Didžiosios Britanijos ausų, nosies ir gerklės ligų (LOR) gydytojų komanda penktadienį iškėlė galimybę nustatyti naują koronaviruso rodiklį, kuris, jų teigimu, buvo pastebėtas visame pasaulyje, net ir tiems pacientams, kurie yra besimptomiai: anosmija, būklė, dėl kurios nejuntama kvapų; uoslės nebuvimas. Savo pareiškime jie perspėjo, kad suaugusieji, patyrę anosmiją, gali būti nežinomi Covid-19 nešiotojai, ir paragino apsvarstyti saviizoliacijos galimybę.

Uoslės ir skonio praradimas – koronaviruso simptomas?

„Visi šie įrodymai renkami itin sparčiai, tačiau kol kas dar nėra mokslinių straipsnių šia tema“, – interviu teigė Britanijos rinologų draugijos prezidentė Claire Hopkins. Ji tikino jau ir seniau iš kolegų visame pasaulyje taip pat girdėjusi panašius įtarimus. Pastarieji bandė didinti supratingumą, tačiau neliko išgirsti.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertai sako, kad jie dar nepatvirtino uoslės ar skonio praradimo kaip koronaviruso simptomo, tačiau ir neatmetė jo.

Pareiškimą rinologė C. Hopkins paskelbė kartu su LOR specialistus atstovaujančios organizacijos prezidentu Didžiojoje Britanijoje, profesoriumi Nirmalu Kumaru. Imtis veiksmų juos paskatino neseniai vykusios rinologų diskusijos, susijusios su koronaviruso pandemija, kur ir buvo pranešta apie padidėjusį uoslę ar skonį praradusių pacientų skaičių.
„Pasaulio sveikatos organizacijos ekspertai sako, kad jie dar nepatvirtino uoslės ar skonio praradimo kaip koronaviruso simptomo, tačiau ir neatmetė jo“

C. Hopkins ir N. Kumaras rėmėsi pranešimais iš Pietų Korėjos, Kinijos, Irano ir Italijos, kur rašoma, jog nemažai pacientų, kuriems nustatyta Covid-19 infekcija, išsivystė anosmija ar hiposmija (uoslės jautrumo susilpnėjimas). Vokietijoje, daugiau nei du trečdalius patvirtintų koronaviruso atvejų, pacientams taip pat pasireiškė anosmija. Pietų Korėjoje, šalyje, kurioje atlikta daug Covid-19 testų – 30 proc. pacientų, sergančių koronavirusu kaip pagrindinis simptomas pasireiškė anosmija.

Daugėja besimptomių pacientų

„Šią savaitę aš priėmiau devynis pacientus, kurie prarado uoslės ir skonio jausmą. Mano praktikoje to dar nebuvo, – amerikiečių dienraščiui „The Washington Post“ sakė C. Hopkins. – Beveik visi buvo jaunesni nei 40 metų, ir jiems visiems nebuvo liepta karantinuotis.“

Anosmija ir hiposmija yra susijusios su ankstyvais viršutinių kvėpavimo takų infekcijų simptomais. Koronavirusas kenkia skonio ir uoslės sensorinei sistemai – uoslės, skonio svogūnėliams. C. Hopkins išreiškė susirūpinimą dėl 19 pacientų, kurie buvo besimptomiai, skaičiaus. Ji atkreipė dėmesį į rekomendacijas Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) ir Didžiojoje Britanijoje, kurios galimai yra nepakankamos: patariama izoliuotis tik tuo atveju, jei patiriami akivaizdesni koronaviruso simptomai.
„Šią savaitę aš priėmiau devynis pacientus, kurie prarado uoslės ir skonio jausmą. Mano praktikoje to dar nebuvo“

Rinologė vylėsi, jog identifikavus dar vieną galimą simptomą, taps labiau kontroliuoti tuos asmenis, kurie nepakankamai rimtai vertino socialinį atsiribojimą ir saviizoliaciją, kurie nesuvokia, kad gali nesąmoningai pernešti virusą.

„Sąmoningumo stoka leidžia šiems žmonėms tęsti savo veiklas“, – teigė C. Hopkins. Ji pridūrė, jog naujasis simtomas suteikia potencialią galimybę atpažinti tuos žmones, kurie tyliai platina ligą. Tokie pacientai, rinologės pastebėjimu dažniausia nejunta nė vieno iš minėtų simptomų: kosulio ar karščiavimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)