Apžvelgė situaciją Radviliškyje

Kaip sakė ministras, pirmadienį jau pradeda veikti mobilusis punktas Radviliškyje. Taip pat ši savivaldybė bendrauja su Respublikine Šiaulių ligonine. SAM vadovas pagyrė ir savivaldybės apsisprendimą riboti didesnius renginius, dalį ugdymo perkelti į nuotolinį mokymą.

„Aišku, dabar labai svarbu, kad būtų preciziškai laikomasi NVSC nurodymų gydymo įstaigoje, kur, panašu, visgi buvo problemų su infekcijų kontrole, dėl ko infekcija ten ir išplito“, – sakė A. Veryga.

A. Veryga žadėjo, kad griežtės pacientų lankymo taisyklės tam, kad neatsitiktų taip, kaip Radviliškio ligoninėje.

Rugsėjo mėnesį koronavirusas buvo patvirtintas 59 gydymo įstaigų darbuotojams.

Radviliškio meras Antanas Čepononis pirmadienio rytą paskelbė, kad kol kas jokios pagalbos iš SAM dar nėra gauta. Ministro paklausus, kada ši pagalba pasieks Radviliškį, A. Veryga atsakė, kad visa pagalba jau yra teikiama.

Antanas Čepononis

„Pagalbą savivaldybė tikrai gauna, to, ką jie prašė, tikrai gauna arba jau turi. NVSC įvertino situaciją, pateikė rekomendacijas, buvo priimti sprendimai dėl mobilaus punkto steigimo. Visa reikalinga pagalba yra teikiama. Jei savivaldybė įsivaizduoja, kad ministerija suras gydymo įstaigai medikus, tai tikrai taip nebus, tuo privalo pasirūpinti steigėjas. O daugiau kažkokios kitokios pagalbos, prašymo iš savivaldybės nesame gavę“, – sakė A. Veryga.

Taip pat, pasak ministro, savivaldybėms, kuriose infekcijos plitimas yra spartesnis, reikėtų pagalvoti, ar nevertėtų stabdyti mokinių neformalaus ugdymo, kuriame nėra galimybės dėvėti kaukių. Pasak epidemiologų, būtent dėl tokių būrelių virusas plisti gali dar greičiau.

Anot A. Verygos, kol kas judėjimo Radviliškyje, kaip buvo Nemenčinėje, apriboti nesvarstoma, nes židinys lokalizuotas.

Įspėjo dėl kaukių dėvėjimo

Ministro teigimu, bendra Lietuvos „situacija nėra gerėjanti“. Todėl būtina dar kartą prisiminti apie apsaugos priemonių dėvėjimą.

„Matome viešose nuotraukose, publikacijose gydymo įstaigų personalą neteisingai dėvint apsaugos priemones, ką jau kalbėti apie žmones, kurie nėra medikai ir galbūt nelabai žino, kaip jas reikėtų dėvėti. Norėčiau priminti, kad priemonė turi dengti nosį ir burną, neturi būti imitacinės“, – priminė A. Veryga.

Taip pat ministras priminė, kam kaukių dėvėti neprivaloma.

„Tai yra neįgaliesiems, tiems asmenims, kuriems dėl negalios, pačios įvairiausios, tiek fizinės, tiek psichinės, neįmanoma yra dėvėti šitų nosį ir burną dengiančių priemonių. Pirmiausia tai pasakytina apie asmenis, kurie turi tam tikrų raidos sutrikimų ir tiesiog negali tokių priemonių dėvėti dėl savo elgsenos. Kita asmenų grupė gali būti tie, kurie turi fizinių susirgimų, kvėpavimo ligų, kuriems kaukė gali apsunkinti kvėpavimą, bet tokiems asmenims apskritai rekomenduočiau vengti susibūrimų. Nes tai, kad jūs jau turite tokių susirgimų, jums užsikrėtimas koronavirusu gali būti ypatingai pavojingas“, – sakė ministras.

A. Veryga priminė, kad pirmadienį buvo apsispręsta keisti koronaviruso testavimo strategija – grįš privalomas gydymo įstaigose gulinčių asmenų testavimas, intensyviau bus testuojami medikai, bus griežtinamos pacientų lankymo taisyklės, kad infekcija nepatektų į gydymo įstaigą ir nenutiktų Radviliškio ligoninės scenarijus.

Visuotinio karantino įvesti kol kas nesvarsto

Tačiau A. Veryga kol kas neatsakė, kada visuotinis karantinas gali būti įvestas.

„Vieno skaičiaus, kurį iš manęs norėtumėte išgirsti, vieno skaičiaus nėra ir nė viena šalis jo negalėtų pateikti“, – teigė ministras.

Pasak A. Verygos, padidėjęs sergamumas COVID-19 dar nėra pretekstas įvesti visuotinį karantiną. Visuotinis karantinas būtų įvedamas tik vertinant visą kompleksą sąlygų.

