Pasak A. Bilotienės Motiejūnienės, savaitgalis ypatingas bus ne tik tuo, kad bus šventinis, bet ir savo ilgumu.

„4 dienos mums, kaip Vilniaus regionui, yra pakankamai didelis iššūkis. <...> Ko gero, pirmos ir antros bangos etape [šis savaitgalis] bus pats sudėtingiausias“, – kalbėjo A. Bilotienė Motiejūnienė.

Pasak jos, šiuo metu lovų užimtumas yra 84 proc. Santaros klinikos ieško galimybių, kaip galėtų užtikrinti labai ramų, labai saugų tiek tiekiant paslaugas, tiek priimant pacientus savaitgalį.

Aušra Bilotienė Motiejūnienė

„Viliamės ir kalbamės su visu regionu, su visomis sveikatos priežiūros įstaigomis, kad vyks išrašymai pacientų, kas mus tikriausiai gelbės šį savaitgalį – šeštadienį ir sekmadienį.

Jeigu prieš savaitę stacionarizuodavome regione apie 40 iki 50 pacientų, tai jau kelios dienos pas mus stacionarizuojama 80 pacientų per parą. Tai praktiškai nuo praėjusios savaitės skaičiai išaugę dvigubai“, – pastebėjo Santaros klinikų atstovė.

Anot jos, jeigu šiuo metu regione būtų palikta apie 200 lovų, tai 4 dienoms be išrašymo to nepakaks.

„Esame pasirengę šiokį-tokį planą papildomų lovų atvėrimui, tačiau, tiek pas mus, tiek kitose įstaigose iš ryto visuomet sužinome naujus skaičius, kiek yra susirgusio personalo ar saviizoliacijoje.

Taigi, lovų turime, personalo trūksta. Talkina mums savanoriai. Jie yra apmokyti. Nuo 24 dienos, tai yra nuo rytojaus, 100 savanorių ateina pas mus dirbti. Mes esame be galo dėkingi. Tai yra pagalba, rankos – tai, ko trūksta mums šiandien“, – kalbėjo A. Bilotienė Motiejūnienė.

Santaros klinikų Infekcinių ligų centro Priėmimo ir skubios pagalbos skyrius

Praktika rodo, kad pirmosiomis ilgojo šventinio savaitgalio dienomis paprastai pacientų į gydymo įstaigas kreipiasi mažiau, tačiau šeštadienį ir sekmadienį laukia didelis iššūkis.

„Tikėtina, kad tada būsime lovų ir personalo ribiniame skaičiuje. Skaičiuosime lovas turbūt pavieniui, arba greičiausiu atveju – dešimtimis.

Tačiau esame nusiteikę pozityviai. Mėginsime spręsti kylančias problemas laiku, kad nereikėtų pacientams laukti lauke, laukti greitosios pagalbos automobiliuose ir pagal situaciją reaguosime.

Dar nesame tikri dėl personalo, kadangi kiekvieną dieną turime dešimtis darbuotojų saviizoliacijoje, daliai personalo besikeičiančių susirgimų, turime vietinių židinių ir, deja, jau perkelinėti iš vieno padalinio į kitą nebegalime, kadangi reikia užtikrinti ir klasterinę veiklą. Turime ir čia židinių.

Mėginame visomis išgalėmis spręsti problemas. Tikrai negąsdiname, bet norime pasakyti, kad šitas savaitgalis yra mums ypatingas. Mes reaguosime į susidariusią situaciją“, – žadėjo A. Bilotienė Motiejūnienė.

Anot Santaros klinikų atstovės, visose regionuose situacija yra panaši, kad personalo dėl medikų saviizoliacijos trūksta.

A. Bilotienė Motiejūnienė pastebėjo, kad, nepaisant vis naujų sergamumo COVID-19 liga rekordų, kol kas pacientų, sergančių šia infekcija, skaičius ligoninėje ženkliai nepasikeitė, tačiau atvežama vis daugiau sunkesnių ligonių.

„Nuo vakar dienos, norint užtikrinti intensyvios terapijos skyriuose, kur yra patys sudėtingiausi pacientai, lovų skaičių, turime naujai įkurtą padalinį Intensyvios pulmonologijos arba intensyvios terapijos, kur gydytojai pulmonologai su reanimatologų koordinavimu prižiūri intensyvios terapijos pacientus, kurie negali būti gydomi skyriuose.

Jiems taikoma didelės deguonies tėkmės (angl. High flow) sistema ir gydymas. Taip pat turime galimybę neužimti šiuo metu taip reikalingų reanimacinių lovų.

Šiandien – [to skyriaus veikimo] antra diena. Turime praktiškai pilnai užpildytą padalinį. Papildomai numatyta galimybė jį praplėsti, kadangi tokių pacientų, kuriems gali būti taikoma intensyvi terapija, vis tik yra pakankamai nemažai“, – kalbėjo A. Bilotienė Motiejūnienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)