Žiurkės buvo maitintos amerikiečių firmos „Monsanto“ genetiškai modifikuotais kukurūzais. Jų organizmuose išsivystė milžiniško dydžio vėžiniai navikai.

Kaip perduoda „Interfax“, Europos Komisija savu laiku leido pirkti amerikietiškus genetiškai modifikuotus kukurūzus ir juos auginti Europoje. Tada buvo aiškinama, esą nėra jokių mokslinių įrodymų, kad tokia produkcija kenkia žmogaus sveikatai.

„Pirmą kartą pasaulio istorijoje buvo įvertintas genetiškai pakeisto produkto ir kartu su juo naudojamo pesticido poveikis sveikatai. Tai buvo daroma ilgiau ir išsamiau, nei tai darė vyriausybių ir pramonės atstovai. Ir štai gauti nerimą keliantys rezultatai“, - pažymėjo Prancūzijos miesto Kano (Caen) universiteto profesorius Gilles Ericas Seralini.

O štai oficialus Europos Komisijos atstovas Fredericas Vincentas pareiškė: „Apie šį tyrimą mus informavo žiniasklaida. Ar mes su juo susipažinome? Ne. Ar susipažinome? Taip. Europos Komisija jau paprašė Europos maisto produktų saugumo agentūros užsiimti šiuo tyrimu, kuris jai bus perduotas“.

F. Vincentas paaiškino, kad bet koks Europos Sąjungoje siūlomas parduoti modifikuotas produktas privaloma tvarka tris mėnesius tiriamas ir tik tada patenka į rinką.

Žiniasklaidos atstovai Europos Komisijos atstovui pranešė, kad tyrimai su žiurkėmis truko ilgiau – dvejus metus. Visą tą laiką buvo stebima du šimtai graužikų, padalintų į tris grupes. Pirmoji grupė buvo maitinama genetiškai modifikuotais kukurūzais. Antroji – modifikuotais kukurūzais, apdorotais labiausiai pasaulyje paplitusiu herbicidu „Roundup“. Trečioji – paprasčiausiais kukurūzais, kurie taip pat buvo apdoroti herbicidu.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad pesticidais apdorotus modifikuotus kukurūzus ėdusių žiurkių grupėje mirtingumas gerokai didesnis, nei paprastais kukurūzais maitintų graužikų grupėje.

Tyrimas bus pristatytas Prancūzijoje rugsėjo 26 dieną, jo metu bus parodytas filmas „Tous Cobayes?“ („Ar visi esame bandomieji?“).

„Nusikaltimas, kad tai nebuvo ištirta anksčiau, kad už sveikatos apsaugą atsakingos institucijos nereikalavo ilgiau trunkančių tyrimų ir štai jau penkiolika metų visame pasaulyje parduodamas genetiškai pakeistas produktas“, - paaiškino G. E. Seralini.

Pirmosios reakcijos sulaukta iš Prancūzijos. Šios šalies žemės ūkio ministras Stephane'as Le Follis pasisakė už „griežtesnį modifikuotų produktų sertifikavimą Europos Sąjungoje“.

Garsus kovotojas prieš genetiškai modifikuotus produktus, „žaliesiems“ atstovaujantis europarlamentaras Josephas Bove pareikalavo, kad Briuselis „nedelsiant uždraustų tokių kultūrų vartojimą“ Europoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (211)