčiau paprašyti visuomenės – jei jau taip susiklosto, kad pacientas atvežamas į ligoninę, dažniausiai jam tikrai tenka užtrukti priėmimo skyriuje, ir mes turime sutarę, kokias gaires privalome atlikti ir kokius sprendimus priimti, tačiau tuo laiku, kol ateina tyrimų rezultatai, mes, medikai, visų prašome ramybės, supratimo ir pasiruošimo, kad gydymo įstaigoje šiek tiek teks užtrukti“, – sakė gydytoja L. Jančorienė .

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė antradienį informavo, kad ką tik ministeriją pasiekė žinia, jog ištirta dar 10 ėminių dėl koronaviruso, visi jie – neigiami.

A. Veryga ramina, kad kol kas rezervo užtenka, o įstaigoms, kurios susiduria su didžiausiu pacientų srautu, ištekliai yra skirti iš valstybės rezervo.

„Šiandien susitiksime su įmonėmis, kurios gamina asmens apsaugos priemones, ir kalbėsimės, kaip vakar kalbėjome dėl dezinfekcinių skysčių, taip ir šiandien, kurios galėtų gaminti ar atvežti priemonių, kad būtume pasiruošę. Šiandien trūkumo nėra ir dar kartą raginu įstaigas, susidūrus su kokia nors problema, nedaryti nieko chaotiškai ir kad kiekvienas specialistas nepultų rašyti ministerijai“, – kalbėjo ministras.

Pasak A. Verygos, norint gauti papildomų apsaugos priemonių, įstaigų vadovams reikėtų surinkti visą informaciją ir tik tada kreiptis į SAM.

Šiuo metu oro uostuose budi Lietuvos kariuomenės kariai, jie stebi visus atvykusius iš rizikos zonų.

„Girdėjome daug pasišaipymų ir dėl ekstremalios situacijos, ir dėl stebėjimo oro uostuose, bet ši sistema leido mums koronaviruso atvejį Lietuvoje anksti identifikuoti ir sustabdyti jo plitimą. Lietuva padarė viską, ką dabar rekomenduoja Europos ligų centras. Mes tikrai elgiamės taip, kaip reikia, ir tai nėra perteklinė priemonė. Net jei taip būtų, geriau padaryti daugiau, nei per mažai, nes, jei išplis liga, bus problema visai šaliai“, – sakė A. Veryga.

Paklausus, kodėl žmonės už savo pinigus patys negalėtų pasitikrinti dėl viruso, ministras atsakė, kad dėl to kiltų daug problemų.

„Kaip tie žmonės atkeliautų į tas įstaigas? Jiems rekomendacija yra nelakstyti, o būti namuose ir palaukti, kol praeis inkubacinis laikotarpis. Jei jiems rimtai sutriks sveikata, jie turi kviesti medikus. Įsivaizduokite, kas būtų, jei visi šie žmonės, kuriems reikia izoliuotis, pradėtų važinėti autobusais, troleibusais, taksi, atvažiuotų į klinikas, kurios turi įrangos tyrimams padaryti, kad jiems būtų ramiau, – kalbėjo ministras.

– Jiems gal ir bus ramiau, bet yra laikotarpis, kai tyrimas nieko neparodys. Tyrimas kartais gali padaryti blogiau nei geriau. Jei tyrimas neigiamas, dar nereiškia, kad žmogus bus neužsikrėtęs. Jei bus prasmė ir logika plėsti tyrimus, mes apie tai pasakysime.“

Taip pat A. Veryga priminė, kad šiuo metu Lietuvoje siaučia gripas, todėl kai kurios ligoninės griežtesnių priemonių imasi ne tik dėl koronaviruso, bet ir dėl gripo. Pavyzdžiui, neleisti artimųjų į palatą gimdymo metu.

„Įstaigos ir dėl gripo uždaromos karantinui, jos, ar būtų, ar nebūtų koronavirusas, tas priemones taikytų. Atrodytų, jos taiko visuomenėje diskusijas sukeliančias perteklines priemones. Tačiau įsivaizduokite, kas nutiktų, jei ligoninėje būtų bent vienas nepastebėtas atvejis. Visas tas skyrius būtų „išvestas iš rikiuotės“. Nebūtinai tik skyrius, gali būti ir korpusas, priklausomai nuo to, kiek kontaktų būtų turėję. Tai geriau pasisaugoti“, – kalbėjo ministras.

A. Veryga prašė žmonių suprasti, jog šiuo metu visi esame atsakingi, tad kažko dėl tokios situacijos tenka atsisakyti.

Iki šiol Lietuvoje lieka patvirtintas vienas koronaviruso atvejis.

