Praėjusią vasarą legendinis literatūros agentas Edas Victoras buvo ką tik išėjęs iš dušo savo namuose Niujorko valstijoje, kai jo žmona Carole parodė į jo koją, rašo dailymail.co.uk.

„Dešiniosios šlaunies užpakalinėje pusėje raudonavo ryški buliaus akies žymė – supainioti jos buvo neįmanoma“, - pasakojo Edas.

Tamsiai raudonas plėmas su žiedeliu aplinkui yra pažįstamas daugeliui Amerikos šiaurės rytų gyventojų – tai pirmasis Laimo ligos ženklas. 

„Iš karto kriepiausi į ligoninės skubios pagalbos skyrių netoli savo namų. Gydytojas vos žvilgtelėjęs pasakė: „Klasikinė Laimo liga“, - teigė Edas.

Šią ligą sukelia Borrelia šeimos bakterijos, kurias platina erkės. Jos gali prisitvirtinti prie bet ko nuo kelių valandų iki savaičių. Tačiau jų įkandimai yra neskausmingi, todėl dažnai lieka nepastebėti.
Jei užsikrečiama šia liga, galimi simptomai yra sudėtingi ir sunkiai įveikiami. Laimo ligą pastaruoju metu platina vis daugiau erkių.

Ankstyvojoje ligos stadijoje gali skaudėti galvą, kankinti silpnumas, raumenų skausmas ir karščiavimas – panašiai kaip gripo atveju. 80 proc. Laimo liga apsikrėtusių pacientų per pirmąsias kelias dienas atsiranda buliaus akimi vadinamas bėrimas, žinomas kaip migruojanti eritema (ME).
Europoje Laimo ligos atmaina taip pat gali sukelti rožinį guzą ant ausies lezgelio, sėklidžių ar spenelio. Tačiau tiems, kam pasireiškia ME, pasiseka labiau, nes tai padeda anksčiau diagnozuoti ligą.

„Daktaro paklausiau: „Kodėl nedarote kraujo tyrimo?“. Jis atsakė: „Esu mates tūkstančius šių ryškiai raudonų apskritimų ir tūkstančius Laimo ligos atvejų. Jūs ja sergate“, - pasakojo vyras.

Kraujo tyrimai Laimo ligai nustatyti nėra absoliučiai patikimi. Daugeliu atvejų, be teigiamo kraujo tyrimo ar ME, diagnozuoti Laimo ligą galima remiantis simptomais ir tikėtinais kontaktais su infekuotomis erkėmis.

Tačiau daugeliui žmonių Laimo liga lieka nepastebėta ir nediagnozuota. Statistika rodo, kad Didžiojoje Britanijoje, kur Laimo liga yra mažiau žinoma ir mažiau paplitusi, 90 proc. jos nešiotojų nežino ja sergą. 

„Anglijos pietuose, kaip ir visoje Europoje, Laimo ligos atvejų daugėja“, - sakė mikrobiologas Matthew Drydenas.

„Taip gali būti dėl to, kad žaliuosiuose rajonuose daugėja pastatų. Viena iš priežasčių gali būti ir dėl pasaulinio atšilimo augančios erkių populiacijos“.

 Didžiojoje Britanijoje per metus nustatoma ir gydoma apie 1 tūkst. Laimo ligos atvejų (tik 15 proc. visų atvejų, palyginus su užsieniu), ir  nediagnozuotų incidentų skaičius siekia 90 proc., bet  9 tūkst. britų gali kentėti sunkius simptomus, nežinodami, kas jiems yra, ir nieko nedarydami, kad sustabdytų ligos progresavimą.

Plintant bakterijoms, simptomai blogėja. „Kiekvieną žmogų tai veikia skirtingai. Kai kuriems nepasireiškia jokie simptomai, o kai kuriems net po sėkmingo gydymo kyla poinfekcinių problemų, kurios tęsiasi mėnesių mėnesiais“, - sakė M. Drydenas.

Be gripą primenančių požymių gali pasireikšti nuovargis, psichikos pakrikimai, depresija, galvos svaigimas bei smarkus širdies plakimas. 

Tuomet maždaug 10 – 15 proc. pacientų ištinka veido paralyžius, meningitas, keliantis intensyvius galvos skausmus ir jautrumą šviesai, arba encefalitas, galintis užtemdyti atmintį, sutrikdyti miegą ir sukelti nuotaikų kaitą.

Galiausiai, prabėgus keliems mėnesiams, įsigali lėtinės problemos: paralyžius, diegliai, nutirpimas, amnezija, galvos svaigimas, panikos priepuoliai, kojų silpnumas, darantis įtaką eisenai, sąnarių problemos ir net psichozė.

„Aš buvau tarp laimingųjų, - pasakojo Edas, remdamasis į savo sofos atlošą savo biure Londono centre. – Man nieko nelaukiant buvo skirtas dviejų savaičių trukmės didelių antibiotiko amoksicilino dozių kursas“.

Didžiojoje Britanijoje Liamo ligai gydyti naudojamas kitas antibiotikas – doksiciklinas. Tačiau Edui, tarp kurio klientų yra Nigella Lawson, Ericas Claptonas, Rupertas Everettas ir Romanas Polanskis, sukėlė nerimą gydytojo pasakyti žodžiai.

„Jam pranešiau, kad grįžtu atgal į Angliją, o jis mane perspėjo: „Jokiomis aplinkybėmis dėl šios ligos nesikreipk į britų gydytojus. Jie nieko apie tai nesupranta. Tiesiog daryk tai, ką pasakiau, ir pasveiksi“, - pasakojo vyras.

Šie gydytojo žodžiai ir tas faktas, kad jo draugas airis, taip pat apsikrėtęs Laimo liga, aplankė daugybę ligoninių ir niekas negalėjo pasakyti, kas jam yra, įtikino literatūros agentą prabilti viešai.

„Daugybė gydytojų nežino šios ligos, nes ji nėra labai paplitusi“, - sakė M. Drydenas.

Po kelių dienų, kai pasirodė eritema, Edas pradėjo jausti ir kitus simptomus. „Prisimenu, kokią depresiją man kėlė ši liga. Paprastai būnu linksmas, optimistiškas ir kupinas entuziazmo. Tačiau staiga man pasidarė liūdna“.

„Jaučiau, kaip mane apima melancholija. Tačiau žinojau, kad tai Laimo liga ir sau pažadėjau, kad tai įveiksiu“, - sakė jis.

Kartu su depresija ji pradėjo justi didžiulį energijos stygių ir beveik nuolatinius galvos skausmus. „Pabaigus dviejų savaičių antibiotikų kursą, depresija pasitraukė, bet buki galvos skausmai dar kurį laiką tęsėsi“, - pasakojo Edas.

„Kai kuriems pacientams vietoje Laimo ligos nustatomas lėtinio nuovargio sindromas arba fibromialgija (lėtinis nepaaiškinamas skausmas)“, - pridūrė M. Drydenas.

Edas neketina atsisakyti laisvalaikio gamtoje ar golfo – net jei pievose gali tykoti erkės.

„Aš jau sirgau leukemija ir praėjau tris chemoterapijos kursus, taiga Laimo liga nebuvo tokia baisi, - pažymėjo jis. - Tačiau dabar naudosiu repelentus“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)