„Yra vertinamas visas kompleksas sąlygų net ir matant, kad situacija kažkokioje vienoje srityje pablogėjo, tai dar nėra pakankamas motyvas imtis staiga visuotinio karantino. Aš jau esu minėjęs, kad atvejų skaičius nėra vienintelis kriterijus, į kurį reikėtų žiūrėti“, – kalbėjo A. Veryga.

„Minėjau, kad stebime ligoninių apkrovimą, yra pateiktos rekomendacijos ir sprendimai, kada įstaigos turėtų stabdyti tam tikrą planinių paslaugų skaičių arba jį mažinti. Viršijus 70 proc. COVID-19 pacientams skirtų lovų apkrovimo rodiklį turėtų būti pristabdomos tam tikros planinės paslaugos“, – pridūrė jis.

Sveikatos apsaugos ministras akcentuoja, kad visuotinis karantinas būtų svarstomas tik tuomet, jei COVID-19 infekcija nevaldomai plistų ne vienoje savivaldybėje ir koronaviruso židiniai būtų nebevaldomi.

„Bet tikrai tokio vieno skaičiaus, kurį jūs norėtumėte išgirsti ir kurį galėtumėte stebėti, tikrai nėra. Ir nemanau, kuri nors valstybė yra tokį nusistačiusi“, – akcentavo ministras.

Per savaitgalį registruota beveik tiek atvejų, kiek per visą liepą

Pasak R. Lingienės, per penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį iš viso buvo užregistruoti 249 koronaviruso atvejai. Tuo metu per visą liepos mėnesį buvo registruoti tik 275 COVID-19 atvejai.

„Tai akivaizdžiai parodo epidemiologinės situacijos rimtumą. Per rugsėjo 3 savaites, neskaitant šios savaitės, turime užregistravę 886 atvejus iš viso, kai tuo metu balandžio mėnesį buvo 880, o kovą – per 550. Situacija valdoma, bet turime aiškius signalus, kad reikia prisiminti pavasario išmoktas pamokas“, – sakė R. Lingienė.

Pasakė, kas kelia didžiausią nerimą

Pasak R. Lingienės, šiuo metu epidemiologams didžiausią nerimą kelia neformalusis vaikų ugdymas, kontaktinės suaugusių laisvalaikio įvairios veiklos, tokios kaip šokiai ar dainavimo pamokos, taip pat šeimos šventės.

Rolanda Lingienė

„Pagrinde židiniai būtent kyla po šių veiklų ar vykusių šeimos švenčių“, – kalbėjo epidemiologė.

Ligoninėse šiuo metu gydomi 83 pacientai, reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose jų yra 5, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 3 asmenims, su deguonies kaukėmis – 26.

„Pagal amžiaus grupes rugsėjo mėnesį toliau fiksuojame sergamumą tarp jaunų žmonių. Iš 886 atvejų, 44 proc. sudaro asmenys iki 35 metų, 40 proc. 36-60 metų ir vyresni žmonės sudaro tik 16 proc.“, – sakė NVSC atstovė.

Su vienu žmogumi sąlytį turėjo net 175 didelės rizikos asmenys

Pasak R. Lingienės, koronavirusas praėjusią parą nustatytas asmeniui, kuris dirba Operos ir baleto teatre bei priklauso Valstybiniam dainų ir šokių ansambliui „Lietuva“.

„Būtent su juo siejami 175 didelės rizikos sąlytį turėję asmenys“, – sakė R. Lingienė.

Taip pat, pasak epidemiologės, masiškai daugėja sąlytį turėjusių asmenų. Vien per paskutinę parą tokių – per 700. Iš jų daugiau nė 400 yra Vilniaus apskrityje.

„Šio ryto duomenimis, nuo rugsėjo 1 dienos 65 ugdymo įstaigose yra registruoti 87 COVID-19 ligos atvejai. Užsikrėtę yra 61 ugdytinis, iš kurių 4 yra iki-mokyklinio amžiaus. 15 darbuotojų dalyvauja ugdymo procese, 11 užsikrėtusių darbuotojų sąlyčio su mokiniais neturi. Iš viso izoliuota 1136 asmenys, bet izoliavimo procesas niekada nenutrūksta. Nustatyta, kad iš visų 65 įstaigų išplitusi yra tik 3“, – sakė R. Lingienė.

Įteisino bendradarbiavimą su ligoninėmis

Aurelijus Veryga

Spaudos konferencijoje A. Veryga pranešė ir pozityvią žinią: pirmadienį Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pasirašė bendradarbiavimo sutartį su 5 didžiosiomis gydymo įstaigomis: Santaros, Kauno klinikomis, Klaipėdos universitetine, Respublikine Panevėžio ir Respublikine Šiaulių ligoninėmis. Šioms įstaigoms, tapusioms pagrindinėmis „covidėmis“ ligoninėmis, koronaviruso metu teko pats didžiausias krūvis.

