Įstaigos vadovė Violeta Grigienė pasakojo, kad į šią ligoninę pacientai atvyksta tiek iš kitų ligoninių, tiek iš namų.

„Jie atvažiuoja su neigiamu testo rezultatu, tačiau tai gali būti tik inkubacinis laikotarpis. O praėjus 5 ar 7 dienoms testas tampa teigiamas. Kai kurie sergantys simptomų neturi, kai kurie turi lengvus ar vidutinius. Tokius pacientus izoliuojame. Štai ir penktadienį iš Likėnų atvažiavo pacientas su neigiamu testu, o po kelių dienų tapo teigiamas“, – pasakojo V. Grigienė.

Daugiausiai, pasak pašnekovės, užsikrėtė neskiepyti arba dalinai skiepyti žmonės.

„Serga ir keli paskiepyti, tačiau juk žinoma, kad delta atmaina gali sirgti ir skiepyti žmones, nes ji itin užkrečiama.

Mane liūdnai stebina, bet tikrai labai didelė dalis žmonių atvažiuoja iš namų neskiepyti. Ir ne tik vyresnio amžiaus, vidutinio taip pat“, – sakė vadovė.

Violeta Grigienė

Kaip pasakojo V. Grigienė, didelė tikimybė, kad koronavirusas į ligoninę įsisuko dėl neatsakingų lankytojų elgesio.

Pasak jos, nuo liepos 1 dienos pagal ministro įsakymą reikėjo užtikrinti lankymo tvarką su galimybių pasu. Tačiau Panevėžio slaugos ligoninę šią tvarką netgi šiek tiek sugriežtino, mat įstaigoje guli pora šimtų pacientų, kurie neretai yra vyresnio amžiaus ir su itin silpna imunine sistema.

Lankymo tvarkoje buvo įrašyta, kad lankyti pacientus gali tik žmonės, turintys galimybių pasą arba dokumentus, kurie patvirtina skiepijimą. Jei to neturi, gali atlikti PGR tyrimą. Dėl to, pasak V. Grigienės, buvo sulaukta labai daug artimųjų pykčio.

Po žmonos apsilankymo susirgo ir vyras

Neseniai paaiškėjo, kad pas vieną pacientą buvo atvykusi žmona, kuri tą dieną prastai jautėsi. Lankymosi metu moteris buvo nusiėmusi kaukę ir pabučiavo vyrą. Vėliau jai buvo nustatyta COVID-19 liga. Neilgai trukus užsikrėtė ir jos vyras, gulintys slaugos ligoninėje.

„Dabar ieškoti kaltų, nuo ko prasidėjo proveržis, ar atvyko iš namų, ar iš kitos gydymo įstaigos, labai sudėtinga. Po praeitos savaitės, kai radome naujų atvejų, lankymas buvo griežtai uždraustas. Dabar, nors ir labai pyksta artimieji, bet lankymo tikrai neatidarysiu“, – sakė pašnekovė.

V. Grigienė pabrėžė, kad artimųjų elgesys ligoninėje yra itin neatsakingas ir tai tikrai prisideda prie virusų plitimo.

„Ligoninės personalas, nors ir taip turi daugybę darbų, dar turėjo prižiūrėti nesupratingų lankytojų elgesį. Tai buvo irgi didelis iššūkis. O atėję namiškiai dažnai būna nepasiskiepiję, neteisingai dėvi arba išvis nedėvi kaukių, bando sėsti ant lovų, nors to niekada nebuvo galima daryti. Bet, atrodo, kad visi viską pamiršo ir tampome likimą už ūsų, ar aplenks tas virusas, ar ne.

Būna tokių lankytojų, kurie nusiima kaukes, bučiuoja pacientus. Kiek prašome neiti, nesiliesti, neglostyti, nebučiuoti, tai dar sulaukiame pykčio, juk taip myli savo artimuosius! Labai maža dalis yra supratingų žmonių. Bet juk antri pandemijos metai, ne pati pradžia, visas taisykles žinome, kad reikia kaukių, trumpo kontakto, laikytis atstumų. Ir vis tiek nesilaikome“, – apgailestavo V. Grigienė.

„Delfi“ primena, kad praėjusios savaitės pabaigoje daugiausia aktyvių protrūkių buvo registruota ugdymo įstaigose. 325 protrūkiai sudarė beveik 60 proc. visų šalyje registruotų aktyvių COVID-19 ligos protrūkių. Lyginant su 38-ąja metų savaite, protrūkių struktūra nepasikeitė – absoliučią daugumą, t. y. apie 88 proc., sudarė protrūkiai, registruoti pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo mokyklose.

Daugiausia aktyvių protrūkių ugdymo įstaigose fiksuota Kauno, Klaipėdos, Šiaulių apskrityse, mažiausia –Tauragės, Utenos ir Alytaus apskrityse. Aktyvių protrūkių prieaugį epidemiologai praėjusią savaitę registravo ir gydymo įstaigose. Čia fiksuota trečdaliu daugiau aktyvių protrūkių (61) nei savaitę prieš tai (45). Taip pat daugiau aktyvių protrūkių specialistai praėjusią savaitę nustatė ir gamybos, prekybos, maisto pramonės, statybų, logistikos ir transporto, žemės ūkio įmonėse, paslaugų sektoriuje. 39-ąją metų savaitę protrūkių prieaugis šiuose sektoriuose buvo nežymus ir siekė nuo kelių iki keliolikos procentų.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, bendrai praėjusios savaitės pabaigoje Lietuvoje fiksuoti 546 aktyvūs COVID-19 ligos protrūkiai, kai savaitę prieš tai – 504 protrūkiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (188)