Dienraštis jau rašė apie Nacionaliniame kraujo centre susidariusią diskriminacinę situaciją – iš vyrų, kurie prisipažįsta esantys homoseksualai, atsisakoma paimti kraujo. Kraujo donoro anketoje klausiama, ar vyrai yra turėję lytinių santykių su kitais vyrais, o moterų teiraujamasi, ar jų partneriai galėjo turėti seksualinių santykių su kitais vyrais.

Lygių teisių kontrolieriaus tarnyba dėl šios diskriminacijos jau yra gavusi vieną skundą – jį pateikė vienas Mažeikių rajono gyventojas. Kontrolieriai nusprendė, kad kraujo donoro anketa, kurią tvirtina Sveikatos apsaugos ministerija, gali įžeisti homoseksualius asmenis. Tarnybos teisininkė Laima Vangalė-Dits teigė, kad ministerijai buvo pasiūlyta pakeisti klausimyną.

Tačiau Sveikatos apsaugos ministerija keisti kraujo donorų anketose esančių klausimų neskuba. Viceministras Audrius Klišonis teigė, kad praėjusių metų lapkričio viduryje Europos kraujo transfuzijų komiteto posėdyje kaip tik buvo svarstomas homoseksualų kraujo donorystės klausimas. Posėdyje sprendimas nepriimtas ir tolesnis jo svarstymas atidėtas iki šių metų kovo.

„Kol nebus gauta siūlymų iš šio komiteto, Sveikatos apsaugos ministerija tvarkos nenumato keisti, nes negalime didinti rizikos žmonių, kuriems atliekami kraujo perpylimai, sveikatai“, – teigė sveikatos apsaugos viceministras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)