Taip vyko pokalbis su sveikatinimo paslaugų Panevėžyje atstove. Tiesa, Lietuvos medicinos blogas irgi neegzistuoja, o tokių „gydytojų“, teikiančių mistines paslaugas – ne vienas ir ne du.

Pastebėjo Instagram'o sraute

Į DELFI redakciją kreipėsi vilnietis Tomas, atsiuntęs Instragramo nuotrauką su minėtu interviu. Vaikino teigimu, po įrašu daugiau kaip du šimtai komentarų, kuriuose žmonės gyrė detoksikuojančius vaistus nuo parazitų.

„Ten buvo visas interviu, vedantis į Facebook, kuriame parašyta, kad visi mirsim nuo parazitų. O po juo – vien teigiami, šabloniniai komentarai apie detoksikuojantį preparatą. Tai atrodė maždaug taip – Petras, 53: „Man labai padėjo, visa šeima išbandėm“. Pasigooglinau ir išsiaiškinau – neegzistuojantis gydytojas iš neegzistuojančio instituto, o tekstas perpublikuotas iš neegzistuojančio blogo. Įdomu, kiek žmonių iš tikrųjų „pasimovė“ ir prisipirko tų preparatų“, - žmonių naivumu stebėjosi pašnekovas.

Mirties pranašas

Štai kelios ištraukos:

„– Gyd. Petroni, dėkoju, kad sutikote pasikalbėti. Pradėsiu nuo pagrindinės temos. Ar tiesa, kad Lietuvos gyventojai turi parazitų?

Taip. Turime tiek pat parazitų, kiek ir kiti žemės gyventojai. Dėl blogos ekologinės situacijos, valdžios neveiksmingumo ir žmonių abejingumo.“

„Aš asmeniškai pasitikiu Instituto tyrimo rezultatais. Dažnai pasitaikantis „blogas burnos kvapas“ gali tapti rimta liga. Maždaug 92 proc. mirčių siejamos su parazitais.“

„Jūsų kepenyse, smegenyse, plaučiuose, kraujyje ir skrandyje gali gyventi tūkstančiai parazitų. Ir beveik visi jie yra mirtini“.

Įraše naudotos nuotraukos – iš įvairių rusiškų svetainių.

Skelbimuose – įmantrūs pavadinimai

Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos (VASPVT) prie Sveikatos apsaugos ministerijos direktorė Nora Ribokienė DELFI teigė, kad tarnyba periodiškai gauna nemažai pranešimų apie galimai neteisėtai teikiamas asmens sveikatos priežiūros paslaugas, t. y., tokius atvejus, kai:

1. asmens sveikatos priežiūros paslaugos yra teikiamos ne asmens sveikatos priežiūros įstaigoje (įstaiga nėra gavusi Įstaigos asmens sveikatos priežiūros licencijos);

2. teikiamos asmens sveikatos priežiūros paslaugos, kurios neįrašytos į Įstaigos asmens sveikatos priežiūros licenciją, nors teisėtam jų teikimui yra būtina gauti licenciją;

3. asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikia asmenys, neturintys tam teisės (teisės aktų nustatyta tvarka neįgiję sveikatos priežiūros specialisto licencijos, atitinkamos gydytojo specialisto ar kito sveikatos priežiūros specialisto profesinės kvalifikacijos, teisės aktų nustatyta tvarka nebaigę papildomo rengimo ir pan.);

4. ligų diagnostikai, sveikatos sutrikimams nustatyti, žmogaus organizmo būklės tyrimams atlikti yra naudojami įvairūs neaiškios paskirties aparatai, kurie yra Lietuvoje neregistruoti kaip medicinos prietaisai, ir jais atliktų tyrimų rezultatų patikimumas nėra įrodytas klinikiniais tyrimais.

Nora Ribokienė

„Laikraščiuose bei kitose žiniasklaidos priemonėse vis atsiranda skelbimų, kviečiančių žmones pasitikrinti sveikatą įvairiausiais prietaisais, išsitirti iš karto visą organizmą, pasikonsultuoti dėl gydymo, o atliekami tyrimai ir procedūros būna pavadintos įmantriais, keistais pavadinimais, kuriuos specialistai įvertina kritiškai: biorezonansinė organizmo diagnostika, etaloninio sveiko organo spektrograma, elektrosferinė kompiuterinė bioinformacinė sveikatos diagnostika, kompiuterinė diagnostika VALEO, neinvazinis viso organizmo ištyrimas, kvantinė - magnetinė rezonansinė diagnostika, akių skenavimas ir pan. Šiuos tyrimus atlikti siūlosi skelbimuose paslaugų teikimo vietos (adreso) ir savo pavardžių nenurodę asmenys, save įvardinę gydytojais, specialistais, ekspertais ir pan., prisidengę skambiais įmonių pavadinimais“, - pabrėžė N. Ribokienė.

