Vidurių užkietėjimas siejamas su nepageidaujamomis sveikatos problemomis. Trumpalaikės problemos – pilvo skausmas, pilvo pūtimas, nedidelis kraujo kiekis ar balkšvos gleivės išmatose.

Nors retkarčiais pasitaikantis vidurių užkietėjimas įtarimų kelti neturėtų, vis tik būna atvejų, kai žmogus su šia bėda susiduria itin dažnai, rašo techtimes.com.

Lėtinis ilgai trunkantis vidurių užkietėjimas gali turėti ir kur kas rimtesnių padarinių – anksčiau atliktas tyrimas patvirtina egzistuojantį ryšį tarp lėtinio vidurių užkietėjimo ir širdies bei kraujagyslių ligų. Dar ši būklė siejama su hemorojumi ir išangės įtrūkimais.

Vidurių užkietėjimas ir inkstų ligos

Kito neseniai atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad egzistuoja ryšys tarp sunkios formos vidurių užkietėjimo ir inkstų problemų. Atliktame tyrime dalyvavo per 3,5 mln. JAV veteranų; nustatyta, kad asmenys, nesusidūrę su vidurių užkietėjimo problema, rečiau turi inkstų būklės sutrikimų, lyginant su tais, kuriems varginantys vidurių užkietėjimai puikiai pažįstami.

Leidinyje „The Journal of the American Society of Nephrology“ lapkričio 10 d. išpublikuoti tyrimo rezultatai liudija, kad diagnozavus vidurių užkietėjimą ir pritaikius tinkamus metodus galima išvengti inkstų ligas ir jas gydyti.

„Vidurių užkietėjimo būklė ir jos rimtumas siejamas su lėtinės inkstų ligos, galutinės inkstų nepakankamumo stadijos ar žmogaus epidermio augimo veiksnio receptorių (EGFR) sumažėjimo rizika, nepriklausomai nuo kitų žinomų rizikos veiksnių. Svarbu toliau vykdyti tyrimus, kurie padėtų nustatyti esminius mechanizmus“, - neabejoja mokslininkai iš Tenesio universiteto.

Vidurių užkietėjimo prevencija ir gydymas

Vidurių užkietėjimas gali varginti dėl vartojamų rūgštingumą neutralizuojančių vaistų, kurių sudėtyje yra kalcio ar aliuminio. Dar poveikį gali daryti mitybos ar veiklų pasikeitimai, didelio pieno produktų kiekio vartojimas ar neurologinės ligos, pavyzdžiui, Parkinsono liga.

Dar vidurių užkietėjimas gali varginti, jei vartojate per mažai vandens ir skaidulų. Tokiu atveju patartina dienos metu gerti daugiau vandens, išskyrus tuos atvejus, kai gydytojas dėl kitos priežasties rekomenduoja to nedaryti.

Skaidulos padeda turiniui judėti virškinimo sistema ir didina išmatų tūrį, taigi tiems, kuriuos vargina nereguliarus tuštinimasis ir/ar vidurių užkietėjimas, rekomenduojama pasirūpinti, kad organizmas gautų pakankamą skaidulų kiekį, o tai pavyks užtikrinti vartojant daugiau vaisių ir daržovių.
Obuoliai, morkos ir pupelės – puikus skaidulų šaltinis. Dar užkietėjusių vidurių problemos varginamiems asmenims rekomenduojama valgyti džiovintų slyvų ir sėlenų.

2014 m. atlikto tyrimo rezultatai patvirtina, kad spręsti vidurių užkietėjimo problemą gali padėti probiotikų vartojimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)