Šiuos pratimus akims LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ siūlo gydytojas oftalmologas Almantas Makselis ir gydytojas Alvydas Unikauskas.

Tikriausiai ne kartą girdėjote, o ir sakėte frazę: „Akyse toks jausmas, lyg kas būtų smėlio pripylęs“. Gydytojai A. Makselis ir A. Unikauskas įvardijo, kaip natūraliais būdais atsikratyti sausų akių jausmo.

„Rizika susirgti sausų akių sindromu atsiranda su amžiumi ir dėl to moterys kenčia dažniau nei vyrai. Tam įtakos turi hormonų pokyčiai: nėštumas, mėnesinės, žindymas, kontraceptikų vartojimas ir menopauzė. Taip pat kai kurios ligos, pavyzdžiui, raudonoji vilkligė ar sklerodermija“, – sako A. Unikauskas.

Gydytojas teigia, kad negydomas akių sausėjimas gali komplikuotis ir rimtai pažeisti akis. Jei sutrinka ašarų gamyba ar jos išgaruoja per greitai, tai gali neigiamai paveikti akies sveikatą ir regėjimą.

Kad nesausėtų akys, padeda akių mankštos. Jos rekomenduojamos ne tik tiems, kurie jaučia akių sausumą, bet visiems, o ypatingai dirbantiems kompiuteriais.

Akims labai padeda energingi pratimai. Tokie pratimai gerina ir greitina kraujotaką, padeda atsinaujinti audiniams, skatina aliejinės plėvelės akyse išsiskyrimą.

Lengviausiai atliekamas akių pratimas, tai – intensyvus mirksėjimas. Pusę minutės ar minutę reikia greitai mirksėti.

„Dar vienas pasiūlymas: dėkime delnus ant akių taip, kad delnų centras būtų virš akies. Reikia pabūti užsimerkus, palaikyti ant akių delnus ir pajusti, kaip šyla akys. Vėliau atsimerkite, bet vis dar laikykite delnus ant akių. Tai – dar vienas naudingas pratimas“, – sako A. Unikauskas.

Daugiau apie tai, kaip padėti sausėjančioms akims, – vaizdo įraše.