Naujoje ataskaitoje buvo naudojami duomenys apie 16179 suaugusius amerikiečius, dalyvavusius didesniame visuomenės sveikatos tyrime. Per 23 tyrimo metus buvo užfiksuotos 4946 mirtys.

Atsižvelgus į tokius veiksnius kaip amžius, lytis, rūkymas, kraujo spaudimas, cholesterolis, diabetas ir panašiai, buvo nustatyta, kad aitriąsias paprikas valgę žmonės susiduria su 13 procentų mažesne ankstyvos mirties rizika.

Tyrimo autoriai neturėjo informacijos apie tai, kokius aitriųjų paprikų kiekius žmonės suvalgė. Tyrimas yra stebimasis, todėl joks priežastinis ryšys negali būti įrodytas.

Vis dėlto, kaip rašo jo autoriai, aitrumo šioms paprikoms suteikianti kapsaicinas pasižymi priešmikrobinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, ks gali būti susiję su ligų prevencija.

Ar turėtumėte valgyti daugiau aitriųjų paprikų? „Įrodymai nėra tokie tvirti, kad priverstų mane keisti savo mitybą, – sako vienas tyrimo autorių, medicinos profesorius Benjaminas Littenbergas iš Vermonto universiteto. – Nerūkykite, apribokite kalorijas, nepiktnaudžiaukite alkoholiu, kasmet skiepykitės nuo gripo – tai yra tie dalykai, kurie padės jums gyventi ilgiau, tam mes turime labai tvirtų įrodymų“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)