Skaičius sparčiai išaugo

Kauno klinikinės ligoninės filialo Prano Mažylio gimdymo namų dienos konsultacijų centro vedėja R. Dovydaitienė sako, kad šiemet nėščiųjų, pasiskiepijusių nuo gripo, palyginus su ankstesniais metais, padaugėjo daugiau nei 30 kartų – anksčiau Lietuvoje pasiskiepydavo apie 0,3 proc., o šiemet medikai skaičiuoja apie 10 proc. nėščiųjų.

Pagal Užkrečiamų ligų ir AIDS centro duomenis, šiemet nėščiųjų Lietuvoje pasiskiepijo 911.

„Vien mūsų dienos konsultacijų centre stebima daugiau kaip 500 nėščiųjų. Tai iš tiesų didelis skaičius“, – sakė gydytoja akušerė ginekologė. – Kauno klinikinės ligoninės filialo Prano Mažylio gimdymo namų dienos konsultacijų centro kolektyvas, kartu su Kauno klinikų komanda aktyviai padėjo vykdyti nėščiųjų vakcinacijos nuo gripo programą.“

Gydytoja pabrėžia, kad nėščiosios ir jų vaisius priklauso rizikos grupei, todėl pasiskiepyti besilaukiančioms išties reikalinga. „Skatinome nėščiąsias įveikti skiepų baimę, kad būtų galima išvengti ne tik gripo, bet ir jo komplikacijų. Šiemet daug daugiau nėščiųjų nugalėjo nuo seno vyraujantį mitą, kad nėštumo metu negalima jokia intervencija“, – sakė R. Dovydaitienė.

Ar ne vėlu?

Akušerė ginekologė dar nepasiskiepijusioms nėščiosioms pataria tai padaryti artimiausiu metu, pasak jos – dar ne vėlu.

„Per dvi savaites susidaro imunitetas, kovo mėnesį gripo epidemija dar tikrai bus. Antra gripo banga dažniausiai būna pavasarį“, – sakė gydytoja.

Kaip pasakojo R. Dovydaitienė, nuo gripo nepasiskiepijusioms nėščiosioms išlieka didesnė rizika neatsilaikyti virusui, o jam užklupus liga gali būti sunkiau persergama, gali pasireikšti komplikacijos.

Kaip anksčiau rašė DELFI, nors šeimos gydytojas prof. Vytautas Kasiulevičius abejoja skiepų nauda piko metu, prof. S. Čaplinskas sako, jei gripu dar nesirgote, skiepytis niekada ne vėlu. Žinoma, tai daryti netikslinga pavasarį ir vasarą. Idealiausias laikas skiepams nuo gripo – lapkričio mėnuo.

Gresia komplikacijos

„Nėščiųjų imuninė sistema silpnesnė nei kitų. Dėl pakilusios temperatūros galimi vaisiaus apsigimimai, mamai galimi sunkesnės formos plaučių uždegimai, padidėja rizika priešlaikiniam gimdymui“, – apie riziką nepasiskiepijos pasakojo gydytoja R. Dovydaitienė.

Nuo agresyvesnio A gripo tipo Lietuvoje rizikos grupės asmenims (nėščiosioms, senjorams, vaikams, lėtinėmis ligomis sergantiems) trivalentės vakcinacijos nuo A tipo gripo skiriamos nemokamai. Šeimos gydytojai pastebi, kad šiemet nemažai žmonių serga B gripo tipu, nuo kurio apsisaugoti efektyviau padeda keturvalentė vakcina, kuri yra mokama. Apie galimybę pasiskiepyti kreipkitės į savo gydymo įstaigą.

Daugiau informacijos rasite – čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)