Infekcinė liga šiuo metu Šiaulių ligoninėje gydomai 39-erių šiaulietei nustatyta praėjusią savaitę. Iki šiol Lietuvoje iš viso atlikta 201 tyrimas dėl įtariamo koronaviruso. NVSC turimi duomenys apie keliavusius į teritorijas, kur vyksta COVID-19 plitimas visuomenėje (stebima jų sveikatos būklė), – 4791 asmuo.

Sprendžia dezinfekcinių priemonių trūkumo problemą

Delfi primena, kad ministras pirmadienį susitiko su gamintojais ir sprendė, kaip būtų galima išspręsti dezinfekcinių priemonių trūkumo problemą Lietuvoje.

„Pirmiausia reikia išsiaiškinti tų skysčių formules ir jas suderinti su verslu, išsiaiškinti, kiek yra galimybių tas formules įgyvendinti. Etilo alkoholis – tik viena sudedamoji dezinfekcinių skysčių dalis. Tai mes šitą padarysime maksimaliai greitai ir pagreitinsime leidimų išdavimo procesus, informuosime, kas, kam kokius prašymus turi pateikti, kad galėtų pradėti gaminti“, – sakė A. Veryga.

SAM rekomendacijos

Kai kurios vaistinės pranešė, kad baigėsi salicilo rūgšties atsargos. Šis vaistas vartojamas kaip antiseptikas sergant odos ligomis, pvz., paprastaisiais spuogais.

Pasak A. Verygos, žmonės, pasibaigus dezinfekcinėms priemonės, šiuo metu pradėjo pirkti bet kokius preparatus, kuriuose yra spirito.

„Noriu dar kartą žmones paraginti nepanikuoti. Visi dalykai, apie kuriuos kalbate, yra panikos rezultatas. Nei kruopų trūksta, nei vaistų kol kas Lietuvoje trūksta, tikėkimės, kad ir nepritrūks. Tikrai nereikia pirkti priemonių, kurios yra nebūtinos“, – kalbėjo ministras.

A. Veryga tikino, jog žmonėms, norintiems laikytis rankų higienos, užtenka rankų muilo.

„Pirkite muilą, plaukite rankas, ir viskas bus gerai. Nebūtina spiritinė priemonė, kad užtikrintumėte rankų higieną. Nereikia lakstyti po vaistines ir pirkti salicilo rūgšties ar dar ko nors. Taip, sakė vaistinės, kad liko tik briliatinė žaluma, ten irgi daug spirito, galima terliotis, visi tikrai žinos, kad rankas dezinfekavote, – juokavo ministras.

– Bet tam net neturiu komentarų. Nereikia to daryti. Lygiai taip pat, kaip nereikėjo ir kaukių pirkti. Nereikia ir tos salicilo rūgšties, yra muilas, jo užtenka.“

Kovo 3 d. 13.30 val. duomenimis:

- Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų – 1 (patvirtinta 2020-02-28, 4.00 val.)
- Paskutiniu etapu ištirta – 10
- Šiandien iki šiol iš viso ištirta – 10
- Per vakar dieną ištirta – 26
- Iki šiol iš viso atlikta tyrimų dėl įtariamo koronaviruso – 201
- Laukiama rezultatų dėl 5 mėginių

Kas yra COVID-19?

Kinijoje protrūkį sukėlęs koronavirusas (COVID-19) yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Apskritai koronavirusai yra didelė grupė virusų, kurie gali sukelti įvairių ligų. Dažniausiai koronavirusai sukelia lengvas ar net besimptomes infekcijas, tačiau gali sukelti ir sunkias kvėpavimo takų infekcijas, tokias kaip Artimųjų Rytų respiracinio sindromo (ARRS) ar sunkaus ūminio respiracinio sindromo (SŪRS) koronavirusines infekcijas.

Kokie simptomai pasireiškia žmonėms užsikrėtus COVID-19?

Simptomai yra panašūs į gripą, žmogų kankina karščiavimas, kosulys, dusulys ir kiti kvėpavimo sutrikimai, raumenų skausmai ir nuovargis. Pažengusiais ar sunkesniais ligos atvejais virusas sukelia sepsį (kraujo užkrėtimą) ir septinį šoką, plaučių uždegimą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Kas gali padėti apsisaugoti nuo viruso?

- Atsisakykite nebūtinų kelionių, ypač į šalis, kuriose yra koronaviruso protrūkis;
- Kuo dažniau plaukite rankas, tai darykite kaskart po kontakto su svetimais paviršiais. Rankas plaukite kruopščiai. Jei turite, galite naudoti pirštines, bet jas taip pat būtina plauti;
- Venkite rankomis liesti veidą, tai galima daryti nebent iškart, kai nusiplovėte rankas;
- Kuo dažniau vėdinkite patalpas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (244)