Nors šalyje veikia dvidešimt dvi nemokamos anoniminės pagalbos linijos, neretai jų telefonai būna užimti. Pasiguosti skambina ne tik jaunimas, bet ir smurtą patyrusios moterys ar net dėl popiežiaus mirties susijaudinę pensininkai.

Kiekviena linija skirta tam tikrai amžiaus arba socialinei grupei, tačiau tai nereiškia, kad vyras negali paskambinti į pagalbos moterims liniją ar vyresniojo amžiaus klaipėdietis – į liniją vaikams. „Linijų įvairovė reikalinga ir tam, kad žmogus galėtų paskambinti kitur, jeigu linija, į kurią jis skambina, yra apkrauta“, - dienraščiui aiškino Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centro pagalbos moterims linijos koordinatorė Jurga Paserpskytė.

Visose linijose dirba kvalifikuoti specialistai, bet pasitaiko ir savanorių. Juos darbui su žmonėmis ruošia linijose dirbantys psichologai, socialiniai ir profesinės priežiūros darbuotojai.

Pagalbos moterims linija (tel. 8 800 66366) kiekvieną mėnesį sulaukia apie šimtą skambučių, nors ir dirba tik nuo 18 iki 21 val. Pavasarį skambučių būna dvigubai daugiau nei žiemą. Vienas linijos tikslų – padėti nuo prekybos žmonėmis ir priverstinės prostitucijos nukentėjusioms moterims, tačiau šiuo metu linijos darbuotojoms dažniausiai tenka išgirsti apie sveikatos problemas, nerimą, santykių su artimaisiais pašlijimą.

Klaipėdos „Paguodos telefono“ linijos (tel. 8 800 60700) koordinatorė Nijolė Pilipavičienė „Klaipėdai“ patvirtino, kad prasidėjus pavasariui skambučių padaugėjo. „Kai kurie žmonės negali prisitaikyti prie gamtos pokyčių. Juos kamuoja nerimas, depresija, vienišumo jausmas“, - aiškino ji. Pasak koordinatorės, mirus popiežiui padaugėjo vienišų vyresniojo amžiaus klaipėdiečių skambučių, nes ši netektis paaštrino ir jų asmenines krizes.

Šiuo metu linijoje dirba šeši socialinio darbo ir psichologijos bakalaurai bei magistrai, kurie klaipėdiečiams padeda nuo 10 iki 6 val. ryto. „Šiais metais planuojame užpildyti ir šią keturių valandų spragą“, - vylėsi N.Pilipavičienė.

Klaipėdos jaunimo linijos (tel. 8 800 28888) koordinatorė Indrė Gaudiešiūtė dienraščiui pasakojo, kad šiuo metu skambučių yra tiek daug, kad dažniausiai nuo 16 iki 7 val. veikianti linija būna visiškai užimta.

Nors net pusė visų skambučių į pagalbos linijas – tik išdykėlių pokštai, jaunimas skambina ir dėl rimtų problemų. Jaunieji klaipėdiečiai ieško gyvenimo prasmės, kalba apie mirtinas ligas, netektis, seksualinę prievartą, valgymo sutrikimus.

Krizę išgyvenantys klaipėdiečiai gali skambinti ir į „Moksleivių liniją“ (nuo 16 iki 21 val., tel. 8 800 23300), „Vaikų liniją“ (nuo 14 iki 20 val., tel. 8 800 00011), „Rusakalbių liniją“ (nuo 8 iki 18 val., tel. 8 800 77277) ir daugelį kitų paguodos linijų.