Tai reiškia, kad grįžtantys žmonės į Lietuvą turi didesnę riziką kartu parvežti ir naująjį koronavirusą COVID-19. Dėl šios priežasties, grįžtantiems iš rizikos zonų rekomenduojama izoliuotis namuose ir kuo mažiau kontaktuoti su kitais žmonėmis.

Kaip sako gydytojai, šiuo metu tai vienintelė priemonė, kuri gali padėti suvaldyti viruso plitimą.

Gydytoja Reda Aržanauskienė socialiniame tinkle šmaikščiai patarė, ką galima veikti užsiimant 2 savaičių saviizoliacija.

Pasak jos, tai puiki proga pagaliau atrasti laiko knygoms, jogai ar ramiam poilsiui prie puodelio kavos.

„Panikuokime namie. Užteks maltis po parduotuves, skudurų ir batų turime ne vieneriems metams tikrai. Sutaupytus pinigus galėsime skirti periodiniams koronos PGR (kai jau bus leista tirtis privačiai). Beje, pats laikas susitvarkyti spintas – bus ką veikti namie, o nelaimingai pasibaigusios COVID-19 ligos atveju nereiks artimiesiems vargti už mus“, – rašo gydytoja.

Įrašo autorė ragina neiti į tinklinius prekybos centrus ir vietoje to geriau rinktis ekologiškas lietuviškas prekes nedideliame turguje gryname ore, kur ir kontakto su žmonėmis daug mažiau.

Gydytoja skatina ir nevarstyti medikų kabinetų durų be reikalo. R. Aržanauskienė šmaikštauja, jog geriau pagalvoti, ar tikrai verta sužinoti, kodėl 80-mečiui skauda klubo sąnarį ir ar tikrai 10-ąjį kartą į šitą klausimą šeimos gydytojas atsakys kitaip, negu pasas.

„Nėra ko spraustis į visuomeninį transportą, jei kojos dar paneša ir galime pasivaikščioti nors šia panikos proga. Bažnyčia vargu ar apsaugos nuo proto nebuvimo, o Komunija burnoje tik trumpam stabdo tuščią plepėjimą ir ginčus apie paniką ar riziką. Susikaupimas ar malda namuose, egzistenciniai apmąstymai ir dvasinė Komunija alkstantiems dvasinio peno gali praskaidrinti protą ir sustiprinti imunitetą“, – rašo gydytoja.

Todėl, pasak R. Aržanauskienės, geriau tyliai panikuokime namuose, lėtai siurbdami kapučino kavą arba kefyrą.

„Teks kuriam laikui pamiršti teatrus, kinus ir net šventą Žalgirio areną. Bet juk esam sau pasižadėję perskaityti tą kalną knygų, gulinčių nuo užpraeitų Kalėdų? – rašo R. Aržanauskienė.

– Esame pasižadėję patobulinti savo užsienio kalbą, arba išmokti naują, pats laikas. Nes neilgai trukus mums padėti gali atvykti pasveikę ir patyrę kinai, su jais teks susikalbėti“.

Dar vienas pasiūlymas – užsiimti joga ar pagaliau visai šeimai susėsti kartu papietauti.

„Jei panika kankins per daug, prieš miegą verta bent paimt į rankas tuos paskutinius profesinius straipsnius iš UpToDate, kuriuos drausmingai atsispausdinome, nes juk reiks pasibraukti. Arba pasižiūrėti per kelis metus susikaupusias konferencijų skaidres, kurias tikrai tikrai turėjom pasikartoti. Užmigsim tyru teisiojo miegu“, – savo kolegoms gydytojams šmaikščiai pataria R. Aržanauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (163)