Tačiau suskubę registruotis antrajai sustiprinančiosios vakcinos nuo COVID-19 ligos vakcinos dozei kai kurie gyventojai nusivylė: sistema neleido to padaryti, kaip „pilnai vakcinuotiems“.

Kaip pasakojo į „Delfi“ redakciją pasikreipusi 39-erių metų moteris, ji su nekantrumu laukė galimybės pasiskiepyti antrąja sustiprinančiąja adaptuotos vakcinos doze, nes, pasak jos, labai bijo koronaviruso.

„Taigi, darau visus žingsnius, bandau užsiregistruoti save per koronastop.lt vakcinacijai ir gavau raudoną įspėjimą, kad esu pilnai vakcinuota ir man skiepas nepriklauso, nors skelbiama, kad antroji sustiprinančioji dozė priklausytų, jeigu po pirmosios sustiprinančiosios praėjo 180 dienų. Jau greitai bus metai, kaip pasiskiepijau pirmąja sustiprinančiąja doze, taigi praėjo tikrai daugiau nei 180 dienų. Ir vėl eilinį kartą, kai Sveikatos apsaugos ministerija kviečia skiepytis, registravimo sistema stringa. Taip ir motyvacija skiepytis gali dingti“, – pastebėjo „Delfi“ pašnekovė.

Skiepai

Kita į portalą besikreipusi klaipėdietė yra jau 65-erių, taigi pagal amžių priklauso rizikos grupei. Maža to, moteriai nustatyta širdies ir kraujagyslių liga, kuri riziką susirgti sunkesne COVID-19 ligos forma dar labiau padidina.

Paskaičiusi, kad galima pasiskiepyti iškart ir nuo gripo, ir nuo COVID-19, moteris poliklinikoje paprašė abiejų vakcinų. Tačiau, paskiepiję nuo gripo, medikai ją vakcinai nuo COVID-19 užregistravo tik po mėnesio. Anksčiau neva negalima – turi praeiti ne mažiau kaip mėnuo tarp dviejų vakcinų.

„Tai kas tuomet yra teisus?“ – stebėjosi moteris.

Šiuos atvejus paprašėme pakomentuoti SAM specialistų.

„Dėkojame gyventojams, kurie pastebėję sistemos veikimo trūkumų apie tai iškart informuoja sistemos operatorius – tai leidžia reaguoti greitai, koreguoti procesus, užtikrinti suderinamumą ir tolesnį sklandų sistemos darbą.

Jūsų konkrečiu minimu atveju diagnozuotas galimas vakcinavimo taisyklių algoritmo neatitikimas tuo atveju, kai pilnas vakcinavimo ciklas baigtas viena vakcinos doze (vakcina „Janssen“), o pirmai sustiprinančiajai vakcinos nuo COVID-9 vakcinos dozei pasirinkta „Comirnaty“ (gam. „Biontech&Pfizer“) arba „Spikevax“ (gam. „Moderna“) vakcinos. Šiuo metu sistemos klaida jau sėkmingai ištaisyta.

Pasitaikius panašaus pobūdžio registracijos nesklandumų, rekomenduojame rinktis kitą registracijos būdą, pavyzdžiui, registruotis savo vakcinai telefonu, o apie galimus nesklandumus informuoti Sveikatos apsaugos ministeriją bendruoju el. paštu ministerija@sam.lt“, – pakvietė SAM Spaudos tarnybos patarėja Neringa Mikėnaitė.

Į antrąjį klausimą, ar tikrai reikėtų padaryti pertrauką tarp dviejų skiepų, nors SAM specialistai rekomendavo skiepytis iškart, pašnekovė atsakė: „Apgailestaujame, tačiau negalime komentuoti, ką ir kodėl patarė jūsų minėtuoju konkrečiu atveju situaciją vertinantis sveikatos priežiūros specialistas.

Sveikatos apsaugos ministerija dėl skiepų visada rekomenduojama individualiai pasitarti su savo šeimos gydytoju, kuris gali ir turi įvertinti visą paciento anamnezę ir rekomenduoti jam tinkamiausią variantą“.

Saulius Čaplinskas

Kaip reikėtų elgtis, norint pasiskiepyti ir nuo COVID-19, ir nuo gripo, ir nuo pneumokoko, paklausėme užkrečiamųjų ligų specialisto profesoriaus Sauliaus Čaplinsko.

„Galima pasiskiepyti ir keliomis vakcinomis iškart, bet dėl galimų stipresnių nepageidaujamų reakcijų geriau padaryti bent dviejų savaičių ar net mėnesio pertrauką tarp vieno skiepo ir kito“, – patarė profesorius S. Čaplinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)