Kembridžo universiteto mokslininkų atliktų 8 tyrimų išvados leidžia teigti, jog kiekviena papildoma gryname ore praleista valanda per savaitę net 2 proc. sumažina regėjimo problemų riziką.

Tyrime dalyvavo daugiau nei 10 tūkst. vaikų ir paauglių. Mokslininkai sulygino laiką, kurį vaikai leido gryname ore, su jų regos kokybe. Paaiškėjo, jog vaikai, sergantys trumparegyste, lauke žaidė vidutiniškai 3,7 valandas trumpiau nei tie, kurių regėjimas puikus.

Mokslininkai teigia manę, kad vaikai, daugiau laiko praleidžiantys gryname ore, mažiau laiko turi tokiems užsiėmimams kaip kompiuteriniai žaidimai, skaitymas ar mokymasis. Tačiau ši hipotezė pasitvirtino tik dviejų iš aštuonių tyrimų rezultatuose.

Kaip teigia ekspertai, svarbiausias veiksnys, kodėl būnant gryname ore gerėja rega – natūrali šviesa ir galimybė žiūrėti į toliau esančius objektus. Be to, aktyvi fizinė veikla gryname ore padeda išvengti diabeto ir antsvorio, vitamino D trūkumo ir osteoporozės.

Tačiau, nepaisant buvimo gryname ore pliusų, neverta paminėti ir tokių svarbių minusų kaip ultravioletiniai spinduliai. Jie gali paskatinti odos vėžio atsiradimą ir kataraktos vystymąsi.

Mokslininkai tvirtina, jog praktiškai visi ką tik gimę mažyliai yra toliaregiai. Tačiau metams bėgant toliaregystė silpnėja ir, vaikams nustojus augti, regėjimas turėtų būti idealus. Tačiau jeigu mažylis į šį pasaulį atėjo nebūdamas visiškas toliaregis, vėliau jo regėjimas bus prastesnis. Tam galima užkirsti kelią – svarbu atkreipti dėmesį į regėjimui įtakos turinčius veiksnius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją