"Kad žmogus į jas kreiptųsi ne tik tada, kai tos sveikatos jau nebėra, bet ir norėdamas išmokti ją saugoti, įgyti sveikos gyvensenos pagrindų", - ketvirtadienį Seime pristatydamas Vyriausybės veiklos ataskaitą sakė ministras pirmininkas.

Pasak premjero, nepakankamai reikli Vyriausybė buvo ir Kūno kultūros ir sporto departamentui, leisdama jam būti iš esmės tik sporto departamentu.

"Antroji jo pusė - kūno kultūra - daugiau prisimenama tik per šventes ar kitomis progomis, kai reikia pademonstruoti masiškumą. Deja, kasdieninės, tikros kūno kultūros, reikia pripažinti, nėra", - pabrėžė Vyriausybės vadovas.

Premjeras norėtų, kad permainų šalies sveikatos apsaugos srityje būtų daugiau ir ryškesnių, pabrėždamas, kad pagal vieną gerą ryškią permainą - sumažėjusį kūdikių mirtingumą - mes jau beveik pasivijome Japoniją.

"Tai vienas svarbiausių sveikatos priežiūros kokybės rodiklių", - sakė G. Kirkilas.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje 2007 metais 1 tūkst. gyvų gimusių teko 5,9 mirusio vaiko iki 1 metų amžiaus. Tuo tarpu 2000 metais - 8,5 mirusio vaiko, 2006-aisiais - 6,8.

ES valstybių narių vidurkis - 4,5 mirusio vaiko.

Bloga permaina premjeras laiko tai, kad gydytojai, ypač jauni, išvažiuoja dirbti į užsienį. Ten jie yra labai paklausūs ir gauna daug didesnius atlyginimus.

Daugiau priekaištų ataskaitoje nenurodymas premjeras pažymėjo, kad pernai toliau buvo gerinamas asmens sveikatos priežiūros įstaigų teikiamų paslaugų prieinamumas, pacientams suteikta daugiau galimybių rinktis ne tik valstybines, bet ir privačias gydymo įstaigas.

Teritorinės ligonių kasos pernai sudarė daugiau kaip 400 sutarčių su privačiomis asmens sveikatos priežiūros įstaigomis.

Pakeistas gydytojų rezidentūros organizavimo modelis. Įteisintas naujas gydytojo rezidento statusas: jie įdarbinami, padidintos socialinės garantijos.

Iki metų pabaigos modernizuotos 47 pirminės sveikatos priežiūros įstaigos. Pirminės sveikatos priežiūros paslaugų kokybė ir prieinamumas pagerėjo 192 tūkstančiams gyventojų.

Pasirašytos sutartys įsigyti 170 greitosios medicinos pagalbos automobilių.

Vyriausybės vadovas džiaugėsi, kad toliau užtikrinamas nemokamas dantų protezavimas pensininkams. Dantų protezavimo paslaugų, kurių išlaidos kompensuotos iš "Sodros" biudžeto, 2007 m. buvo suteikta už 27 mln. Lt, t. y. 3,3 karto daugiau negu 2006 metais. Paslaugos suteiktos 16,5 tūkst. asmenų.

Toliau nuosekliai didinamas medikų darbo užmokestis. Per 2003-2007 metų laikotarpį medikų atlyginimai išaugo daugiau kaip 2 kartus.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją