Specialistai tikino, kad tokia liga oficialiai nėra įregistruota, tačiau šokoladukais vadinami atostogautojai veikiausiai slepia kitas psichologines problemas.

Klaipėdos priklausomybių ligų centro psichiatrė Jolanta Kuprinskienė teigė, kad priklausomybė nuo saulės nėra įtraukta į Tarptautinę ligų klasifikaciją, kaip, pavyzdžiui, priklasuomybė nuo alkoholio.

„Tačiau priklausomybė gali būti nuo visko: nuo kompiuterio, nuo maisto. Nuo saulės – taip pat. Bet tai nėra liga, ji slepia kitas problemas. Asmeniškai pati niekam nesu diagnozavusi priklausomybės nuo saulės ir skyrusi atitinkamą gydymą“, - teigė psichiatrė.

Ji pateisino tuos žmones, kurie paplūdimiuose deginasi iki ne tik iki tamsiai rudos, bet net juodos spalvos.

„Žmonės taupo atostogoms, nori per jas įdegti, todėl ir neišeina iš paplūdimio. Kiekvienas žmogus nori atrodyti gražesnis, nes labai retas gali pasakyti, kad yra patenkintas savo išvaizda. Įdegis yra viena tų priemonių, kurios padeda jaustis geriau“, - dėstė J.Kuprinskienė.

Tačiau ji įspėjo, kad jei labai įdegęs žmogus vis dejuoja, kad jo įdegio beveik nematyti, tuomet jo artimiausi žmonės jau turėtų susirūpinti. 

„Jie galėtų atsargiai pasakyti savo artimajam, kad jam reikėtų kreiptis pagalbos. Jei tamsiai įdegęs žmogus žiūri į save veidrodyje ir nemato įdegio, vadinasi, tikrai kažkas negerai. Ir tokius atvejus jau turėtų analizuoti specialistai – psichologai, psichiatrai“, - pabrėžė J.Kuprinskienė.

Jos nuomone, paplūdimio „šokoladukai“ savo įdegiu bando paslėpti nepilnavertiškumo kompleksą, kitas psichologines problemas. Esą jas gali padėti išspręsti tobulai įdegęs kūnas.

„Tačiau jei žmogus jau nebepastebi, kad yra tobulai įdegęs, vadinasi, tos kitos psichologinės problemos jau yra įsisenėjusios ir artimieji kaip nors švelniai jam turėtų pasiūlyti kreiptis pagalbos į profesionalus. Laimė, lankytis pas psicholus ar psichiatrus žmonės Lietuvoje jau nebesigėdija“, - kalbėjo J.Kuprinskienė.

„Jei pasodintumėte prieš mane juodai įdegusį žmogų, kuris aiškina, kad niekaip negali įdegti, tikri analizuočiau, kur slypi problema“, - tęsė psichiatrė.

Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Dainius Kepenis į vadinamuosius paplūdimio šokoladukus taip pat žvelgia su gailesčiu.

„Pažiūrėkite į gelbėtojus. Jie vis dieną praleidžia saulėje, įdega iki juodumo, bet atrodo sveikai, gražiai. Jie nedejuoja, kad yra neįdegę. O tie, kurie skrudinasi tiesiogine šio žodžio prasme, man kelia gailestį. Tai – manija, tas pats lyg noras į kūną prisiverti kuo daugiau metalinių daikų“, - palygino D.Kepenis.

Jis pabrėžė, jog mėgautis saulės voniomis reikia saikingai – tada įdegis bus gražus ir nekenksmingas.

„Degintis reikia, nes saulė yra pagrindinis vitamino D, besigaminančio odoje, šaltinis. Bet reikia degintis, o ne skrudintis. Svarbiausia, kad saulės ir juodo įdegio poreikis nevirstų manija“, - įspėjo D.Kepenis.

Poilsiautojai „sugerti“ saulę bando per kelias atostogų savaites, o tarp vietinių pajūrio gyentojų yra tokių, kurie į kopas jau lenda tada, kai tik pajunta, kad saulė šildo. Pirmosios saulės ištroškusios moterys, retais atvejais – ir vyrai, paplūdimiuose pasirodo jau balandžio pabaigoje, kai tik saulė ima šviesti skaisčiau, o sezoną, jei leidžia orai, baigia spalį – per vadinamąją bobų vasarą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)