Per visą pandeminį laikotarpį Lietuvoje dėl COVID-19 ligos mirė daugiau nei 1200 asmenų. Itin daug mirčių buvo gruodžio mėnesį. Kaip sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė, vien per Kalėdinį laikotarpį, nuo gruodžio 24 iki 27 dienos, registruoti 82 mirties atvejai.

Be to, gruodžio mėnesį mirusiųjų asmenų amžius jaunėjo.

„Apskritai, mirčių gruodį daug, lyginant su kitais mėnesiais. Vien per gruodį mirė 762 asmenys. Tai sudaro 60 proc. nuo visų mirusių pandemijos laikotarpiu. Kadangi šį mėnesį yra daug mirusių asmenų, tas amžius taip pat yra jaunėjantis“, – kalbėjo gydytoja epidemiologė.

Daiva Razmuvienė

Taip pat D. Razmuvienė išvardijo, kiek per visą pandemijos laikotarpį mirė jaunesnių nei 60 metų asmenų: 20-30 metų mirusių asmenų yra trys, 40-50 metų – 33 asmenys. Vien per gruodį 15 mirusių asmenų yra 50-60 metų, o 40-50 metų – penki.

„Žinoma, jauni žmonės miršta dar ir dėl to, kad jų imuninė sistema, organizmas reaguoja labai audringai į ligos sukeltą uždegiminį procesą. Citokinų audros imuninei sistemai nepadeda susitvarkyti su infekcija, o kaip tik iššaukia greitą mirties baigtį“, – paaiškino D. Razmuvienė.

Geresnės situacijos kol kas tikėtis dar neverta – pasak epidemiologės, mirčių ir toliau tikrai daugės.

„Dabartiniu metu mirties atvejai registruojami slaugos ir globos įstaigose arba ligoninėse, kuriose yra slaugomi ligoniai. Ten yra didžiausia rizika susirgusiems, todėl ir didelė rizika mirties atvejų. Bet ne visi mirę jaunesni ar vyresni asmenys turėjo lėtinių ligų“, – sakė pašnekovė.

Mat šiuo metu daugiausiai sergančiųjų asmenų yra 70-90 metų amžiaus. Taip yra dėl to, kad, pasak epidemiologės, slaugos ligoninėse dabar registruojami didžiausi protrūkiai. Be to, ir mirštamumas tarp 70-90 metų asmenų ir didžiausias.

„Vėlgi, yra mirčių atvejų ir tada, kai žmogus užsikrėtė nuo šeimos narių. Kiti mirties atvejai yra likę kaip nežinomi, tai reiškia, kad nebuvo įmanoma išsiaiškinti aplinkybių. Dar kita priežastis – žmonės dažnai nėra linkę kalbėti, atskleisti jokių aplinkybių, kai kalbama apie mirties atvejus“, – sakė D. Razmuvienė.

Epidemiologė pamini, jog daugėja ir jaunesnio amžiaus asmenų, užsikrėtusių COVID-19.

2 mirę asmenys nepriklausė rizikos grupei ir neturėjo lėtinių ligų

Praėjusią parą patvirtintų naujų koronavirusinės infekcijos atvejų konkretiems žmonėms registruota 1773. 15 asmenų mirė.

NVSC informuoja, kad 736 iš naujų fiksuotų atvejų užregistruoti Vilniaus, 287 – Kauno, 196 – Klaipėdos, 128 – Panevėžio, 127 – Šiaulių apskrityse. Dar 81 infekcijos atvejis patvirtintas Utenos, 66 – Alytaus, 58 – Marijampolės, 47 – Telšių ir 34 – Tauragės apskrityse.

Iš šių mirusių 15 asmenų penki priklausė 50-59 metų grupei. Pasak D. Razmuvienės, 2 iš jų neturėjo jokių lėtinių ligų.

Po keturis žmones mirė Kauno ir Šiaulių, po tris – Vilniaus ir Panevėžio apskrityse ir vienas – Klaipėdos apskrityje. Praėjusią parą mirė aštuoni vyrai ir septynios moterys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (341)