Hemofilija sergantiesiems ne tik sąnarių persodinimo, bet ir bet kuri kita operacija dėl didelio kraujavimo yra pavojinga ir sudėtinga. Sąnarių endoprotezavimo operacijos techniškai sudėtingos tuo, kad susiduriama ne tik su dideliu kraujavimu, bet ir su ligos nuo vaikystės pažeistais sąnariais.

Sergant hemofilija kraujuojama į įvairias kūno vietas, į poodinį sluoksnį, taip pat ir į sąnarius – taip sąnariai yra pažeidžiami ir išsivysto hemofilinė artropatija. Kadangi hemofilija yra įgimta ir ja sergama nuo vaikystės, sąnarių pažeidimas būna sunkus, sutrinka jų funkcija, pacientus vargina nuolatinis skausmas.

Hemofilija sergančių žmonių sąnarių endoprotezavimo operacija - kompleksinis komandos darbas. Numatomas kraujo krešėjimo faktorių skyrimo planas ir prieš, ir po operacijos, reabilitacijos metu, kadangi tokiems pacientams viso laikotarpio metu būtina užtikrinti tinkamą kraujo krešėjimą. Reabilitacija po operacijos užtrunka apie mėnesį. Vienam žmogui viso laikotarpio metu reikia sulašinti virš 100 tūkst. vnt. krešėjimo faktorių.

Hemofilija - tai įgimta vyrų liga, kurią lemia chromosomų anomalijos. Hemofilija A - tai VIII kraujo krešėjimo faktoriaus trūkumas, hemofilija B - IX krešėjimo faktoriaus trūkumas. Sergant hemofilija kraujuojama į vidaus organus ir nepatiriant traumos, kraujavimo stiprumas priklauso nuo ligos sunkumo - kiek kraujyje trūksta krešėjimo faktoriaus. Sunki hemofilijos forma būna tada, kai krešėjimo faktoriaus yra iki 1 proc. Tuomet vyksta savaiminis kraujo išsiliejimas į sąnarius, į poodinį sluoksnį. Dėl nuolat pasikartojančio kraujavimo sąnariai yra pažeidžiami.

Sąnariai sergantiems hemofilija Kauno klinikose pradėti persodinti 2009 m. Anksčiau chirurginio gydymo nebuvo - tik terapinis. Šiuo metu vaikams, sergantiems hemofilija yra skiriamas profilaktinis gydymas - skiriami kraujo krešėjimo faktoriai, siekiant apsaugoti juos nuo tolimesnių komplikacijų, tokių kaip hemofilinė artropatija.
Šiuo metu Lietuvoje hemofilija serga apie 150 žmonių, iš 4 – 5 tūkst. gimusių berniukų vienas gali sirgti hemofilija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją