aA
Tyrimai rodo - valgant bulvių keturis kartus per savaitę didėja rizika, kad pakils kraujospūdis. Riziką didina ne tik traškučiai, bet ir virtos, keptos bulves ar bulvių košė, rašo dailymail.co.uk.
Bulvės
Bulvės
© Shutterstock nuotr.

Tiesa, bulvių traškučiuose yra daugiau riebalų, tad kyla ir kitokių pavojų sveikatai.

Harvardo medicinos mokyklos mokslininkai įtarė, kad kraujospūdį bulvės didina, nes jose daug krakmolo ir didelis glikemijos indeksas, tad krakmolingi angliavandeniai organizme greitai virsta cukrumi ir staigiai padidina kraujyje cukraus lygį. Mokslininkų teigimu, laikui bėgant tai gali sukelti kraujospūdžio problemų.

Tyrimas išspausdintas leidinyje „British Medical Journal“. Jo metu analizuoti 187 000 žmonių sveikatos duomenys, vyrus ir moteris Amerikoje stebėjo 20 metų.

Tyrimo duomenimis, nuolat bulves valgančioms moterims aukšto kraujospūdžio rizika kiek didesnė nei vyrams.

Na o apibendrinant galima teigti, kad keturis kartus per savaitę ar dažniau valgantiems bulvių vyrams ar moteris 11 proc. padidėja aukšto kraujospūdžio rizika, lyginant su tais, kurie valgo bulvių rečiau nei kartą per mėnesį.

Valgantiems bulvių traškučių keturis kartus per savaitę ar dažniau 17 proc. padidėja aukšto kraujospūdžio rizika.

Bent vieną dieną per savaitę sumažinus bulvių ir pakeitus jas nekrakmolingomis daržovėmis, 7 proc. sumažėja aukšto kraujospūdžio rizika.

Tyrėjų teigimu bulvių, kurios turi aukštą glikemijos indeksą, reikėtų nebevadinti daržovėmis.

Tiesa, ne visi mokslininkai tam pritaria. Mokslininkai iš Naujojo Pietų Velso teigia, kad labai svarbu nagrinėti visą žmogaus valgiaraštį, analizuojant aukšto kraujospūdžio riziką. Dietologė Victoria Taylor teigė: „Tokio pobūdžio tyrimai gali rodyti tik asociaciją, o ne priežastį ir poveikį. Nors didesnis bulvių vartojimas buvo siejamas su aukštesniu kraujospūdžiu, gali būti, kad ir kiti mitybos ar gyvenimo būdo veiksniai turi įtakos rezultatams.“

Profesorius Tomas Sandersas aiškino: „Antsvoris, gausus druskos ir alkoholio vartojimas, mažas kalio vartojimas didina kraujospūdį, na o atskirų maisto produktų poveikis mažiau užtikrintas. Iš esmės vaisiai ir daržovės siejami su žemesniu kraujospūdžiu, išskyrus marinuotas daržoves. Tiesa, bulvės, ypač bulvių traškučiai dažnai yra stipriai sūdyti, tad tai galėtų būti padidėjusio kraujospūdžio paaiškinimas. Nemanau, kad remiantis šiuo tyrimu reikėtų drausti žmonėms valgyti bulves.“

www.DELFI.lt
Onkologo užrašai
Kaip laiku aptikti vėžį ar net užkirsti jam kelią? Asmeninėmis įžvalgomis ir patarimais dalijasi Nacionalinio vėžio instituto ekspertai.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
5.0000

Profesorius Kalibatas: kiek ilgai mus saugos imunitetas nuo koronaviruso? (105)

Matyt, niekas kitas geriau, negu šeimos gydytojai, jaučia savo pacientų baimes ir abejones,...

Aistros dėl imuniteto paso: kas jį galėtų gauti ir kuriems tektų likti už durų? (402)

Pastarąją savaitę Lietuvoje vis intensyviau buvo diskutuojama apie COVID-19 imuniteto pasą . Apie...

Santaros klinikų atstovė: pasiektas susirgimų pikas gali išsilaikyti dvi savaites

„Vadinamoji trečioji banga, kurios tikėjomės ir kuriai rengiamės, auga ne palaipsniui, o...

Koronaviruso testų galima įsigyti ir kai kuriose vaistinėse: kokie jie ir kiek kainuoja? (127)

Pasitikrinti, ar nesergate COVID-19 liga galite ir patys namuose: testai , parodantys, ar nesate...

Antakalnio poliklinika: kai kurie lankytojai kelia riziką kitiems pacientams ir personalui (32)

Antakalnio poliklinika pranešime žiniasklaidai perspėja, jog susirgimų COVID-19 liga mastai...

Top naujienos

Lietuviai sugužėjo į Palangą: Basanavičiaus gatvė – pilnut pilnutėlė (89)

Panaikinus kelionių ribojimus tarp atskirų savivaldybių lietuviai šoko į automobilius ir...

Unikalią verslo nišą atradęs vilnietis šluosto nosį šio amato pirmtakams aborigenams

Vilniečio Nemuno Pakalnio rankomis gamintų bumerangų galima išvysti ne vieno verslininko...

Lietuvių mokslinis išradimas žada perversmą: ar reakciją į maistą padės aptikti rimtą sveikatos sutrikimą? (41)

Depresija kamuoja daugiau nei 264 mln. pasaulio gyventojų. Tyrimai parodė, kad maisto pasirinkimas...

Su dviem moterimis sūnų auginantis Raskevičius: apie žmonių įvairovę turi būti ugdoma nuo mažens (1126)

Prieš rinkimus pagarsėjęs provokuojančiu įvaizdžiu, debatuose pasirodęs moteriškais apdarais,...

Profesorius vaikų pamėgtą užkandį įvertino labai griežtai: tai gali sukelti netgi vėžį (45)

„Mano atsakymas vienareikšmis – jų nereikėtų duoti“, – taip vaikų gastroenterologas prof....

Po 50-ties – tik trumpi plaukai? Nė velnio: plaukų stilistė papasakojo, kokie kirpimai ir spalvos tinka brandžioms moterims (2)

Daugelis 50-ties sulaukusios moterys eina į kirpyklas su prašymu, kad joms parinktų trumpų plaukų...

Daugėja užsikrėtimų koronavirusu šeimose ir darbovietėse, epidemiologų akiratyje – mokyklos (89)

Kovo mėnesį daugiausia susirgimų COVID-19 registruota šeimose ir darbovietėse, informuoja...

Naktį Vilniuje įvyko didžiulis nelegalus vakarėlis: dalyvavo 89 žmonės, daugiausia – studentai papildyta video ir nuotraukų galerija (561)

Šeštadienio naktį Vilniuje vyko vakarėlis, policijos pareigūnai nustatė 89 jame dalyvavusių...

Giedrius Drukteinis | D+

Juo netikėjo nei treneriai, nei tėvas: kaip gležnas paauglys pasiekė sporto aukštumų ir sukūrė marškinėlius, kuriuos nori vilkėti kiekvienas

Lauko tenisą kaip sporto šaką, žinia, pirmieji sukūrė prancūzai, tie rafinuotų pramogų...

Gausias girtų vairuotojų gretas papildė avariją sukėlęs užsienietis: vyras nė nesugebėjo pūsti (10)

Girtu vairuotojai nepaiso nei grėsmės metams atsidurti už grotų, nei pavojaus pražudyti žmones....