Jos teigimu, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad sveikatos tyrimai, procedūros, organizmo valymas įvairiais aparatais, konsultacijos gydymo klausimais dažnai būna teikiamos neįprastose gydymo veiklai vietose – kultūros namuose, viešbučiuose, verslo centruose, privačiose asmenų valdose (butuose, namuose) ir kt.

Bauda iki 1158 eurų

Akreditavimo tarnybos vadovė pažymėjo, kad žmogaus organizmo būklės tyrimai, ligų diagnozavimas, gydymo paskyrimas yra veikla, priskiriama asmens sveikatos priežiūrai, kurios sąvoka yra reglamentuota LR sveikatos sistemos įstatyme ir LRcivilinio kodekse. Ten nurodyta, kad asmens sveikatos priežiūros paslaugas gali teikti tik tie fiziniai ir juridiniai asmenys, kurie teisės aktų nustatyta tvarka turi gavę licencijas tokiai veiklai.

„Reaguodama į pranešimus, Akreditavimo tarnyba atliko neplanines asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybės kontroles Vilniuje, Klaipėdoje, Rokiškyje, Molėtuose, Pasvalyje, Trakuose, Kaune ir kituose miestuose bei nustatė rimtus asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo pažeidimus, pvz., įstaiga vertėsi sveikatinimo veikla, neturėdama licencijos; asmuo, save įvardinęs gydytoju, teturėjo slaugytojo licenciją; kitas asmuo, pasivadinęs ekspertu, neturėjo jokios licencijos. Kai kuriais atvejais patikrinimo metu buvo nustatyta, kad žmonėms buvo atliekami tyrimai kvantinio magnetinio rezonanso ir kitokiais aparatais, kurie neregistruoti kaip medicinos prietaisai, todėl jų negalima naudoti Lietuvoje teikiant asmens sveikatos priežiūros paslaugas“, - pasakojo N. Ribokienė.

Akreditavimo tarnyba kreipėsi dėl bendradarbiavimo į savivaldybes, kitas institucijas, kad jos, sužinojusios apie planuojamas teikti ar jau galimai neteisėtai teikiamas sveikatos priežiūros paslaugas jų teritorijose, apie tai praneštų Akreditavimo tarnybai. Gauta informacija tikrinama ir imamasi visų priemonių, kad nelegali veikla būtų nutraukta ir nenukentėtų žmonės.

Nustačius, kad asmuo neteisėtai teikia tam tikras asmens sveikatos priežiūros paslaugas, asmuo yra traukiamas administracinėn atsakomybėn, surašant administracinio teisės pažeidimo protokolą, vadovaujantis Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 433 straipsniu – neteisėtas vertimasis sveikatinimo veikla, nesilaikant įstatymų ir kitų teisės aktų nustatytos tvarkos, užtraukia baudą nuo 579 iki 1158 eurų.

„Deja, neretai asmenys, vykdantys tokią neteisėtą veiklą, nesuvokia savo atsakomybės arba nenori atsisakyti lengvai gaunamų pinigų“, - pripažino Akreditavimo tarnybos vadovė.

Parazitų specialistas neturi licencijos

Akreditavimo tarnybos interneto svetainės www.vaspvt.gov.lt nuorodoje „Licencijos“ yra paskelbta aktuali informacija apie įstaigų, sveikatos priežiūros specialistų turimų licencijų galiojimą, sustabdymą ar panaikinimą, todėl galima operatyviai patikrinti ir rasti tikslią informaciją apie tai, ar konkretus fizinis ar juridinis asmuo turi teisę teikti tam tikras sveikatos priežiūros paslaugas.

Akreditavimo tarnyba yra išplatinusi pranešimus, ragindama gyventojus, kad jie išsamiau pasidomėtų į kokią įstaigą kreipiasi dėl sveikatos sutrikimų nustatymo ar gydymo taktikos parinkimo, koks gydytojas teikia šias paslaugas, paprašytų gydytojo ir įstaigos parodyti turimas licencijas ir kt. Žmonės, kreipdamiesi į licencijų neturinčius asmenis bei įstaigas, rizikuoja ne tik prarasti pinigus už jiems suteiktas bevertes „paslaugas“, bet ir savo sveikatą, nes neteisingai diagnozuota liga, netinkamai paskirtas gydymas yra bene dažniausios priežastys, dėl kurių gali atsirasti neigiamų pasekmių.

„Nacionalinis parazitinių ligų institutas neturi Akreditavimo tarnybos išduodamos Įstaigos asmens sveikatos priežiūros licencijos, todėl negali teisėtai verstis sveikatinimo veikla: atlikti tyrimų, vertinti žmogaus sveikatos būklę, paskirti gydymą ir teikti patarimus, kaip išvengti ligų ar pasveikti. Gydytoju save vadinantis Mykolas Petronius neturi licencijos, suteikiančios teisę verstis medicinos praktika pagal tam tikrą gydytojo profesinę kvalifikaciją, todėl šis asmuo neturi teisės teikti sveikatos priežiūros paslaugas“, - patvirtino pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)