Tai padės rasti sisteminių sprendimų, kaip sveikatos priežiūros sistema galėtų pradėti veikti geriau.

„Tikimės, kad šių įstaigų vadovai bus vieni iš pagrindinių mentorių, patarėjų ir ateityje kalbant apie sveikatos priežiūros sistemą, jos organizavimą. Tos baimės, kurios buvo nuolat skleidžiamos, kad didesniųjų įstaigų priežiūra pražudys mažąsias, tai COVID-19 parodė, kad daugeliu atveju ne tik nepražudė, bet ir išgelbėdavo. Iškilus sunkumams mažesnėms savivaldybėms būdavo sunku juos spręsti“, – pasidžiaugė SAM vadovas.

35 atvejai siejami su židiniais

NVSC informavo, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 70 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų. 31 iš jų registruotas Vilniaus, 18 Šiaulių, 7 Kauno, 7 Telšių, 5 Panevėžio apskrityse. Dar po 1 atvejį vakarykštę parą patvirtinta Klaipėdos ir Marijampolės apskrityse.

Po kontakto su sergančiaisiais, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė 56 asmenys. 9 asmenų užsikrėtimo aplinkybių specialistams nustatyti nepavyko. Be to, per praėjusią Šiaulių apskrityje registruoti 5 įvežtiniai atvejai: 2 iš Šveicarijos, po 1 iš – Airijos, 1 Ispanijos ir Baltarusijos.

6 atvejai, patvirtinti praėjusią parą, siejami su židiniu Radviliškio ligoninėje. Visi šie asmenys yra pacientai. Iš viso, šio ryto duomenimis, su židiniu siejami 63 koronaviruso atvejai, iš kurių 35 pacientai, 26 darbuotojai ir 2 antriniai.

8 vakarykštę parą Vilniuje registruoti atvejai siejami su šokių studija „City dance“ Vilniuje. Vertinama, kad su protrūkiu susiję 10 koronaviruso atvejų. NVSC aktyviai dirba su šokių studijos administracija, aptariamos įvairios prevencinės priemonės ir kita.

Vilniuje vakar registruoti 6 atvejai, siejami su židiniu sporto klube „Gym Plius“. Su šiuo protrūkiu dabar siejama 12 infekcijos atvejų. NVSC penktadienį organizavo nuotolinį susitikimą su sporto klubo atstovais, kurio metu aptarti tolimesni veiksmai, siekiant užkirsti kelią koronavirusinės infekcijos plitimui. Su klubo administracija ir toliau aktyviai bendraujama, aptariamos įvairios prevencinės priemonės.

3 atvejai Telšių apskrityje yra siejami su protrūkiu Mažeikių rajono savivaldybėje. Visi asmenys yra darbuotojai. Iš viso registruoti 9 su židiniu susiję atvejai.

Vilniaus apskrityje registruotas 1 su Gabijos progimnazija susijęs su atvejis. COVID-19 patvirtinta mokiniui, kuris dėl turėto sąlyčio buvo izoliacijoje. Iš viso iki šiol registruoti 22 susiję atvejai.

Taip pat Panevėžio apskrityje vakar registruotas 1 atvejis, susijęs su Rokiškio rajono Juodupės gimnazija. Koronavirusas patvirtintas mokiniui, kuris dėl turėto sąlyčio buvo izoliacijoje. Vertinama, kad su židiniu yra susiję 3 atvejai.

Vilniuje 1 koronavirusinės infekcijos atvejis registruotas SPA centre (Gedimino per. 49A). Asmuo dirba su klientais. NVSC specialistai bendradarbiauja su įmonės administracija, sąlytį turėję asmenys nustatinėjami.

Taip pat vakarykštę parą fiksuoti atvejai židiniuose Šiauliuose, susiję su asmeninėmis šventėmis, teisėsaugos institucijomis, prekybos centru, siuvimo įmone, Kaune – su medicinos įstaiga prekiaujančia įmone, Vilniuje – su mokėjimų apdorojimus vykdančia įmone.

Be to, dar 21 asmuo, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė po kontakto su asmenimis, kuriems patvirtintas koronavirusas, tačiau atvejai, šiuo metu turimais duomenimis, nepriskiriami infekcijos židiniams.

9 asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios

Šiuo metu epidemiologams dar nepavyko nustatyti, kaip užsikrėtė 9 asmenys. Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo.

Specialistai nagrinėja šių užsikrėtusiųjų maršrutus, tad statistika dar gali keistis, jei būtų rastos sąsajos tarp atskirų atvejų.

NVSC informuoja, kad Lietuvoje iš viso patvirtinti 3814 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 1511 asmenys, 2199 – pasveiko.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (396)