Iki šiol mokamų paslaugų sąrašas buvo keletą kartų papildytas kai kuriais laboratoriniais tyrimais, paslaugomis, jų kainomis bei indeksavimo tvarka, bet prieštaravimai išliko, o gydytojos kreipimasi atsako nesulaukė.

„Visos gimdyvės nuo 28 nėštumo savaitės yra apdraustos valstybės, - net ir tos, kurios nedirba, nesimoko ir nestudijuoja. Valstybė užtikrina moterims bei jų naujagimiams nemokamą sveikatos priežiūrą. Tuo pačiu skatina mūsų moteris ir daugiau gimdyti vaikelių, kad katastrofiškai neblogėtų šalies demografinė padėtis.

Konstitucija garantuoja nemokamą socialiai apdraustų piliečių gydymą. Teisės aktai leidžia žmogui rinktis norimą gydytoją. Kiekvienas socialiai apdraustas pilietis gali rinktis šeimos gydytoją, chirurgą ar kardiologą ir kitos srities specialistą.

Tačiau ministro įsakymu patvirtintame kainyne gydytojo ginekologo pasirinkimas prilyginamas „papildomai individualiai ligonio priežiūrai ir slaugai”, už kurią gimdyvė turi apsimokėti papildomai.

Sumokėjusi nieko kito, išskyrus tai, ką jai ir taip garantuoja valstybė, gimdyvė negauna. Ją, kaip ir kitas ligones, visada individualiai prižiūri gydytojas akušeris ginekologas ir akušerė. O už gimdymą įstaigai pervedamos lėšos iš teritorinių ligonių kasų.

Vadinasi, papildomų paslaugų moteriai gimdymo metu „vardinis” gydytojas nesuteikia, nes jis ir taip privalo kokybiškai dirbti savo darbą, už kurį įstaiga jam moka atlyginimą. Lygiai taip pat individualiai, o ne kolektyviai, kiekvieną ligonį gydo jo nemokamai pasirinktas chirurgas ar kitos specialybės gydytojas”, - naujienų agentūrai ELTA aiškino gydytoja R.Banevičienė.

Sveikatos draudimo įstatymo 4 punkte pasakyta, kad socialiai apdraustos yra (...) „moterys, kurioms įstatymų nustatyta tvarka suteiktos nėštumo ir gimdymo atostogos, bei nedirbančios moterys jų nėštumo laikotarpiu 70 dienų (suėjus 28 nėštumo savaitėms ir daugiau) iki gimdymo ir 56 dienos po gimdymo".

Bet buvusio ministro R.Aleknos įsakyme, kur nurodyta mokamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų, teikiamų valstybės ir savivaldybių asmens sveikatos priežiūros įstaigose, sąrašas ir kainos, teigiama, jog rinkdamasi gydytoją gimdymo skyriuje (visą gimdymo laikotarpį) pacientė turi sumokėti 460,88 Lt, kai pasirenka akušerę - 230,44 Lt.

Paprastai tos kainos sumuojamos, tai žinodama apie valstybės jai garantuotą teisę naudotis nemokama priežiūra ir slauga gimdymo metu (iki ir po jo), moteris neretai už tai turi dar papildomai sumokėti nemažus pinigus. Ji moka už įprastines medikų paslaugas, už kurias įstaigos gauna lėšų per ligonių kasas.

Prieš kelerius metus, primena ELTA, gydytoja R.Banevičienė buvo atleista iš vienos ligoninės direktoriaus pavaduotojos pareigų, nes kėlė daugeliui nepatogių klausimų dėl ligoninės biudžeto panaudojimo ne pacientų reikmėms. Atleidimo pretekstu tapo minimo sveikatos apsaugos ministro įsakymo punkto nesilaikymas, nes tuo metu pinigai iš gimdyvių ligoninėje nebuvo imami.

Tarnybą ši gydytoja prarado dėl to, kad nepritarė sprendimui, remiantis jau sveikatos apsaugos ministro įsakymu, rinkti iš gimdyvių pinigus už tai, ką joms įstaiga privalo suteikti nemokamai.

Teisme R.Banevičienė įrodė savo teisumą, jos atleidimas iš darbo buvo pripažintas neteisėtu. Gydytojai priteista nemaža piniginė kompensacija.

„Bet kur kas svarbesnis, manyčiau, šimtams gimdyvių yra tas faktas, jog mėginau ir teismo dėmesį atkreipti į ministro įsakymą, kuris prieštarauja Konstitucijai. Bet teismas į šią problemą gilintis nepanoro. Apeliacinio teismo sprendime tik labai aptakiai apie tai užsiminta, neskelbiant dėl to jokių teisinių išvadų.

Biurokratiniu atsirašinėjimu baigėsi ir raštai į Seimo sveikatos reikalų komitetą, ministeriją, Valstybinę ligonių kasą. Nepaisant to, kad Lygių galimybių kontrolieriaus institucija pripažino aptariamą sveikatos apsaugos ministro įsakymo punktą kaip moters lygiateisiškumą pažeidžiantį ir naikintiną”, - pabrėžė R.Banevičienė.

Neseniai Seimo sveikatos reikalų komiteto sudaryta darbo grupė inicijavo nemažai patikrinimų, susijusių su mokamų paslaugų teikimo tvarka gydymo įstaigose. Nustatyta, kaip viešai skelbiama, daugybė pažeidimų, papildomo (neteisėto) paslaugų apmokėjimo ligoninėse faktų.

„Dabar pripažįstama, jog mokamų sveikatos priežiūros paslaugų sąrašas ir kainynas yra pasenęs, o ir mokamų paslaugų teikimo tvarka nebeatitinka tikrovės. Nuo ministro įsakymo paskelbimo iki mūsų dienų išaugo medžiagų, įrangos, komunalinio aptarnavimo kainos, taigi, - ir medicininių paslaugų kaštai. Paslaugų kainos šiandien turėtų būti gerokai didesnės nei prieš keliolika metų, kai paslaugų sąrašas buvo sudarytas ir kainos nustatytos. Tuo tarpu mokamų paslaugų kainynas ir apmokėjimo tvarka išlikusi ta pati.

Pranešta, kad sveikatos priežiūros įstaigos netrukus pačios galės nusistatyti kainas. Gal taip bus geriau. Jei paslauga nebus paklausi, ji gal ir atpigs, - tai nuspręs pačios ligoninės. Tačiau vargu ar kuri įstaiga, kol tebegalioja senasis sveikatos apsaugos ministro R. Aleknos įsakymas, sutiks savanoriškai apsaugoti gimdyves nuo nereikalingų išlaidų už gydytojo ar akušerės pasirinkimą, kas turi būti moterims suteikta nemokamai”, - teigė Kauno klinikinės ligoninės direktoriaus pavaduotoja medicinai gydytoja akušerė ginekologė R.Banevičienė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)