„Buvo čia toks komentaras, kad, jeigu 90 proc. vaikų bus paskiepyti, o keli proc. bus nepaskiepyti, tai jie nesusirgs – susirgs, nes yra infekcijų, kurios cirkuliuoja visuomenėje. Žmonės neserga, bet jų yra pilna, pavyzdžiui, difterijos. Užtenka, kad jos cirkuliuoja visuomenėje“, - laidoje „Dienos klausimas“ antradienį sakė gydytoja Kristina.

Pasak jos, neskiepyti vaikų yra tiesiog mada, ir taip besielgiantys tėvai negalvoja apie savo vaikus:

„Tokie tėvai galvoja apie save, ne apie vaiką“, - teigė ji.

Gydytoja pažymi, kad, kartais žmonės nesupranta, kodėl naujagimiai pirmą parą skiepijami nuo hepatito B – o taip daroma dėl to, kad motina gali būti šios ligos nešiotoja.

„Jeigu jau tos nėščiosios tokios protingos ir nenori savo vaikų skiepyti, tai būkit malonios, paskutinę nėštumo savaitę ar mėnesį išsitirkite dėl hepatito B nešiojimo, ir nebus jokių problemų“, - kalbėjo Kristina.

L. Sintija Černiauskaitė pasakoja, kad jos paskutiniai du vaikai yra visiškai neskiepyti, o pirmagimis skiepytas nuo tuberkuliozės, pasiutligės ir nuo stabligės – čia moteris sakė pasidavusi aplinkinių spaudimui ir daugiau to nebedarytų.

„Taip, mano vaikai ypač retai serga. Esu pastebėjusi savo artimoje aplinkoje, nes pažįstu tiek skiepytų, tiek neskiepytų vaikų, ir matau, kad tie skiepyti vaikai galbūt neserga vėjaraupiais, raudonuke ar poliomielitu, bet serga visais įmanomais kvėpavimo takų virusais, kuriuos tik pasigauna darželyje ir mokykloje“, - kalbėjo ji.

L. Sintijai Černiauskaitei kyla įtarimas, kad skiepai išbalansuoja natūralų imuninės sistemos formavimąsi, kuris vyksta kiekvienam vaikui iki dvylikos metų.

„Tos mūsų „baisiosios“ ligos kaip vėjaraupiai, raudonukė, tymai, skarlatina vadinamos vaikiškosiomis todėl, kad vaikai jomis perserga ankstyvoje vaikystėje ir jos visiškai nėra jiems pavojingos, net yra pageidautina, kad jomis vaikai persirgtų kuo mažesni, nes jos suteikia imunitetą visam gyvenimui nuo šių ligų, o imuninė sistema formuojasi sirgdama. Mes, neleisdami vaikui sirgti, darome tokią intervenciją, kad vaikai auga glebūs, alergiški, serga gripu, kosti“, - kalbėjo trijų vaikų mama.

Nustačius privalomus skiepus, neskiepyti vaikai negalėtų patekti į darželius, o tėvams už vaikų neskiepijimą galėtų būti skiriamos ir baudos iki 115 eurų.

Visą laidos „Dienos klausimas“ įrašą klausykite čia.