Pastaruoju metu yra atliekami keli tyrimai, kurių skelbiama informacija rodo vaistų naudą.

„Pacientams, kurie serga sunkiau, liga pasireiškia plaučių uždegimu, kuris daliai pacientų komplikuojasi citokinų audra, trombine angiopatija bei dauginiu organų nepakankamu. Taikant intensyvų gydymą, pacientas sveiksta, o dalis pacientų, deja, žūsta, – pasakojo VUL Santaros klinikų COVID-19 procesų vadovas prof. Laimonas Griškevičius.

– Ligos eiga yra skirtinga, todėl ir gydymas įvairiose fazėse gali skirtis – ankstyvesnėse fazėje gali prireikti priešvirusinių vaistų, antikūnų, vėlyvesnėje – vaistų, slopinančių citokinų audrą ar trombinę angiopatiją.“

Laimonas Griškevičius

Vienas iš vaistų, į kurį mokslininkai ir medikai deda daugiau vilčių, yra remdesiviras.

„Tai yra priešvirusinis vaistas, kuris neleidžia virusui replikuotis (paprastai tariant – daugintis, „Delfi“). Jis pasižymi plačiu priešvirusiniu veikimu ir buvo sukurtas kovoti prieš Ebolos virusą, dabar labai daug tyrimų vyksta su COVID-19 infekcija“, – sakė prof. L. Griškevičius.

Apie teigiamus rezultatus skelbia ir Nacionalinis alergijos ir infekcinių ligų institutas (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) JAV. Šiame dideliame tyrime, į kurį buvo įtraukti 1063 pacientai, atsitiktinės atrankos aklu būdu remdesiviras buvo lyginamas su placebu.

„Pacientai buvo gydomi įvairaus sunkumo laipsnio, su plaučių uždegimu, daliai pacientų reikėjo deguonies. Remdesiviras statistiškai patikimai 31 proc. pagreitino sveikimą nuo COVID-19, – sakė prof. L. Griškevičius. – Deja, remdesiviras statistiškai patikimai mirtingumo nuo COVID-19 nesumažino, nors remdesiviro šakoje buvo stebėta tam tikra mirčių mažėjimo tendencija. Kol kas pilnai publikuotų tyrimo duomenų nėra.“

Žurnale „The Lancet“ paskelbtas straipsnis, apžvelgiantis Kinijos centriniame Uhano mieste atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 237 COVID-19 pacientų.

„Šio sunkios COVID-19 infekcijos tyrimo mokslinė publikacija pasirodė trečiadienį. Remdesiviras atsitiktinės atrankos būdu lygintas su placebu. Deja, tyrimo metu nenustatyta teigiamo vaisto poveikio – nepagreitėjo sveikimas nuo COVID-19, viruso nykimo greitis, nesumažėjo ir mirtingumas. Tiesa, tyrimas buvo nutrauktas anksčiau laiko, nes Kinijoje pasibaigė ligos protrūkis ir nutrūko pacientų įtraukimas į tyrimą. Dėl šios priežasties, tyrimo statistinė galia nustatyti skirtumus tarp remdesiviro bei placebo labai sumenko“, – sakė prof. L. Griškevičius.

Santaros klinikų gydytojas taip pat pasakojo, kad prieš kelias dienas buvo skelbiama apie Prancūzijoje atlikto nedidelio tyrimo rezultatus su vaistu, slopinančiu citokiną interleukiną 6, kuris yra taikomas vėlyvesnėje COVID-19 stadijoje, kai jau kyla citokinų audros.

„Tyrime dalyvavo 127 sunkia bei vidutine COVID-19 infekcija sergantys pacientai. Atsitiktinės atrankos metu vienai daliai buvo skirtas placebas, o kitai – interleukiną 6 slopinantis vaistas tocilizumabas. Tyrėjų teigimu, vaistas sumažino tiek mirtingumą, tiek ir gyvybę palaikančių intervencijų poreikį. Norėčiau pabrėžti, kad šio turimo rezultatai dar nėra oficialiai paskelbti, todėl laikytini preliminariais ir vertinti labai atsargiai“, – komentavo prof. L. Griškevičius.

Įprastai tocilizumabas yra skiriamas reumatoidiniam artritui, kai kurioms kitoms reumatinėms ligoms bei ląstelių terapijos sukeltai citokinų audrai gydyti.

Apie 20 procentų COVID-19 pacientų serga sunkia ligos forma, apie 5 procentų pacientų būklė būna kritiškai sunki. Pacientams taikomas simptominis gydymas, nes šiuo metu nėra patvirtintų vaistų COVID-19 ligai gydyti. Siekdama atrasti efektyvų gydymo metodą, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) inicijavo tarptautinį Solidarumo tyrimą, prie kurio jungiasi ir Lietuvos medikai.

„PSO Solidarumo tyrimo metu bus tiriami keturi gydymo metodai: minėtas antivirusinis vaistas remdesiviras, šiuo metu reumatinėms ligoms gydyti taikomas vaistas hidroksichlorokvinas bei vaistų nuo ŽIV – lopinaviro ir ritonaviro – derinys“, – komentavo prof. Laimonas Griškevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)