aA
Tyrimai rodo - valgant bulvių keturis kartus per savaitę didėja rizika, kad pakils kraujospūdis. Riziką didina ne tik traškučiai, bet ir virtos, keptos bulves ar bulvių košė, rašo dailymail.co.uk.
Bulvės
© Shutterstock nuotr.

Tiesa, bulvių traškučiuose yra daugiau riebalų, tad kyla ir kitokių pavojų sveikatai.

Harvardo medicinos mokyklos mokslininkai įtarė, kad kraujospūdį bulvės didina, nes jose daug krakmolo ir didelis glikemijos indeksas, tad krakmolingi angliavandeniai organizme greitai virsta cukrumi ir staigiai padidina kraujyje cukraus lygį. Mokslininkų teigimu, laikui bėgant tai gali sukelti kraujospūdžio problemų.

Tyrimas išspausdintas leidinyje „British Medical Journal“. Jo metu analizuoti 187 000 žmonių sveikatos duomenys, vyrus ir moteris Amerikoje stebėjo 20 metų.

Tyrimo duomenimis, nuolat bulves valgančioms moterims aukšto kraujospūdžio rizika kiek didesnė nei vyrams.

Na o apibendrinant galima teigti, kad keturis kartus per savaitę ar dažniau valgantiems bulvių vyrams ar moteris 11 proc. padidėja aukšto kraujospūdžio rizika, lyginant su tais, kurie valgo bulvių rečiau nei kartą per mėnesį.

Valgantiems bulvių traškučių keturis kartus per savaitę ar dažniau 17 proc. padidėja aukšto kraujospūdžio rizika.

Bent vieną dieną per savaitę sumažinus bulvių ir pakeitus jas nekrakmolingomis daržovėmis, 7 proc. sumažėja aukšto kraujospūdžio rizika.

Tyrėjų teigimu bulvių, kurios turi aukštą glikemijos indeksą, reikėtų nebevadinti daržovėmis.

Tiesa, ne visi mokslininkai tam pritaria. Mokslininkai iš Naujojo Pietų Velso teigia, kad labai svarbu nagrinėti visą žmogaus valgiaraštį, analizuojant aukšto kraujospūdžio riziką. Dietologė Victoria Taylor teigė: „Tokio pobūdžio tyrimai gali rodyti tik asociaciją, o ne priežastį ir poveikį. Nors didesnis bulvių vartojimas buvo siejamas su aukštesniu kraujospūdžiu, gali būti, kad ir kiti mitybos ar gyvenimo būdo veiksniai turi įtakos rezultatams.“

Profesorius Tomas Sandersas aiškino: „Antsvoris, gausus druskos ir alkoholio vartojimas, mažas kalio vartojimas didina kraujospūdį, na o atskirų maisto produktų poveikis mažiau užtikrintas. Iš esmės vaisiai ir daržovės siejami su žemesniu kraujospūdžiu, išskyrus marinuotas daržoves. Tiesa, bulvės, ypač bulvių traškučiai dažnai yra stipriai sūdyti, tad tai galėtų būti padidėjusio kraujospūdžio paaiškinimas. Nemanau, kad remiantis šiuo tyrimu reikėtų drausti žmonėms valgyti bulves.“

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Gydytojai draudžia keisti vaistus dėl galimų pasekmių, o valstybė skatina: beveik 30 tūkstančių ant liepto krašto prie Seimo surengtas piketas (259)

Pernai liepą pasikeitus kompensuojamųjų vaistų kainynui, beveik 30 000 epilepsija sergančiųjų...

Lietuvoje daugėja susirgimų pavojinga liga: vienas ligonis gali užkrėsti aštuoniolika asmenų (78)

Šiemet Lietuvoje užregistruota 17 susirgimų tymais. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro ( ULAC )...

Patvirtina nauja prevencijos programa: spręs narkotikų, alkoholio ir tabako problemas (2)

Seimas patvirtino Valstybinę narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės ir vartojimo prevencijos...

Visuomenės sveikatos stiprinimo fondui – virš 3 milijonų eurų (17)

Ministrų kabinetas pritarė sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos siūlymui didinti 2019...

Lietuvoje daugiausiai serga trijų grupių ligomis: per metus sergančiųjų skaičius grėsmingai padidėjo (54)

Higienos instituto duomenimis, pernai naujai diagnozuotų onkologinėmis ligomis sergančių...

Top naujienos

Nepilnametės išžaginimas mokyklos personalo nesukrėtė: visos jos čia tokios (164)

Stūmė, spyrė kojomis, kando. Prievartautojas atsitraukė, tačiau grįžo ir su visa jėga...

Praėjus 32 metams po mažamečių nužudymo trūko žudiko kantrybė teisme paskelbta siaubą keliančių nuotraukų (23)

Didžiojoje Britanijoje paskelbtas nuosprendis didžiulio atgarsio visuomenėje sulaukusioje byloje:...

Žemė atakuoja Marsą: mokslininkai papasakojo, kokie pavojai tyko žmonių Raudonojoje planetoje (26)

Turbūt daugelis matėte filmų apie taikius Žemės gyventojus atakuojančius agresyvius marsiečius....

Ne visi pedagogai verti šio vardo: šaukštas deguto sugadino medaus statinę (58)

Įžengusius į kabinetą rimtomis akimis nužvelgia trys iškiliausi Lietuvos partizaninių kovų...

Vytautas Landsbergis: negalima žiūrėti į gerovę tik iš ekonominės perspektyvos (2121)

Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ( TS–LKD ) garbės pirmininkas,...

Kristina susirūpino, ką valgo, kai smarkiai susirgo: pakeitusi kelis dalykus, dabar jaučiasi puikiai (19)

Vilnietė Kristina Bondar sveika mityba susidomėjo stipriai sušlubavus sveikatai. Moteris buvo...

7 raudonosios arbatos privalumai (3)

Raudonoji ( rooibo s) arbata – tai raudonoji žolelių arbata, gaminama iš fermentuotų...

Štai kas sužlugdo santykius per atstumą (14)

Net trejus metus bendravome būdami toli vienas nuo kito. Dabar tie santykiai per atstumą jau...

Esate žema ir putlių formų? Pravers šie laiko patikrinti stiliaus patarimai (23)

Jeigu esate apvalaus kūno sudėjimo ir vos 163 centimetrų ūgio ar dar mažesnė, tuomet jums...

Kai skyrybos neduoda ramybės: kaip pamiršti buvusį mylimąjį? (12)

Santykių pabaiga niekuomet nėra lengva – ir tuomet, kai antra pusė nusprendžia išsiskirti su...