„Prieš dvejus metus vasarą sportavau. Eidamas namo iš sporto klubo pajutau baisų skausmą kairėje nugaros pusėje. Padarė MRT testą, kurio metu nustatė, kad man tolygiai ir saikingai išsigaubęs l4-l5 diskas.

Buvau pas neurochirurgą, kuris pasiūlė operuoti lazeriniu būdu. Ėjau į vertikalias vonias, mankštas, fizioterapijas, masažus, manualinę terapiją. Trečiąkart apsilankęs pastarojoje pasakiau, kad man visiškai negerėja. Buvau nukreiptas pas osteopatę, nes esą jaučia kažkokį tempimą nuo plaučių“, - pasakojo Tomas. Osteopatija - medicinos sritis, kurios paskirtis - diagnozuoti ir gydyti makro ir mikrojudamųjų organizmo audinių disfunkciją.

Osteopatai žmogaus kūną įvardina kaip vieningą tarpusavyje susietą sistemą. Jei pažeista vieno organo (sistemos) veikla, tai atsiliepia ir kitų organų veiklai.

Kiek vėliau Tomas sako sužinojęs, kad ši osteopatė – žmona manualinės terapijos specialisto, pas kurį jis lankėsi prieš tai.

„Pirmo susitikimo metu klausinėjo apie ankstesnes ligas, traumas ir panašiai. Po procedūros, aišku, čekio negavau. Skausmas nugaros-juosmens kairėje pusėje iš dalies aprimo, bet po to pajutau kažkokį nemalonų pojūtį vidurinėje nugaros dalyje. Po sutartos savaitės apsilankiau vėl. Papasakojau naujus skundus, atliko procedūrą, po kurios apačioje, kairėje pusėjo prasidėjo it koks dieglys, keistas jautrumas.

Vėl nuėjau, pakeitė techniką, tačiau pagerėjimo nebuvo.

Galų gale dirbant sode pajutau skausmą ir dešinėje juosmens pusėje, paskui kurį atkeliavo ir tas dirginimas“, - pasakojo pašnekovas.

Paskambinęs savo osteopatei vyriškis išgirdo, kad greitai į Lietuvoje vyksiančią osteopatų konferenciją atvyks savo srities profesionalas osteopatas latvis.

„Nuėjau. Gydė jis mane. Pinigų šįkart neėmė. Skausmas dešinėje pusėje kiek apmažėjo, tačiau jautrumas liko. Todėl po šio reginio dar turėjau biopunktūros kursą, tačiau jautrumo niekas negalėjo sumažinti. Sužinojau, kad vėl bus rengiama osteopatų konferencija vienoje Lietuvos sodyboje. Viskas vyko praėjusių metų liepą. Nuvykau. Dalyvavo ir tas pats latvis, kuris man atliko manualinę terapiją stuburui ir kaklui. Prie manęs išvis dirbo trys žmonės“, - mena Tomas.

Po šios procedūros pašnekovas teigia pajutęs skirtumą – hipertezija – padidėjęs jautrumas dirgikliams – atsitraukė, tačiau sunkumo pojūtis perėjo į kaklą.

„Pinigus už šį seansą jau mokėjau, tačiau, aišku, jokio čekio negavau“, - atsidūsta tolimųjų reisų vairuotojas.

Vėliau vyriškis pats vyko į Latviją pas minėtą osteopatą.

„Po jo procedūros visi ankstesni dirginimai, niežtėjimai ir kiti negerumai vėl grįžo į nugarą, kaklą, rankas – vienu žodžiu, išplito po visą kūną“, - sakė jis.

Grįžęs į Lietuvą vyriškis jau patraukė pas profesionalų neurologą, endokrinologą, reumatologą, pasidarė kaulų tankio, įvairius kraujo tyrimus.

„Tačiau niekas negalėjo pasakyti, kas man negerai. Todėl šių metų sausį vėl grįžau pas pirmąją osteopatę. Praėjau šešių kartų seansą ir nors neėmė pinigų, jokios naudos vis tiek nebuvo“, - šiandien tikina vyras.

Vasarą Tomas vėl važiavo į osteopatų suvažiavimą. Papasakojęs savo istoriją jis teigia sulaukęs keistų klausimų.

„Sako – kokių traumų anksčiau turėjau, ar geriu kokius vaistus, ką veikiu per dienas. Jie moka žmogumi manipuliuoti ir išsiginti, kad čia ne jų gydymas gali būti kaltas. Padėti pasisiūlė ten buvęs bioenergetikas – jis esą man atvėrė čakras, man gulint ant stalo. Sumokėjau jam, be čekio, žinoma. Po šio suvažiavimo – vėl jokio pagerėjimo. Niekas nežino, kas man yra. Beliko tik toliau kišti pinigus ir tikėtis, kad tas mano kūno išbalansavimas, kurį jie vadina kaltininku, pasibaigs“, - sakė Tomas, šioms procedūroms šiandien jau išleidęs daugiau nei 2 tūkst. eurų.

Neteisingai parinktas gydymas gali pakenkti

J. Girskio stuburo gydymo centro sporto medicinos gydytojas Mantas Ambraška DELFI pasakojo, kad neradus priežasties, Tomo būklė gali prastėti.

„Stuburo tarpslankstelinių diskų pasigaubimas ar išsigaubimas rodo, kad prasidėję degeneraciniai procesai. Tai reiškia, kad diskas yra praradęs pirmines savo savybes ir yra „pasidėvėjęs“, sumažėjusios jo amortizacinės savybės. Tokia būklė pati savaime nėra pavojinga, bet ilgainiui gali progresuoti ir sukelti rimtesnių struktūrinių pakitimų. Iš pasigaubusio disko gali susiformuoti išvarža, gali pradėti dirginti nugaros smegenų šaknelę.

Norint surašyti visas galimybes reiktų parašyti monografiją apie nugaros skausmus. Kita vertus, disko pasigaubimas daugybę metų gali nepakisti ir nesukelti jokių simptomų. Tokia situacija yra pakankamai dažna. Ji įprastai nėra gydoma. Tokiais atvejais ieškoma priežasties, nulėmusios pakitusią tarpslankstelinio disko apkrovą ir ilgainiui struktūros pokytį“, - sakė M. Ambraška.

Gydytojo teigimu, nei vienas nugaros skausmas ar maudimas neturėtų būti nepaisomas.

„Skausmas yra biologinis signalas, kad kūne kažkas vyksta ne pagal gamtoje numatytą planą. Skausmas signalizuoja apie vienokį ar kitokį pažeidimą, todėl į jį būtina kreipti dėmesį. Svarbu atrasti skausmo priežastį ir ją koreguoti ar pašalinti, kad problema negilėtų. Skausmo malšinimas nėra sprendimo būdas. Tai tik problemos nukėlimas vėlesniam laikui. Todėl nugaros skausmų gydyme ypatingą vietą užima tiksliniai, konkrečiai situacijai pritaikyti gydomieji pratimai“, - pabrėžė specialistas.

Kiekvienas vaistas, pasak sporto medicinos gydytojo M. Amraškos, yra skirtas tam tikros problemos sprendimui.

„Tačiau net ir pats geriausias vaistas ar metodas gali turėti nepageidaujamą poveikį. Tai reiškia, kad ne kiekvienai situacijai, net ir labai panašiai, tinka tokie patys vaistai/ metodai. Tad taikant kiekvieną metodą yra tikimybė, kad galime gauti ir nepageidaujamą poveikį. Žinoma, jog neteisingai parinkus vaistą galima ne tik nepadėti, bet ir pakenkti“, - reziumavo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (212)