„Savivaldybėms atsiveria platesnės galimybės arba neskelbti planuotų, organizuotų renginių, arba riboti tuos renginius, taip pat – uždaryti ugdymo įstaigas. Be to, yra galimybės finansuoti profilaktines priemones, kaip medicinines kaukes, išleisti šviečiamąją medžiagą“, – BNS sakė D. Razmuvienė.

Gripo epidemiją pirmadienį buvo paskelbę Prienų rajono, Ukmergės rajono, Ignalinos rajono, Panevėžio miesto, Kauno miesto, Kėdainio rajono, Jonavos rajono, Trakų rajono, Elektrėnų savivaldybės.

Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų ketvirtąją savaitę registruotas Marijampolėje, o didžiausias – Alytuje.

Ketvirtąją 2019 metų savaitę (sausio 21–27 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) rodiklis buvo 155,6 atv./10 tūkst. gyventojų. Pernai tuo pačiu metu sergančiųjų buvo mažiau – 146,0 atv./10 tūkst. gyventojų, sakoma pranešime spaudai.

Medikai sako, kad šiuo metu gripu serga apie 7 tūkstančius žmonių ir tai – dvigubai daugiau nei pernai tuo pat metu. Sergamumas ir toliau sparčiai auga, kada jis pasieks piką ir ims mažėti, neaišku.

„Sergamumas gripu ir peršalimo ligomis intensyviai didėja. Jei lygintume su tuo pačiu metu pernai užfiksuotu gripo ir peršalimo lygų skaičiumi, tai jis – dvigubai didesnis. Šiuo laikotarpiu stebime, kad sergamumo kreivė intensyviai auga, didėja, tai negalime prognozuoti, kada pasieksime piką“, – pasakoja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus visuomenės sveikatos specialistė Asta Skrickienė.

Ketvirtąją šių metų savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę paguldyti 252 asmenys, iš kurių – 32 vaikai iki 2 metų, 113 vaikų 2–17 m. amžiaus grupėje ir 107 suaugusieji. Ligoninėje gydytos šešios nėščiosios. Intensyviosios terapijos skyriuje gydoma 19 asmenų.

„Ligoninėse yra žymiai daugiau žmonių. Sergamumo piko dar nepasiekėme. Praėjusį sezoną tas pikas buvo šeštą savaitę“, – teigia A. Skrickienė.

Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų ketvirtąją savaitę registruotas Marijampolėje, o didžiausias – Alytuje.

Nuo rytojaus Vilniuje skelbiama gripo epidemija

Nuo sausio 30 dienos sostinėje skelbiama gripo epidemija. Sergamumas gripu šių metų 5-ąją savaitę Vilniuje viršijo epidemijos slenkstį: sergamumo rodiklis pasiekė 167,69 atvejį 10 tūkst. gyventojų, o vaikų sergamumas gripu iki 17 m. amžiaus sudarė 55,1 proc. visų sergančiųjų. Kol sergamumas sumažės ir bus paskelbta gripo epidemijos pabaiga, įstaigoms, įmonėms rekomenduojama laikytis tam tikrų profilaktikos ir epidemiologinės priežiūros priemonių. Vilniaus sveikatos priežiūros įstaigos pailgins darbo laiką.

Dėl konkrečių mokyklų ir darželių veiklos turi apsispręsti kiekvienos įstaigos Administracija. Kai savivaldybė paskelbia gripo epidemiją, darželių ir mokyklų administracija gali priimti sprendimą laikinai nutraukti ugdymą atskirose ar visose klasėse. Mokyklų ir darželių vadovai turi apriboti masinius renginius įstaigose, sugriežtinti privalomą patalpų vėdinimą, valymą, užtikrinti asmens higienos reikalavimų laikymąsi, atidžiai stebėti ir žymėti neatvykusius dėl ligos. Sausio 29 d. duomenimis, Vilniuje pamokos nevyksta dviejose mokyklose. Ligoninių, poliklinikų, globos namų, viešojo maitinimo įstaigų vadovai taip pat turės užtikrinti patalpų vėdinimą, valymą ir pan.

Sveikatos priežiūros įstaigos dirbs ilgiau

Nuo rytojaus sveikatos priežiūros įstaigų vadovai turės pertvarkyti besikreipiančių ligonių srautus, pailginti darbo laiką, eilinėmis darbo dienomis ir šeštadieniais, kad visi besikreipiantys būtų kuo greičiau apžiūrėti ir suteikta pirminė pagalba bei paskirtas reikalingas gydymas. Stacionarių sveikatos priežiūros įstaigų vadovai turės apriboti ligonių lankymus ligoninėse, sumažinti planinių operacijų skaičių.

Savivaldybė darbuotojams rekomenduoja nuotolinį darbą

„Mano, kaip savivaldybės Administracijos vadovo tikslas – užtikrinti sklandų funkcionavimą ir darbų rezultatus. Savivaldybėje gripo epidemijos metu taikysime tokias lanksčias priemones, kad darbuotojai galėtų apsisaugoti nuo užkrečiamųjų ligų bei apsaugoti aplinkinius – lankstesnį darbo grafiką, darbą nuotoliniu būdu, taip pat vaišinsime darbuotojus arbata su citrina, imbieru ir medumi. Kviečiame savivaldybės darbuotojus, o taip pat ir visus vilniečius, esant menkiausiems įtarimams dėl savo ar savo vaikų sveikatos, laiku kreiptis į gydymo įstaigas, kurios epidemijos metu dirbs ilgiau“, – sako Administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Epidemiją skelbia savivaldybės

ULAC specialistai primena, kad sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų /10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Gripo epidemiją skelbia savivaldybės. Vertindamos sergamumą kaip epideminį, teritorinės visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos taip pat atsižvelgia į atitinkamus administracinei teritorijai būdingus neepideminio laikotarpio sergamumo rodiklius, sergamumo dinamiką ir kitus ypatumus.

Nors skiepai yra pati efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų, nereikėtų pamiršti ir nespecifinių gripo bei ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų prevencijos priemonių.

Todėl rekomenduojama:

  • tinkamai ir dažnai plauti rankas, nusiplovus jas nusausinti;
  • vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis;
  • vengti masinio žmonių susibūrimo vietų;
  • laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo rekomendacijų – prisidengti nosį ir burną, vienkartines nosinaites nedelsiant išmesti, nusiplauti rankas;
  • neplautomis rankomis stengtis neliesti akių, nosies ir burnos;
  • gerai vėdinti patalpas;
  • susirgus kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, neiti į darbą, sergančių vaikų neleisti į vaikų ugdymo įstaigas, gydytis, kaip nurodė gydytojas;
  • sergantys gripu asmenys apsaugoti kitus gali dėvėdami medicinines kaukes, kurios sulaiko kvėpavimo takų sekretus kosint ar čiaudint, bei sveiki žmonės slaugydami sergantį asmenį taip pat turėtų dėvėti medicininę kaukę.