Kaip pasakojo Tomas, jam skrandžio bakterijos naikinimui gastoenterologė paskyrė dviejų rūšių antibiotikų, vienas iš jų – amoksicilinas.

„Vienus gavau iš karto, o dėl amoksicilino („Ospamox“) kilo didžiulių problemų. Vaistinių tinklai sako, kad jų neturi. Ėjau per vaistines, skambinau. Turėjau tam skirti daugybę laiko“, – sakė vilnietis.

Pasak pašnekovo, kai kurie vaistinių tinklai prašė vardinio recepto.

„Kai kurios turi, bet sako, kad turi užsienyje registruotų, kuriems reikia vardino vaisto deklaracijos. Ją turi išrašyt gydytoja. Tai mane nusiuntė pas ją. Paskambinu gydytojai. Ji sako, kad jokios deklaracijos nereikia, nes įprastą amoksiciliną jau vėl pradėjo tiekti. Ji siūlė grįžti į vaistinę ir reikalaut vaisto. Einu vėl. Ir to įprasto amoksicilino, kuriam nereiktų vardinio vaisto deklaracijos, sako dar neturi. Kada turės, nežino.

Beje, gydytoja sakė, kad Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba balandžio 21 d. skelbė, kad „Ospamox“ tiekimas jau atnaujintas“, – sakė Tomas.

Nuo paskyrimo jau praėjo kelios savaitės, o vaistų vyras vis dar negauna.

„Gydytoja ir Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba sako, kad jau turi būti, o vaistinės nieko neturi“, – pasakojo vyras.

Vaisto yra, bet ribotai

„Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė sakė, kad šio antibiotiko tiekimas jau pradeda atsistatyti.

„Nors ilgą laiką stebėjome amoksicilino „Ospamox“ trūkumą ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, šiandien pastebime, jog šio antibiotiko tiekimas pradeda iš lėto atsistatyti, o ir pasibaigus peršalimo sezonui jo ir poreikis mažėja. Vaistinio preparato gamintojas naujus kiekius planuoja turėti gegužės mėnesio pabaigoje arba birželio mėnesį.

Kadangi kol kas šalyje „Ospamox“ tiekimas yra ribotas, mes stengiamės šį vaistą paskirstyti centralizuotai – t. y. kad šis pasiektų kiekvieną mūsų vaistinę. Tad jeigu vienoje vaistinėje pacientas nerado šio antibiotiko, mūsų vaistininkai visuomet bus pasirengę patikrinti, kurioje kitoje mūsų tinklo vaistinėje jį galima įsigyti. Jei turime vaistą kitame mieste – galime per porą dienų jį atsiųsti į reikiamą vaistinę.

Iki „Ospamox“ tiekimo atsistatymo, vietoje šio antibiotiko gydytojas pacientui gali paskirti alternatyvą – t. y. vardinius vaistus, į kurių sudėtį įeina ta pati veiklioji medžiaga amoksicilinas. Norint vaistinėje įsigyti vardinius vaistus, reikia turėti ne tik gydytojo paskirtą receptą, bet ir paskirto vaisto deklaraciją, dar kitaip vadinamą vardinio vaistinio preparato skyrimo pareiškimu, kurį turi išduoti gydytojas kartu su receptu“, – komentare rašė R. Lipnevičiūtė.

UAB „Nemuno vaistinė“ generalinė direktorė Aušra Budrikienė paminėjo, kad „Camelia“ vaistinių tinklas, kaip ir visi kiti rinkos dalyviai, kartais susiduria su prekių trūkumu.

„Šiuo metu receptinio vaistinio preparato „Ospamox“ galima įsigyti mūsų vaistinėse, tačiau jo gauname labai ribotus kiekius, kuriuos paskirstome po visą „Camelia“ vaistinių tinklą. Visgi šiuo metu mūsų vaistinėse galima įsigyti amoksicilino molekulės vaistų analogų, kurie yra vadinami vardiniais vaistiniais preparatais. Šių vardinių vaistinių preparatų skyrimo tvarka labai panaši į receptinių vaistinių preparatų skyrimą: jeigu gydytojas išrašo tokį vaistą su kompensuojamu receptu – jokių papildomų dokumentų pacientui turėti nereikia. Tačiau jei gydytojas skirs šį vardinį preparatą kaip ne kompensuojamą, tuomet jis turės išrašyti pacientui vardinio vaistinio preparato skyrimo pareiškimą, kurį pacientas turės pateikti vaistinėje su receptu“, – rašė A. Budrikienė.

Tikina, kad tiekimas atnaujintas

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba komentavo, kad kai kurių antibiotikų tiekimas, pavyzdžiui, Amoksiklav (amoksicilinas/klavulano rūgštis) 875 mg/125 mg plėvele dengtos tabletės N14, yra atnaujintas.

Pasak VVKT, vaikiškų suspensijų, skirtų karščiavimui mažinti, kurių sudėtyje yra paracetamolio ir ibuprofeno, atsargos yra pakankamos.

„Kalbant apie registruotus vaistus, kurių tiekimas sutrikęs, vaisto registruotojas UAB „Sandoz“ pranešė, kad Ospamox (amoksicilnas) 1000 mg plėvele dengtos tabletės N20 tiekimo sutrikimas yra numatomas iki 2023-06-30. Tuo metu Ospamox (amoksicilnas) milteliai geriamajai suspensijai 250 mg/5 ml 11 g tiekimą planuojama atnaujinti 2023-05-31. Kalbant apie Ospamox suspensiją, svarbu paminėti, kad didmenoje dar esama Lenkijoje registruoto vaisto Amotaks 500 mg/5 ml milteliai geriamajai suspensijai 100 ml N1 nedidelis kiekis, papildoma šio vaisto siunta, mūsų turimomis žiniomis, Lietuvą turėtų pasiekti dar šią savaitę“, – komentare rašė VVKT.

Svarbu pažymėti, kad minėtas vaistas, pasak VVKT, yra įtrauktas į Kompensuojamų vaistų sąrašus, tačiau yra kompensuojamas ne visoms pacientų grupėms. Taigi ir receptų išrašymo tvarka, skiriant šį vaistą, skirtinga, ir priklauso nuo to, ar vaistas išrašomas kaip kompensuojamas, ar kaip nekompensuojamas.

Gydytojai, norėdami paskirti gydymui vardinį vaistą, kuris įrašytas į Kainyną, tačiau pacientui yra nekompensuojamas, turėtų išrašyti vardinį receptą ir Vardinio vaistinio preparato skyrimo pareiškimą. Išrašant į Kainyną įrašytą vardinį vaistą pacientui, kuriam jis yra skiriamas kaip kompensuojamas, galioja įprasta kompensuojamųjų vaistų išrašymo tvarka, t. y., vardinio vaistinio preparato skyrimo pareiškimo pildyti nereikia.

„Atsižvelgiant į tai, kad antibiotikų stygius šiuo buvo jaučiamas ne tik Lietuvoje bet ir visoje Europoje, raginame gydytojus prieš išrašant vaistus, pasitikrinti informaciją mūsų svetainėje ir primename, kad visa informacija apie vaistų tiekimo sutrikimus, taip pat apie sandėliuose esančias vaistų atsargas yra vieša – ji skelbiama mūsų svetainėje, skiltyje „Svarbi informacija“, taip pat papildomai ir naujienų skiltyje.

Norime priminti, kad jei konkretaus vaisto nėra, o pacientui jo reikia, tokiu atveju reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju bei aptarti alternatyvaus gydymo galimybes. Jei trūksta konkretaus vaisto konkrečios farmacinės formos, pavyzdžiui, nėra tablečių, bet yra suspesija, žvakutės ar pan., verta su gydytoju ar vaistininku aptarti kitokios vaisto farmacinės formos vartojimo galimybę“, – rašė VVKT.

Vaistų tiekimo sutrikimo priežastys, pasak VVKT, išlieka tos pačios: dažniausiai tiekimo sutrikimai būna nulemti gamybos problemų, pavyzdžiui, kai trūksta veikliųjų ar kokių nors kitokių medžiagų. Vaistų tiekimas taip pat gali sutrikti ir dėl logistikos problemų, padidėjusio vaistų poreikio, komercinių priežasčių. Paskutiniuoju metu vaistų tiekimo sutrikimams nemažai įtakos turėjo ir geopolitiniai įvykiai, t. y., karas Ukrainoje, energetikos krizė, aukšti infliacijos rodikliai.

Antibiotikų, kurių veiklioji medžiaga amoksicilinas, trūkumą iš esmės lėmė tai, kad buvo stipriai padidėjęs šių antibakterinių vaistų poreikis, kuris atsirado po COVID-19 ligos pandemijos.

„Pandemijos metu, esant karantinui, buvo itin sumažėjęs sergamumas ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų ligomis, tad natūralu, kad vaistų gamintojas šio vaisto gamino mažiau. Gyvenimui grįžus į ikipandemines sąlygas ir šią žiemą fiksavus išties didelį sergančiųjų peršalimo ligomis skaičių, gamintojai tiesiog nebespėjo patenkinti šių vaistų poreikio. Amoksicilino vaistinių preparatų trūko visoje Europoje, ne tik Lietuvoje“, – rašė VVKT.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)