Iškreipia vaizdas

Išsivysčiusiose šalyse dėl šios ligos regėjimo netenka daugiau nei 2 proc. vyresnių nei penkiasdešimt ir daugiau nei 30 proc. vyresnių nei 70 metų žmonių. Manoma, kad Lietuvoje žmonių, sergančių toli pažengusia AMD forma, yra apie 13 tūkst.

Kasmet šia liga suserga apie 850-1600 žmonių. Prognozuojama, kad 2020 m. visame pasaulyje AMD gali būti nustatyta maždaug 8 mln. vyresnių nei 65 metų žmonių.

Anot Santariškių klinikų gydytojo oftalmologo dr. Andriaus Cimbalo, dėl amžiaus nyksta ląstelės, kurios gali priimti šviesą ir perduoti signalą į centrinę nervų sistemą. Liga neapima visos tinklainės, tačiau kaip tik centrinė jos dalis leidžia mums skaityti, atskirti veidus, matyti televizoriaus ekraną ar naudotis kompiuterio klaviatūra. Likusi tinklainės dalis skirta orientacijai erdvėje, arba periferiniam matymui.

„Atsiradus pirmiesiems pažeidimams, žmogus gali nieko nejausti. Vėliau, po 60 metų, liga progresuoja ir atsiranda požymiai, pirmiausiai susiję su matymu iš arti – raidės ir eilutės kraiposi, viena kita raidė žodyje apskritai gali dingti, linijos darosi nelygios, todėl vaizdas vienoje vietoje atrodo tankesnis, o kitoje vietoje išsitempia. Toliau plečiantis pažeidimui, centre atsiranda didėjanti dėmė, kuri po truputį uždengia vaizdą“, - pasakojo medikas.

Kadangi tinklainė yra nervinis audinys, kuris neatsinaujina, ligos išgydyti neįmanoma. Ją galima tik pristabdyti bei atitolinti aklumą.

Anot Lietuvos oftalmologų draugijos narės, kuruojančios AMD sritį, dr. Jūratės Balčiūnienės, svarbiausias ligos rizikos veiksnys – amžius. Šiek tiek dažniau šia liga serga moterys nei vyrai. Taip pat ji labiau gresia baltaodžiams, kurie turi mažiau odos pigmento nei kitų rasių atstovai, bei šviesiaakiams. Mat kuo rainelė tamsesnė, tuo daugiau organizmas turi nuo šviesos poveikio apsaugančio pigmento.

Du kartus riziką susirgti padidina rūkymas. Taip pat svarbūs tokie veiksniai, kaip nutukimas, aterosklerozė, nepakankamas antioksidantų turinčių daržovių (ypač žalio spalvos) bei žuvies produktų kiekis maisto racione ir genetinis paveldimumas: sergančiųjų šeimose AMD paplitimas gerokai didesnis ir liga prasideda 10-20 metų anksčiau.

„Manoma, kad liga susijusi su oksidaciniu stresu, dėl kurio organizmas sensta. Mat su amžiumi mažėja organizmo pajėgumai kovoti su oksidaciniu stresu, todėl formuojasi laisvieji radikalai, kurie ardo organizmą. Tinklainėje, kuri labiausiai prisotinta deguonies, šių radikalų atsiranda ypač daug.

Be to, tinklainėje yra daugiausiai polisočiųjų rūgščių, kurios lengviausiai pasiduota pašaliniam poveikiui. Dar pridėkime, kad tinklainė nuolat veikiama šviesos ir gausime visą žalingų veiksnių derinį. Todėl labai svarbu, kad žmonės tikrintųsi akis profilaktiškai. Kuo anksčiau liga bus diagnozuota, tuo didesnė tikimybė sustabdyti jos progresavimą.

Kviečia pasitikrinti

„Jei visi žmonės gyventų per 100 metų, šios ligos požymių turėtų beveik visi“, - įsitikinęs A. Cimbalas. Tačiau medikas nuramina, kad su įprastais regėjimo sutrikimais – trumparegyste ar toliaregyste liga nesusijusi.

Medikai rekomenduoja akis saugoti nuo žalingų ultravioletinių spindulių, kurie gali paspartinti ligos eigą. „Tik jokiu būdu nenešiokite akinių su mėlynais stiklais. Mėlyna spalva sukelia didžiausias reakcijas“, - įspėjo medikas.

Rugsėjo mėnesį Lietuvos akių gydytojų draugijos iniciatyva didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose – organizuojami nemokami akių patikrinimai. Šia akcija oftalmologai siekia atkreipti dėmesį į grėsmingą akių ligą, kuri viena dažniausių aklumo priežasčių Lietuvoje, pastaruoju metu aplenkusi net glaukomą.

„Sergamumas AMD Lietuvoje ir visame pasaulyje didėja. Todėl akcija norime atkreipti dėmesį į grėsmingą akių ligą bei paskatinti prevencinį tikrinimąsi, ankstyvą AMD diagnostikos galimybę“, - sakė J. Balčiūnienė. Mat žmonės dažniausiai į gydytojus kreipiasi jau ligai toli pažengus, o šiuo atveju delsimas gali kainuoti regėjimą.

Akcijos metu patikros vietose vyresniesiems akis dėl amžinės makulos degeneracijos oftalmologai tikrins nemokamai. Per akciją Lietuvoje tikimąsi patikrinti daugiau nei 1,5 tūkst. vyresniųjų.

Rugsėjo 18-19 d. akcija nuo 10 val. vyks Šiauliuose, Rūdės gatvės akligatvyje, rugsėjo 20-21 d. – Vilniuje, Prie prekybos centro „Rimi Hypermarket“ Žirmūnų g., rugsėjo 22-23 d. – Kaune, prie prekybos centro „Hyper Maxima“ Savanorių pr.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją