„Tai yra simptomų ir sutrikimų kompleksas, atsirandantis truputį prieš menopauzę ir po menopauzės. Jis gali tęstis keletą metų“, – sako gydytojas akušerinis ginekologas Vytautas Klimas.

Jo teigimu, prieš ir per menopauzę moters organizmas persitvarko: jis turi įprasti gyventi naujoje hormoninėje aplinkoje. Jei šis persitvarkymas vyksta ne visai sklandžiai, pasireiškia klimaksas.

„Klimakso metu keičiasi menstruacinis ciklas, pradeda kvailioti kraujagyslės – išmuša karščio banga, išpila prakaitas, prasideda drebulys, šalčio krėtimas, silpnumas, širdies permušimai. Be to, jam būdingi įvairūs psichologiniai sutrikimai: nervingumas, verksmingumas, greitas susijaudinimas, sutrikęs miegas“, – simptomus vardija gydytojas.

Anot V. Klimo, yra atskira klimakso rūšis – patologinis klimaksas. „O jį įsivaizduoti visai nesunku: tereikia prisiminti pasakose aprašytas raganas. Tai – pagyvenusi moteris su labai sunkiu, užsitęsusiu klimaksu. Jos savijauta, nervinė būklė pablogėjusi, jai sunku bendrauti su aplinkiniais, ir tokius pokyčius reikia gydyti“, – sako jis.

Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“.