Kaip „Delfi“ sakė Sveikatos apsaugos ministas Arūnas Dulkys, medikų komandos buvo sudėliotos taip, kad galėtų padėti karo metu nukentėjusiems žmonėms.

„Traumatologai, anesteziologai ir kita pagalba, galbūt net chirurginė. Šių medikų darbas numatomas Kyjivo miesto ir apskrities ligoninėse“, – sakė ministras.

Jei šis projektas pavyks, vėliau, pasak A. Dulkio, medikai galės vykti ir į Odesos ar kitas apskritis. Tada būtų formuojamos papildomos grupės. Ministro teigimu, medikų savanorių netrūksta, o pagalba Ukrainai iš Lietuvos reikalinga būtent dabar.

Ukrainą paliekantys karo pabėgėliai atsisveikina su artimaisiais

„Kai visi jau patiria nuovargį, bet sveikatos apsaugos sistema Ukrainoje gauna didesnį svorį, nes kai kurios teritorijos atkovotos, iš jų plūsta žmonės, kuriems reikia pagalbos. Mūsų medikai vyksta pačiu laiku, kai to labiausiai reikia“, – sakė A. Dulkys.

Visgi, apie išvykimą kalbama jau buvo kurį laiką, tačiau išvykti taip ir nepavykdavo. Ministras pabrėžia, kad trukdžių nebuvo.

„Jokių trukdžių nebuvo, tiesiog derinome visą projektą su Ukrainos Sveikatos apsaugos ministerija ir buvo ta mintis, kad jie kovoja ne kiekybe, o kokybe. Jie išreiškė norą, kad atvyktume tada, kada labiausiai reikės. Dabar jie paskyrė ligonines, paskyrė miestą“, – „Delfi“ sakė A. Dulkys.

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos patarėjo Mariaus Čiurlionio, medikai išvykti buvo pasiruošę kovo pradžioje, tačiau procesas užtruko pačioje Ukrainoje. Nors vyko nuolatinis bendravimas su medicinos įstaigomis Ukrainoje, tačiau ilgą laiką nebuvo aišku, kuriose teritorijose ir ligoninėse medikų reikia labiausiai.

Parama Ukrainai

Sveikatos apsaugos ministerija jau yra išsiuntusi į Ukrainos teritoriją medicininę paramą – apsaugos priemonių, vaistinių preparatų. Taip pat Ukrainos ligoninėms šiuo metu labai trūksta medikų, kurie galėtų pagelbėti operacijų metu, gydyti traumas bei įvairius sužeidimus. Visi medikai, prieš keliaudami į Ukrainos teritoriją, turėjo dalyvauti Lietuvos kariuomenės surengtuose mokymuose.

„Sulaukėme prašymo atsiųsti anestiozologų, reanimatologų, ortopedų-traumatologų, chirurgų. Kitaip tariant, labiausiai reikalinga pagalba atlikti operacijoms, gydyti traumas, sužeidimus. Visi medikai dalyvavo Lietuvos kariuomenės surengtuose mokymuose, kad būtų pasiruošę įvairioms situacijoms“, – teigia SAM patarėjas M. Čiurlionis.

Kol kas nėra aišku, ar į Ukrainą bus siunčiama daugiau medikų komandų. Lietuvoje savanorių gydytojų pakanka, tačiau neaišku, ar jų pagalbos prireiks Ukrainoje.

„Medikai Ukrainoje bus 2 savaites – tai standartinis misijos laikotarpis. Spręsdami dėl tolesnių komandų misijų, stebėsime poreikį ir vertinsime, kaip seksis pirmosioms komandoms“, – komentuoja M. Čiurlionis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją